Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anoniminis alkoholikas: „Kad turiu problemų, supratau būdamas septyniolikos“

„Alkoholio paragavau, kai man buvo keturiolika, o kad turiu problemą, supratau būdamas septyniolikos. Visi išgerdavo po truputį, o man reikėjo vis daugiau ir daugiau,“ – sako Anoniminių Alkoholikų klubo (AA) narys Domas (vardas pakeistas).
Alkoholis
Alkoholis / „Shutterstock“ nuotr.

Tikriausiai nemaža dalis nuo alkoholizmo kenčiančių jaunuolių savo istorijas galėtų pradėti panašiai. O tokių daug. Priežastys skirtingos, bet viskas veda prie sunkios priklausomybės.

„Kitų akyse su manimi viskas atrodė gerai“

Domas buvo smalsus ir, kaip pats sako, kiek problemiškas paauglys. „Pinigų gaudavau iš tėvų. Manau, jie nutuokė, kur aš juos išleidžiu. Kartais mane pričiupdavo, bet ką gi jie galėjo padaryti? Aš manipuliuodavau tėvais, ypač mama. Vėliau, kai pradėjau dirbti, gerdavau iš savo uždirbtų pinigų, – tęsia jis. – Nebuvau daugiadienis alkoholikas, buvau taip vadinamas sprinteris: pradėdavau penktadienio vakarą, baigdavau sekmadienį, ir po to vėl eidavau į darbą. Kitų akyse su manimi viskas atrodė gerai“.

Priklausomybę Domas pripažino tik būdamas dvidešimt penkerių. Suvokęs, kaip savo gyvenimo būdu skaudina artimuosius, žlugdo užmegztus santykius, praranda draugus, nutarė ieškoti pagalbos. Bet atsikratyti alkoholizmo pasirodė sunkiau, nei tikėjosi.

„Bandžiau koduotis, lankiausi pas psichologus – niekas nepadėjo“, – sako jis. Kova trunka jau šešerius metus. Dabar Domui trisdešimt vieneri. Į Anoniminių alkoholikų klubą jis ateina jau antrąjį kartą. „Ir – tikiuosi – paskutinį. Nebenoriu alkoholiko amplua – tai man neatneš nieko gero,“ – atviras jau beveik metus negeriantis jaunas vyras.

Alkoholio vartojimui įsibėgėjant, pats gyvenimas parklupdo ant kelių. Todėl nebebuvo jokio kito pasirinkimo, kaip tik ieškoti pagalbos. „Eiti į klubą – tai lyg kreiptis į gydytoją. Jei žmogus serga lengvai – jis gali eiti pas gydytoją, tačiau gali ir neiti, bet jei žmogui reikalinga operacija – jis neturi jokio kito pasirinkimo, kaip tik operuotis“, – sako Domas.

Operacija atviru pokalbiu

Kaip chirurgas operacinėje neapsieina be skalpelio, taip alkoholizmo problemos sprendimas neįmanomas be nuoširdaus atvirumo. AA vadovas Vilius (vardas pakeistas), teigia, jog kalbėjimas ir yra sveikimo garantas. „Alkoholizmo problema yra labai sudėtinga, nes jaunuoliai jaučiasi vieniši, nuo jų dažnai visi nusigręžia,“ – sako jis.

Atėję į AA, jie pamato kitų žmonių šviesius veidus, pamato ir tuos, kurie jau gyvena pilnavertį gyvenimą. „Jie išlaisvėja, išdrįsta papasakoti savo istorijas ir, gana dažnai, pravirksta. Jie jaučia, jog yra viltis, kad ir jiems pasiseks. Alkoholizmo problemą pripažinti jaunam žmogui yra sunku dėl to, jog jis yra maksimalistas ir nenori susitaikyti su tuo, kad pralaimėjo ir alkoholis jį valdo“, – kad lankydami klubą jauni žmonės pradeda suvokti ligos priežastis.

Augant ir tobulėjant, jaunuolius labai veikia aplinka, kurioje jie tuo metu būna. Sveikos gyvensenos lektorė Jolanta Spudienė, Vilniaus mokyklose skaitanti paskaitas apie alkoholio, tabako ir kitų kvaišalų žalą, aiškina, kodėl taip atsitinka: „Mūsų visuomenėje susidariusi teigiama nuomonė apie alkoholį – esą geriama visur: žiūrint futbolo rungtynes, miestų renginiuose ar festivaliuose, šeimų šventėse.“

Kad negeri, gali būti pavadintas neišmanėliu ar balta varna, o jaunam žmogui viską atlaikyti vienam sunku. Taigi, tėvų parama labai svarbi

Lektorė sako, jog kita priežastis – draugų kompanijos. „Kol žmogus jaunas – jis nenori būti individualus, kitoks, išskirtinis. Jis nori būti toks, kaip dauguma žmonių. Pavyzdžiui, dėl to, kad negeri, gali būti pavadintas neišmanėliu ar balta varna, o jaunam žmogui viską atlaikyti vienam sunku. Taigi, tėvų parama labai svarbi.“

Šiai minčiai pritaria ir AA vadovas Vilius. „Tėvai turi labai mylėti savo vaikus, o vaikai tą turi jausti. Vaikams gerai yra tik tada, kai santykiai su tėvais geri, o namuose nėra barnių“ – sako jis. Neturėję šiltų santykių su tėvais, jaunuoliai paguodos ieško vartodami alkoholį. Tačiau suvokus savo priklausomybę, jos atsisakyti nėra itin lengva, o sveikimo procesas gana ilgas. Viskam reikia laiko ir kantrybės

Negalvoja apie ateitį

Sveikos gyvensenos lektorė J.Spudienė teigia, jog skaitydama paskaitas mokyklose, stebi ir analizuoja moksleivių mąstymą bei požiūrį. „Būdamas jaunas, žmogus niekada negalvoja apie savo sveikatą, nes jis yra sveikas. Jam reikia suprasti, kad gyvenimas nesibaigia ties dvidešimties metų riba. Jis gyvens ir keturiasdešimt, ir šešiasdešimt metų. Jaunas žmogus turi žinių, bet jam trūksta sąmoningumo,“ – sako ji.

123rf.com nuotr./Alkoholis
123rf.com nuotr.

Jaunuoliai turėtų susirūpinti ir savo būsimais palikuonimis, mat visų geriančių žmonių 40 proc. atžalų taip pat būna priklausomi nuo alkoholio. Džiugu, kad ir pats jaunimas dabar ima propaguoti blaivybę – rengiamos įvairios akcijos prieš alkoholį. Jaunuoliams imponuoja tai, kad tokius renginius organizuoja ne vyresnioji karta, kuri jų manymu tik pamokslauja, bet bendraamžiai. Tuomet sulaukiama visai kitokios reakcijos.

Svarbi taisyklė – negyventi kitų gyvenimų

Su jaunimo alkoholizmu kovojama ne tik Lietuvoje. Europos Sąjungos Nacionalinės alkoholio politikos ir veiksmų komitetas (angl. CNAPA) parengė „Kovos su jaunimo girtavimu ir epizodišku besaikiu alkoholio vartojimu veiksmų planą“ 2014–2016 metams. Plane numatytos šešios veikimo kryptys, kaip turėtų būti mažinamas alkoholio vartojimas. Kelias jų minėjo ir mano kalbinti pašnekovai – alkoholinių gėrimų matomumo, prieinamumo bei pasiekiamumo mažinimas, reklamų matomumo mažinimas, saugios ir sveikos aplinkos jaunimui užtikrinimas.

Džiugu, kad ir pats jaunimas dabar ima propaguoti blaivybę – rengiamos įvairios akcijos prieš alkoholį. Jaunuoliams imponuoja tai, kad tokius renginius organizuoja ne vyresnioji karta, kuri jų manymu tik pamokslauja, bet bendraamžiai. Tuomet sulaukiama visai kitokios reakcijos.

Suvokimas, ryžtas ir keitimasis leidžia jaunuoliui pamatyti visai kitas gyvenimo spalvas. Pasak Viliaus, gyvenant laisvoje Lietuvoje, kurioje yra tiek įdomios veiklos ir gražių gamtovaizdžių, viską iškeisti į butelį būtų tiesiog neišmintinga. Na, o Domas mano, jog kiekvienam reikia atrasti save, jausti savo organizmą, nekopijuoti kitų žmonių, negyventi kitų gyvenimų ir nesistengti prie jų pritapti.

Šis straipsnis atsirado kaip Media4Change jaunųjų žurnalistų programos 2016/2017 rezultatas, įgyvendinant VšĮ Nacionalinio socialinės integracijos instituto projektą „Medijų ir informacinio raštingumo skatinimas darbe su jaunimu“. Projektą remia Šiaurės šalių ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius