Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 porų tipai: kuriam priklausote jūs ir jūsų antroji pusė?

„Žmonės skirtingi“, – sakome analizuodamos kitų gyvenimus. Tačiau, pažvelgusios atidžiau, galime rasti nemažai panašumų. Ypač porų santykiuose. Pavyzdžiui, vieni partneriai linkę nesitraukti nuo mylimųjų nė per žingsnį, kiti mėgsta kelti dramas, treti atlieka globėjų, diktatorių ar gerbėjų vaidmenis.
Pora paplūdimyje
Poros paplūdimyje / Vida Press nuotr.

Meilės tipo pasirinkimas didžia dalimi priklauso nuo vaikystėje matytų santykių pavyzdžių, kuriuos „įskiepija“ mūsų tėvai. 

Meilės tipo pasirinkimas didžia dalimi priklauso nuo vaikystėje matytų santykių pavyzdžių, kuriuos „įskiepija“ mūsų tėvai. Nors teigiame, kad niekada nesielgsime kaip jie, dažnai nutinka priešingai. Ir tai suprantama – juk kitos šeimos neturėjome! Tai gali paaiškinti, kodėl kiekvieną kartą pradėjusios naujus santykius (ir sau pažadėjusios viską daryti kitaip) kartojame senas klaidas ir kuriame tą patį, su buvusiuoju jau išgyventą, scenarijų. Jei taip nutiko ir jums, tikėtina, koją pakišo išmoktas meilės modelis. Laimei, jį galime šiek tiek koreguoti. Tik tam prireiks nemažai pastangų ir noro. Ir, be abejo, žinojimo, ką norime keisti.

Taigi pirmas žingsnis – pažvelgti į savo santykių veidrodį. Kokios mūsų silpnosios vietos? Ką galėtume daryti kitaip? Pateikiame pagrindinius porų tipus ir jų elgesio modelius. Kiekvienas turi savų privalumų ir minusų, todėl svarbu susidėlioti prioritetus. Kas santykiuose jums svarbiausia? Kaip juos supranta jūsų išrinktasis?

1 tipas: Dvyniai

Jei gatvėje išvysite vienodomis striukėmis apsirengusią porą, tikėtina, ji priklauso šiam partnerių tipui. Mylimieji linkę dalytis viskuo – gyvenimu, pomėgiais, drabužiais, nuomonėmis. Iš šalies jie atrodo, tarsi būtų sukurti vienas kitam, tačiau iš tiesų labiau primena paauglius, kurie, bijodami būti atstumti, žūtbūt stengiasi pritapti. Tokie asmenys gyvena nuolat abejodami – „kas bus, jei mylimajam nepatiks tikrasis mano veidas?“, todėl užgožia savo individualybę ir ieško (kuria) panašumų. Taip dažniausiai elgiasi naujos poros, nenorėdamos prarasti to vienintelio dėl tam tikrų skirtybių. Vis dėlto yra partnerių, kurie taip elgiasi nuolat.

Tokioms poroms trūksta kibirkštėlės, aistros, kurią atneša skirtybės.

Šis elgesio modelis atsinešamas iš vaikystės – kai vaikas atstumiamas ir skaudžiai išgyvena, jis išmoksta įsiteikti ir taip išvengti galimo pasikartojimo ateityje. Todėl mieliau virsta chameleonu nei naivuoliu, kurį bet kada gali įžeisti ir palikti. Atrodytų, nieko blogo, net pagirtina prisitaikyti prie kito įnorių (argi ne tokio svajonių vaikino ieškote?), tačiau čia slypi savų minusų. Mylimieji, visą laiką stengdamiesi pamėgdžioti vienas kitą, praranda savo individualumą ir laisvę, jiems sunku realizuoti save. Tokioms poroms trūksta kibirkštėlės, aistros, kurią atneša skirtybės. Santykiai tampa nuobodūs, be prieskonių, tarsi visą laiką bendrautumėte su savimi. 

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

2 tipas: Bėglys ir persekiotojas

Šis stilius primena „Bėk ir gaudyk“ žaidimą – tas, kuris bėga, mėgaujasi partnerio rodomu dėmesiu ir rūpesčiu, besivejantis – viliojimo, aukojimosi procesu.

Šis poros tipas – minėto dvynių stiliaus priešingybė. Dvyniai stengiasi vienas kitam įtikti, čia, atvirkščiai – vienas vaidina neprieinamą, kitas visais įmanomais būdais jį bando „pričiupti“. Tai padarius, pasikeičiama vaidmenimis. Šis stilius primena „Bėk ir gaudyk“ žaidimą – tas, kuris bėga, mėgaujasi partnerio rodomu dėmesiu ir rūpesčiu, besivejantis – viliojimo, aukojimosi procesu. Žinoma, po kiek laiko pabosta, todėl pirmasis pajutęs, kad partneris praranda susidomėjimą, pats imasi iniciatyvos jį susigrąžinti. Kartais šis žaidimas būna vienpusis – vienas arba duoda, arba ima. Tokiu atveju santykiams gresia rimtas pavojus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Santykiai baigėsi. Kada pradėti iš naujo?

Iš kur atsiranda toks elgesio modelis? Mylimieji bijo pasirodyti pernelyg reiklūs vadovai, todėl mieliau tampa abejingi nei įnoringi. Jei nei vienas iš partnerių neužsimanys ištrūkti iš šio uždaro rato ir plėtoti santykius, grįstus sveika priklausomybe, tikėtina, jų laukia ilga bendra ateitis. 

3 tipas: Karštakošiai

Pyktis jiems tokia pat natūrali meilės išraiška kaip susikabinimas rankomis. 

Dramų karalienė – taip trumpai galima būtų apibūdinti šią porą. Priežasčių pasipykti jie ieško visur – namie, kino teatre ar rinkdamiesi maisto produktus. Barniai mylimuosius seka tarsi šešėlis, tačiau tai jų negąsdina, net įaudrina. Konfliktai – savotiškas azartas, kur kas mielesni, įdomesni ir aistringesni nei kompromisai. Aplinkiniams sunku suprasti, kodėl besipykstantys mylimieji vis dar kartu, tačiau juos paraginę išsiskirti sulaukia nuostaba dvelkiančio atsakymo – „gal išprotėjai?“ Pyktis jiems tokia pat natūrali meilės išraiška kaip susikabinimas rankomis. Savotiškas afrodiziakas, po kurio pora mėgaujasi aistringais meilės žaidimais.

Vida Press nuotr./Pikta mergina
Vida Press nuotr.

Tokį dramatišką elgesio pavyzdį partneriai dažniausiai išmoksta iš savo tėvų, kurie pykdavosi dėl menkiausių smulkmenų, tačiau iki šiol kartu laimingai gyvena. Šio tipo asmenims sunku suprasti, kad tam tikrus dalykus galima išspręsti ir nerėkiant (kaip nuobodu!). Beje, barniai, nuo kurių kiti dangstosi ausis, jiems tėra „ramus“ santykių aiškinimasis. Tikra audra užverda, kai vienas iš partnerių „rimtai prisidirba“. Tuomet prasideda karas tiesiogine prasme ir jo pasekmės ne visada būna patrauklios. 

4 tipas: Juokdariai

Partneriai yra kūrybiški, jų neslegia rutina ir monotonija. Jei užslenka tamsūs debesys, juokas kaipmat juos išsklaido. 

Karštakošiai ieško progų pasipykti, juokdariai – pasijuokti. Jei kartais jiems ir tenka pasibarti, konflikto pabaigą visada lydės juokas. Mylimieji bet kokioje situacijoje sugeba įžvelgti šviesiąją pusę. Tai puiki jų savybė. Kompanijose tokia pora itin populiari, nes suteikia teigiamos energijos ir sugeba „užvesti“ kitus. Gyventi jiems nėra nuobodu. Partneriai yra kūrybiški, jų neslegia rutina ir monotonija. Jei užslenka tamsūs debesys, juokas kaipmat juos išsklaido. Vis dėlto čia slypi pavojus atidėti svarbius porai klausimus, palikti neišspręstus konfliktus ateičiai (nuo jų vėl ginamasi juoku) ir taip gilinti santykių problemas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką daryti, kad seksas netaptų rutina?

Svarbu, kad partneriai, norėdami pašmaikštauti, neįžeistų vienas kito, iki galo išklausytų nepertraukdami anekdotą. Humoras sveika, tačiau naudokite jį su saiku ir susilaikykite nuo komentarų, kai matote, kad tam netinkamas laikas.

Vida Press nuotr./Pora paplūdimyje
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius