Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 pagiriamieji argumentai grikiams

Kartais šias kruopas pamirštame nepelnytai, o veltui. Jose naudingųjų medžiagų daugiau nei su kaupu. Jeigu nemėgstate vienų grikių, tuomet virkite sriubas, gaminkite troškinius, salotas, blynus ir kitus patiekalus su jais. Gal tai padės įtraukti juos į kasdienį mitybos racioną?
Grikiai
Grikiai / Fotolia nuotr.

1. Labai svarbi žinia tiems, kurie nemėgsta ar nevalgo mėsos: grikiai kuo puikiausiai gali pakeisti ją, nes juose gausu nepakeičiamų aminorūgščių. Be to, verta atminti, kad šios kruopos ir įsisavinamos organizmo gerokai greičiau nei mėsa.

 

2. Cukraus svyravimas kraujyje mums „dovanoja“ energijos pliūpsnius arba nenumaldomą norą prigulti ant minkštos sofutės. Kur kas smagiau visą dieną jaustis gerai: grikiai cukraus kiekiui padeda kilti pamažėle, o tai daug sveikiau nei staigūs šuoliai, ką patiriame užkandusios ne itin sveikų saldėsių.

 

3. Grikių kruopos – folio rūgšties šaltinis. Žinia, kad besilaukiančioms moterims rekomenduojama gerti folio rūgštį, kuri padeda išlaikyti stiprų imunitetą, stiprina organizmo atsparumą, padeda išvengti neigiamo aplinkos poveikio. Taigi grikiai – puikus pasirinkimas.

 

4. Kaip vieną svarbiausių grikių savybių galima įvardyti apsaugą nuo vėžio. Mokslininkai tikina, kad šiose kruopose esančios sudedamosios medžiagos, flavonoidai gali stabdyti vėžinių darinių formavimąsi ir augimą. Taip grikiai apsaugo nuo trombozės rizikos, valo kraujagysles nuo cholesterolio, slopina širdies ir kraujagyslių negalavimus.

 

5. Grikiai unikalūs – tarp kitų kruopų pirmauja geležies kiekiu, kuris naudingas mūsų sveikatai ir organizmui. Gausu ir vitaminų В1, В2, В6, РР, Р ir kalcio, jodo, fosforo, kobalto, todėl virškinamajai sistemai ir kepenims grikiai yra nepakeičiamas dalykas.

 

6. Liaudies medicinoje grikiai taip pat nepamiršti. Tarkime, aterosklerozei gydyti verdamas grikių miltų kisielius, o sergantiesiems reumatizmu gydytojai siūlo į dietą įtraukti ir grikius, mat jie padeda išvengti patinimų, slopina sąnarių skausmus. Nuo nudegimų, beje, irgi gali apsaugoti šios kruopos – tereikia jų miltelių užbarstyti ant skaudamos vietos.

 

7. Grikiai itin naudingi besikamuojantiems dėl širdies ligų, diabeto, gyvenantiems ekologiškai nepalankioje terpėje. Jie įveikia netgi žemą hemoglobiną – pakanka kasdien suvalgyti kelis šaukštus grikių miltų. Galite juos užgerti vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius