Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 priežastys, kodėl svoris „užauga“ pernakt

Vieną rytą užlipate ant svarstyklių ir jaučiatės puikiai, o štai kitas rytas priverčia pasitrinti akis – ar tikrai per naktį prilipo keli kilogramai? Ir kaip tai galėjo nutikti?
Mergina su svarstyklėmis
Mergina su svarstyklėmis / „Fotolia“ nuotr.

Kaip sako Georgie Fear, knygos „Lean Habits For Lifelong Weight Loss: Mastering 4 Core Eating Behaviors to Stay Slim Forever“ autorė, taip nutinka dėl paprasčiausių priežasčių. Ji tikina, kad „svarbu žinoti, jog jūsų svoris per dieną gali svyruoti, tačiau tai nereiškia, kad jūsų svorio metimo strategija yra klaidinga“.

Štai į ką ji siūlo atkreipti dėmesį:

Persistengėte sporto salėje

„Po sunkios treniruotės, kurioje kaip reikiant įdarbinote savo raumenis, keletą dienų galite sverti daugiau“, – sako G.Fear. Ji sako, jog dėl didelio ir intensyvaus krūvio atsiranda mikroskopinių įplyšimų raumenų ląstelėse, ir aplink raumenų ląsteles gali susikaupti skysčių, todėl jūs jausitės kiek išsipūtusi. Tačiau tai nereiškia, kad turėtumėte mesti sportą – tiesiog leiskite raumenims atsigauti.

Valgėte bulvių traškučius

„Kad ir kokius traškučius valgytumėte, turite prisiminti, kad dėl didelio druskos kiekio juose vėliau organizme kaupiasi vanduo, todėl jausimės papilnėjusios“, – sako mitybos specialistė Julie Ellner. Taigi galite nubusti putlesnėmis kulkšnimis, išsipūtusiu pilvu, sutrikusia žarnyno veikla. Be to, dėl traškučių gali prasidėti ir kitos problemos – užkietėję viduriai. Štai G.Fear pataria, jeigu jau valgote traškučius, skanauti juos su gvakamole, kadangi avokaduose yra gausu kalio, padėsiančio išvengti druskos ir susikaupusio vandens organizme pasekmių.

Valgote daug baltymų ir mažai angliavandenių

Pamirškite, kad angliavandeniai – tai blogis. „Skaidulos padeda jūsų virškinimo sistemai dirbti kaip laikrodukui, todėl kai pamirštate pilno grūdo produktus, vaisius ir krakmolingas daržoves, galite pajausti skirtumą“, – tikina svorio metimo specialistė J. Ellner.

Todėl rekomendacija tokia – mažinkite rafinuotų angliavandenių kiekį, o geruosius įtraukite į valgiaraštį, kadangi vien tik baltyminis maistas gali pakenkti, o ne padėti jūsų organizmui.

Dehidratacija

Įprastai, jeigu jus kamuoja dehidratacija, jūs turėtumėte sverti mažiau, kadangi raumenys ir audiniai „išsausėja“. Bet vandens trūkumas priverčia inkstus įjungti režimą „saugokime skysčius“, todėl kai pradėsite vėl gurkšnoti, organizme gali susikaupti daugiau vandens, o svoris – padidėti. Tačiau tai laikina ir po kelių dienų jausitės įprastai.

Netoleruojate tam tikrų maisto produktų

Organizmas į kai kuriuos produktus gali reaguoti neigiamai – tai pieno produktai, austrės, glitimas, kiaušiniai, dirbtiniai saldikliai, soja ir pan. O netoleravimas pasireiškia pilvo pūtimu bei vandens sulaikymu organizme.

Todėl jeigu pastebėjote, jog jūsų savijauta nekokia užvalgius tam tikro maisto, pasitarkite su specialistais. Nes atsisakę netinkamų jūsų organizmui, juos turėtumėte pakeisti kitais, naudingais ir maistingais.

PMS

Svorio padidėjimas, dirglumas, irzlumas – visa tai būdinga daugeliui moterų priešmenstruaciniu laikotarpiu. Kaip pažymi J.Ellner, penkios dienos prieš prasidedant menstruacijoms, svoris pradeda augti, kadangi kaupiasi skysčiai. Žinoma, tai yra laikina, todėl besikeičiantis ciklas sugrąžina ir prarastas formas.

Jūs sugrįžtate prie senų mitybos įpročių

Kai nustojate valgyti angliavandenius, glikogeno atsargos, tiesioginio energijos šaltinio, reikalingo aukšto intensyvumo treniruotėms, yra išeikvotos. Kai tik vėl pradėsite valgyti makaronus, glikogenas pradės kauptis raumenyse ir inkstuose kartu su vandeniu. Staigus šių medžiagų antplūdis po ilgo laiko gali priversti jus jaustis išsipūtusiais. Ką galite padaryti? Įtraukti pilno grūdo produktų, kad išvengtumėte svorio svyravimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius