Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

7 daržovės, kurios apdorotos yra daug sveikesnės

Pasirodo, apdorotos daržovės tam tikrai atvejais gali būti kur kas sveikesnės nei žalios. Žinoma, kalbama apie virimą vandenyje, garuose ar troškinimą, o ne jų paruošimą gruzdinant, kepant ir užpilant riebiais padažais.
Įvairių spalvų pomidorai
Įvairių spalvų pomidorai / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma care2.com, žalios daržovės yra ne tik naudingos sveikatai. „Frontiers of Psychology“ teigiama, kad tokia mityba sumažina depresijos ir psichinių problemų riziką. Tačiau verta žinoti ir dar vieną dalyką – kai kurios daržovės yra sveikesnės virtos. Kokios?

Morkos

Morkose po apdorojimo yra daugiau betakaroteno, kurį mūsų organizmas paverčia į vitaminą A. Pastarasis naudingas mūsų regėjimui, imunitetui bei sveikai odai.

Vida Press nuotr./Keptos morkos
Vida Press nuotr./Keptos morkos

Tamsiai žalios lapinės daržovės

Pavyzdžiui, visiems žinomi lapiniai kopūstai (kale) yra rekomenduojami valgyti apdoroti, nes taip lengviau virškinami. Žaliuose lapiniuose kopūstuose yra oksalinės rūgšties, todėl jeigu juos vartosime dideliais kiekiais, galime pasijausti nekaip – kenčia inkstai ir skrandis. Tad sveikiausias būdas, kurį siūlo ir kai kurie specialistai – apdoroti šiuos kopūstus.

Fotolia nuotr./Lapinių kopūstų salotos
Fotolia nuotr./Lapinių kopūstų salotos

Šparagai (smidrai)

Nors visiškai saugu šparagus valgyti žalius, virti ar apdoroti garuose jie yra dar skanesni. Juose daugiau antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų A, C, E ir kitų, kuriuos lengviau įsisaviname iš virtų smidrų.

Pomidorai

Pomidorai išties reikalingi ir naudingi. Juose gausu antioksidanto likopeno, kovojančio su stresu, vėžiu, gerinančio širdies sveikatą. Apdorotuose pomidoruose likopeno yra daugiau ir mūsų organizmui jį lengviau įsisavinti.

Patariama pomidorus visada laikyti kambario temperatūroje, kad jie išsaugotų naudingas medžiagas ir antioksidantus, kuriuos praranda šaldytuve.

Špinatai

Špinatuose gausu geležies, B grupės vitaminų, reikalingų ląstelėms ir reprodukcinei sistemai. Apdoroti garuose jie ir lengviau virškinami, ir aprūpina mus reikiamu vitaminų kiekiu, pavyzdžiui, folio rūgštimi.

Vegetarian Times taip pat aiškina, kad gausime daugiau kalcio, geležies, cinko, ląstelienos, baltymų, vitamino A, E, jeigu špinatus pašildysime. Tai padės išvengti ir jau minėtos oksalinės rūgšties.

Moliūgai

Ruduo – šių gražuolių oranžinių daržovių metas. Kaip rašoma prevention.com, moliūgai daug skanesni apdoroti, taip pat juose yra daug antioksidantų ir betakaroteno, kurį lengviau įsisavinti, jeigu moliūgai yra pašildyti.

Vida Press nuotr./Moliūgo gabalėliai
Vida Press nuotr./Moliūgo gabalėliai

Baklažanai

Tikinama, kad apdoroti baklažanai yra sveikesni ir naudingesni dėl to, kad juose daugiau antioksidantų. Prieš kepdami ar kitaip apdorodami baklažanus nepamirškite jų pabarstyti druska, kad pašalintumėte skysčių perteklių ir kartumą.

Kaip tinkamai ruošti?

  1. Patariama naudoti labai mažai vandens, pavyzdžiui, į puodą (keptuvę) įpilti vos kelis šaukštus ir pašildyti norimas daržoves.
  2. Daržovių stenkitės nepjaustyti, jeigu tai įmanoma, kad išsaugotumėte kuo daugiau maistinių medžiagų.
  3. Pridėkite šiek tiek gerųjų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių, avokadų ar linų sėmenų aliejaus, kad lengviau įsisavintumėte naudingąsias medžiagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius