Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

9 maisto produktai, kurių reikėtų vengti, kai sergate ar kankina skrandžio bėdos

Būna taip, kad sergant apie maistą mintys sukasi mažiausiai, tačiau vis tiek turime suteikti organizmui energijos. Tačiau ne visus maisto produktus patariama valgyti, kai negaluojate, ypač, jei negalavimas liečia ir skrandį. Taigi ko reikėtų atsisakyti, kad greičiau pasveiktumėte?
Kava
Kava / 123RF.com nuotr.

Kava

Kavos rekomenduojama atsisakyti, kai užklupo bet kokia virusinė, infekcinė liga, ypač – paliečianti jūsų skrandį, rašoma Womenshealthmag.com. Kavoje esantis kofeinas pasižymi savybe, kuri itin kenkia, kai negaluojate, – „išvaro“ skysčius iš organizmo.

Pasak Orange Coast memorialinio medicinos centro, esančio Fontano Slėnyje, Kalifornijoje, gydytojos Kristine Arthur, organizmui reikalingi skysčiai, kad nepatirtumėte dehidratacijos, be to, tai imuninei sistemai kur kas efektyviau padeda kovoti su virusais.

Kofeinas dar prastesnis kompanionas, jei vemiate, viduriuojate, nes taip galite prarasti dar daugiau skysčių. Be to, gydytojos teigimu, kofeinas iš tikrųjų gali stimuliuoti jūsų virškinimo trakto raumenis ir padidinti viduriavimą.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Apelsinų sultys

Apelsinų sultys netinka, jei kosėjate arba jums skauda gerklę. Sulčių rūgštumas išties gaivina, tačiau, kai jums peršti gerklę, esate peršalę, apelsinų sultys gali sukelti dar nemalonesnį jausmą. „Jose yra citrinos rūgšties, kuri dirgina jau ir taip perštinčią gerklę“, – sako Emory universiteto integruotos medicinos profesorė ir knygos „Ką valgo gydytojai?“ autorė Taz Bathia.

„Fotolia“ nuotr./Šviežiai spaustos apelsinų sultys
„Fotolia“ nuotr./Šviežiai spaustos apelsinų sultys

Saldumynai

Rafinuoto cukraus vartojimas laikinai gali slopinti baltųjų kraujo kūnelių gebėjimą kovoti su bakterijomis, kaip teigia K.Arthur. Paskanavus sausainių, saldainių ar kitų saldumynų, imuninė sistema tampa silpnesnė. Taigi ji mažiau kovoja su bakterijomis. Rafinuotas cukrus sukelia dar daugiau problemų, jei jus kankina skrandžio bėdos. „Cukrus paprastai ištraukia skystį iš virškinimo trakto, kuris gali lemti skystas, vandeningas išmatas, viduriavimą“, – sako gydytoja.

123RF.com nuotr./Kokosiniai sausainiai
123RF.com nuotr./Kokosiniai sausainiai

Kofeino turintys gaivieji gėrimai

Kofeino turintys gaivieji gėrimai veikia tokiu pat principu kaip ir kava. Jų nepatariama vartoti, kai sergate, ypač, kai užpuolusios virškinimo trakto ligos. Kaip sako K.Arthur, juose daug cukraus, kuris slopina imuninę sistemą, neigiamai veikia virškinimo traktą. Pasak gydytojos, jei jūsų nežavi vanduo ir negalite jo daug išgerti, pamėginkite gėrimus, turinčius mažiau cukraus, su rehidratuojančiais elektrolitais – pavyzdžiui, sportu užsiimantiems skirti gėrimai arba kokosų vanduo.

Ne išeitis čia ir dietiniai gėrimai. „Daugelis dirbtinių saldiklių yra didelės molekulės, kurios negali būti suskaidomos ir gerai virškinamos, – sako K.Arthur. – Tai gali sukelti pilvo pūtimą, spazmus ir net viduriavimą.“

„Shuterstock“ nuotr./„Coca-Cola“
„Shuterstock“ nuotr./„Coca-Cola“

Traškūs užkandžiai

Jei kosėjate arba jums peršti, skauda gerklę, reikėtų pamiršti traškius užkandžius – tokius kaip bulvių ar kiti traškučiai, sausi pusryčiai, skrudinta duona ir pan., nes toks maistas sukels pojūtį, tarsi gerklę čaižytų smėlis. Gydytoja aiškina paprastai: kuo labiau dirginsite gerklę, tuo ilgiau ji gis.

Fotolia nuotr./Kukurūzų traškučiai
Fotolia nuotr./Kukurūzų traškučiai

Alkoholis

Alkoholis dalijasi ta pačia lentyna su kava ir gaiviaisiais gėrimais, turinčiais kofeino. Nepatariama jo vartoti, kai negaluojate, ypač, jei tai susiję su skrandžio problemomis. Kadangi organizmas yra dehidratuotas, išgėrus alkoholio, kai negaluojate, jo kiekis kraujyje greičiau padidėja – tai viena priežasčių, kodėl greičiau apgirstate.

Be to, alkoholis gali pagreitinti virškinimo procesą ir taip sukelti viduriavimą.

123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

Pieno produktai

Tikriausiai teko girdėti, kad nepatariama vartoti pieno produktų, kai sergate, nes jie gamina daugiau gleivių ir seilių. Tačiau tai nėra visiška tiesa. „Nėra tikslių įrodymų, kad mažinant pieno produktų vartojimą, mažės gleivių“, – sako K.Arthur ir priduria, kad yra žmonių, kurie vis dėlto tuo įsitikinę. Patarimas – jei jaučiate diskomfortą, nevartokite jų, kol pasveiksite.

123RF.com nuotr./Pienas
123RF.com nuotr./Pienas

Keptas riebus maistas

Keptas ir riebus maistas mažiausiai patariamas vartoti tiems, kurie turi skrandžio problemų. „Riebūs maisto produktai virškinami kur kas ilgiau, tai gali sukelti šleikštulio jausmą arba refliuksą“, – teigia T.Bhatia.

Kadangi toks maistas sukelia raumenų spazmus žarnyne, tai gali paskatinti viduriavimą. Tad tokį maistą kaip gruzdintos bulvytės, mėsainiai ir pan. pasilikite tam laikui, kai būsite sveiki.

Vida Press nuotr./Gatvės maistas
Vida Press nuotr./Gatvės maistas

Aštrus maistas

Varva nosis? Tada aštrų maistą patariama atidėti į šoną, kol pasveiksite. Čili pipirams ir aštriam padažui aštrumo suteikia kapsaicinas – junginys, galintis dirginti nosies ertmę ir dar labiau „paleisti“ nosį. Pasak T.Bhatios, jei sergate, sloguojate, aštraus maisto vartojimas gali tik pabloginti situaciją. Na, nebent nosis labai užkritusi, tad galbūt tai galėtų padėti ją kiek „atlaisvinti“.

123RF.com nuotr./Čili
123RF.com nuotr./Čili

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius