-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholio poveikis: kas blaiviam galvoj, girtam ant liežuvio?

Greičiausiai ne vienam pasitaikė padauginti, o viso to pasekmės ne itin malonios, o kartais net tragiškos. Ir nekalbame apie fizinius negalavimus, kadangi kur kas labiau sielą spaudžia mūsų poelgiai, veiksmai, išsakyti žodžiai ir mintys.
Moteris ir alkoholis
Moteris ir alkoholis / Fotolia nuotr.

Tam tikri tyrimai byloja, kad tame yra tiesos, ir girtos kalbos nėra tik nieko vertos šnekos. Štai Bruce‘as Bartholow, „Alcohol Effects on Performance Monitoring and Adjustment: Affect Modulation and Impairment of Evaluative Cognitive Control“ autorius tikina, kad alkoholis mūsų neskatina elgtis blogai, tačiau tiesiog mes mažiau dėl savo poelgių išgyvename ar rūpinamės pasekmėmis. Taigi, „Atleisk, aš buvau išgėręs“, nebegali tapti dėmesio vertu atsiprašymu. 

Taip pat skaitykite: Profesoriaus prognozės: 2050-aisiais seksas bus tik dėl malonumo

B. Bartholow, psichologijos profesorius iš Misūrio menų ir mokslų koledžo universiteto, tikina, kad alkoholis „atbukina“ pavojaus signalus smegenyse, kurie mus įspėja, jog darome klaidą. Pavyzdžiui, prarandame savikontrolę, dėl ko vėliau apgailestaujame arba nė neprisimename, ką padarėme. Tačiau labai dažnai tuo metu mums nerūpi, kad galime kitus įskaudinti ar save.

Tačiau negi savęs nuodijimas yra vienintelis būdas pasakyti tiesą?..

Eksperimentas skelbia: tu žinai, ką sakai, net jeigu nenori to pripažinti

Alkoholis, pasak mokslininkų, veikdamas mūsų smegenis, mus priverčia elgtis impulsyviai ir neapgalvotai, pavyzdžiui, vairuoti ar užsiimti nesaugiu seksu.  

Tyrime dalyvavo 67 žmonės, kurių amžius buvo 21–35 metai. Viena dalis grupės gavo alkoholio, kita placebo, trečia – jokių svaigalų. Visi dalyviai turėjo atlikti darbą kompiuteriu ir įvertinti atliekamas klaidas.

Paaiškėjo, kad tie, kurie buvo išgėrę, darydami klaidas mažiau dėl to išgyveno, o jų pavojaus signalas buvo susilpnėjęs labiau nei placebo grupės. Pastarojoje buvo pastebėta, jog paprašius kuo greičiau atsakyti į klausimus, dauguma dalyvių, padarę klaidą, atsakydavo ne taip greitai, kadangi reikėjo atgauti pasitikėjimą savimi bei kontrolę.

O toks požiūris nebuvo būdingas grupei, vartojusiai alkoholį, t. y., emociškai jie to labai nesureikšmino. Trumpai tariant, alkoholio vartojimas nereiškia, kad mes negalime kontroliuoti savo veiksmų. Jis veikiau siejamas su tuo, jog mes nesidomime, ką tie veiksmai apskritai reiškia.  

Alkoholis ir telefono skambučiai

Kodėl pasigėrę žmonės griebiasi savo telefonų? Jie ne tik skambina, bet ir rašo žinutes, publikuoja socialiniuose tinkluose savo mintis.

Štai kokius atsakymus pateikia tyrimų autoriai Seanas Horanas bei Amber L. Ferris, Erin E. Hollenbaugh. Buvo ištirti 433 dvidešimtmečiai bei priežastis, kodėl dažniausiai kam nors skambinama, esant apsvaigus alkoholiu. 

Socialinis lubrikantas. Žmonės tikino, kad išgėrę jie jautėsi turintys kur kas daugiau pasitikėjimo savimi, drąsos, galėjo geriau save išreikšti, nejautė atsakomybės už savo veiksmus.

Linksmybės. Dauguma apklaustųjų manė, kad tai juokinga, ir kad kiti mano, jog tai juokinga. Galiausia tikėjo, kad visa tai galima paversti smagia istorija, kurią bus galima vėliau papasakoti.

Susitikimų koordinavimas. Žmonės dėl alkoholio poveikio labiau domisi kitų planais, nori sužinoti, ką kiti veikia, kviečia į susitikimus.  

Emocijų audros. Prisipažįsta meilę, sako, kad pasiilgo, ir t. t.

Seksualumas. Tokie skambučiai apibūdinami kaip seksualinio pobūdžio, inicijuoja seksą ar norą kokį asmenį suvilioti ir pan. 

Kad ir į kokią grupę papuola taip besielgiantieji, jie visi turi vieną panašumą – sumažina ir nuslopina savo vidinius nusistatymus bei draudimus, neva dingsta liūdesys, susijaudinimas, įtampa. Tik klausimas, ar tokiais būdais „gerinama nuotaika“ nėra didelės bėdos pradžia?

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria, ką daryti, kai partneris girtauja

Alkoholis slopina, sulėtina mūsų reakciją, ir tai tampa įvairių nesėkmių, nelaimių, nemalonių nutikimų priežastimi. Kai išgeriate, jūs ne tik nesirūpinate, ką darote, bet ir sunkiai galite sustoti. Tuo labiau, kad viskas aplink žmogų tuomet vyksta ne įprastu, bet sulėtintu tempu. Alkoholis, pasak mokslininkų, veikdamas mūsų smegenis, mus priverčia elgtis impulsyviai ir neapgalvotai, pavyzdžiui, vairuoti ar užsiimti nesaugiu seksu.  

Mūsų nuotaika būna nepastovi, ir tai dažnai veikia mūsų sakomus žodžius. Įsitraukiame į pavojingą žaidimą. Žmonės gerdami tik dar labiau pasineria į savo liūdesį ir išgyvenimus, kuriuos nori pamiršti, tampa jautresni.

Be to, ištirta, kad alkoholis gali padėti išsakyti ilgai širdyje laikytas, užslėptas nuoskaudas, kurios išsiveržia tokiu netikėtu rakursu. Taigi, jeigu norite geros nuotaikos ar pamiršti nuoskaudas, alkoholis – pati blogiausia išeitis, tik dar labiau priverčianti susitelkti į neigiamus dalykus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius