-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 paprasti būdai, kaip sumažinti kasdienę įtampą

Nedidelė įtampa kartais gali tapti neblogu varikliu, tačiau kas per daug, tas nesveika. Tereikia visai nedaug, kad mūsų kasdienybė būtų lengvesnė ir su kuo mažiau įtampos. Štai 7 paprasti triukai, padedantys to pasiekti.
Stresas
Įtampa / Vida Press nuotr.

Transporto spūstys, viršvalandžiai ir dar vienas gyvenimas, prasidedantis vos grįžus namo. Kai kurios dienos tampa tikru nervų išbandymu. Nors gyvenimo ritmas vis greitėja, o tai ir sukelia papildomos įtampos, svarbu žinoti, kad daug kas tebepriklauso nuo mūsų. Tai supratus, galima imtis kasdienių pokyčių.

1. Sudarinėkite sąrašus

Kai žinome, kad laukia labai užimta diena, pradedame vienus darbus dar nebaigę kitų, patiriame įtampą ir panikuojame. Toks procesas kenksmingas tiek širdžiai, tiek produktyvumui. „Tam, kad atskirtumėte svarbiausius darbus nuo ne tokių svarbių, sudarinėkite sąrašus“, – pataria terapeutė ir ugdomojo vadovavimo (koučingo) specialistė Virginie Lefranc. Tiesa, ir čia ribos peržengti neverta, nes nesibaigiantis darbų sąrašas tiesiog bus neįveikiamas. „Pirmiausia galvokite ne apie tai, kas yra skubiausia, o apie tai, kas jums svarbiausia“, – kolegei antrina koučerė Agnes Leblanc.

Taigi, išmokite susidėlioti prioritetus, o visa kita nustumkite į šoną, netgi pamirškite. Net jei 19 valandą vis dar lieka daugybė neatsakytų laiškų, bet jūs norite praleisti vakarą su šeima, priminkite sau, kad šie laiškai tikrai gali palaukti rytojaus.

2. Išmokite pasakyti „ne“

Kartais nutinka taip, kad visiškai neplanuotai sutinkate atlikti darbą, nors jūsų darbotvarkėje laiko tam nėra. Arba netikėtai sutinkate nueiti išgerti kavos, tada užsiplepate... Taip jūsų dienotvarkė tik ilgėja ir tai kelia įtampą. A.Leblanc mano, kad šis fenomenas susijęs su savivertės trūkumu – kiti žmonės ir jų poreikiai iškeliami aukščiau ir pamirštame apie save.

Tam, kad „ne“ galėtume pasakyti lengviau, reikėtų atgauti pasitikėjimą savimi. „Iki tol, kol išmoksite „ne“ sakyti dažniau, pradėkite nuo atsakymo „taip, bet“, – pataria koučerė. Aiškiai pasakykite savo kolegoms, kad šio darbo galėsite imtis, kai baigsite tai, ką jau esate pradėję. „Net ir pasirinkdami teigiamą atsakymą, turime paklausti savęs, ar tai darome dėl savęs, o gal dėl noro pamaloninti kitus, troškimo prisitaikyti“, – prideda V.Lefranc.

3. Nenusiteikite blogiausiam

Pabundate ir negalite įsivaizduoti nieko kito, tik visiškai iš vėžių išmušantį darbo pokalbį? „Svarbu išmokti matyti realybę kitaip ir pasirinkti tokią, kurios norisi“, – tikina A.Leblanc. Kodėl nepabandžius to darbo pokalbio matyti kaip praturtinančios patirties, nesvarbu, kad ir kas benutiktų? V.Lefranc primena – svarbu būti „čia“ ir „dabar“. Tai, kas mums kelia įtampą, iš esmės yra vien mūsų įsivaizdavimai ir lūkesčiai, nieko tikro.

Vida Press nuotr./Susikrimtęs vyras
Vida Press nuotr./Susikrimtęs vyras

4. Nenorėkite visko valdyti

Svarbu suprasti, kokios yra kiekvieno mūsų galimybės valdyti situaciją, ir žinoti, kada ateina momentas nebesikišti.

„Nors ir svarbu žinoti, kaip tvarkyti reikalus, nereikia norėti visko kontroliuoti“, – pastebi A.Leblanc. Perfekcionizmas kai kuriems žmonėms sukelia norą visiškai kontroliuoti situaciją ir tai sukelia daug nerimo. „Svarbu suprasti, kokios yra kiekvieno mūsų galimybės valdyti situaciją, ir žinoti, kada ateina momentas nebesikišti“, – pataria V.Lefranc. Svarbiausia suvokti, kad esate žmonės ir kad jūs paprasčiausiai negalite padaryti visko.

5. Atsikratykite įtampą keliančių veiksnių

Svarbu mokėti atskirti tai, kas priklauso nuo mūsų, ir tai, ko mes neturime galimybės kontroliuoti. Taigi, pasiimkite popieriaus lapą, rašiklį ir užrašykite viską, kas jums kasdien kelia įtampą. Tuomet išskirkite tai, ką jūs galite kontroliuoti ir kas nuo jūsų nepriklauso.

Pavyzdžiui, kasdien patenkate į eismo spūstis, vėluojate, ir taip jūs patiriate įtampą? Paklauskite savęs, gal galėtumėte atsikelti šiek tiek anksčiau, kad galėtumėte jų išvengti, pataria A.Leblanc.

Vida Press nuotr./Moteris už vairo
Vida Press nuotr./Moteris už vairo

6. Žinokite, kada reikia sustoti

Reikia suprasti ir kaskart sau priminti tai, kas svarbu, pažymi A.Leblanc. Tačiau dažnai prispausti atsakomybių susikuriame įspūdį, kad svarbiausia yra veikti greitai, nerandame laiko šiek tiek atsitraukti ir nors kelioms minutėms pasakyti sau „gana“. Svarbu klausyti savęs ir žinoti, kada reikia sustoti, nesvarbu, ar tai būtų valanda, skirta sportui, pasilinksminimui ar poilsiui, aiškina V.Lefranc.

7. Stenkitės užmigti pozityviai nusiteikę

„Jei užmiegame su negatyviomis mintimis, su tokiomis pat ir atsibundame“, – primena V.Lefranc. Todėl pirmoje dienos pusėje ir esate blogos nuotaikos, o diena nesiklosto taip, kaip suplanuota. Susipykstate su kolega, neturite laiko tam, ką buvote suplanavęs, net pietums. „Vakare, prieš eidami miegoti, užrašų knygelėje užsirašykite tris pozityvius dienos aspektus“, – pataria V.Lefranc. Taip jūsų miegas bus gerokai saldesnis, o kitas rytas – pozityvesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius