Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antsvorio ir nutukimo pavojai: faktai ir skaičiai

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skambina pavojaus varpais – nutukimas jau tampa epidemija, nepriklausomai nuo religijos, lyties, valstybės. Gydytojai pripažįsta, kad antsvoris didina riziką susirgti įvairiomis ligomis ir kelia grėsmę žmogaus gerovei.
Antsvoris
Antsvoris / „Fotolia“ nuotr.

Konsultuoja Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinikos sveikatingumo treneris, LEU lektorius Valdemaras Kavaliauskas.

Kovos su antsvoriu klaidos

V.Kavaliauskas įsitikinęs, kad greitas svorio metimas, per intensyvus fizinis krūvis ir badavimas gerų rezultatų neatneš. Kraštutinės priemonės yra neefektyvios ir dažnai kenkia sveikatai. Geriausia kreiptis pagalbos į specialistus – jie sudarys individualų planą.

Visų pirma nuosekliai ištiriama žmogaus būklė ir remiantis gautais rezultatais nustatomas optimalus, terapinį poveikį užtikrinantis fizinis krūvis.

Kiekvienam žmogui geriausių rezultatų pasiekti padeda skirtinga fizinė veikla. Ji atneša geriausią rezultatą, kai būna suderinta su visaverte mityba ir tinkamu režimu. Galiausiai svarbu įsiklausyti ir į individualų bioritmą.

„Kai kurie žmonės, pabandę kelias neveiksmingas dietas ar netinkamą fizinę veiklą nuleidžia rankas ir imasi, jų manymu, paprastesnių ir veiksmingesnių sprendimų – atlieka riebalų nusiurbimą, skrandžio mažinimo procedūrą ar pradeda vartoti įvairius maisto papildus. Šios priemonės turėtų būti paskutinės, kai visi kiti būdai neteikia norimo rezultato“, – pataria sveikatingumo treneris.

Pribloškiantys skaičiai

  • Pasaulinės išlaidos, susijusios su nutukimu, yra maždaug 2 trilijonai JAV dolerių, arba 2,8 proc. pasaulio BVP. Tai atitinka rūkymo ar ginkluoto smurto, karo ir terorizmo keliamus nuostolius pasaulio ekonomikai.
  • Išlaidos nutukimui ir jo sukeltoms ligoms gydyti sveikatos priežiūros sistemoje sudaro nuo 2–7 proc. visų sveikatos priežiūros išlaidų išsivysčiusiose šalyse.
  • Daugėja įrodymų, kad nutukimas kenkia darbuotojų darbo našumui (šis rodiklis krinta 15–30 proc.), kelia pavojų įmonių konkurencingumui.
  • Vien JAV vyksta šimtai teisminių procesų, susijusių su atleidimu iš darbo dėl antsvorio.
  • Šiandien apie 424 mln. Žemės gyventojų serga cukriniu diabetu. Tai yra 4 kartus daugiau nei 1980-aisiais.

Plačiau apie antsvorio keliamą žalą organizmui skaitykite 36-ajame „Ji + 7 dienos“ numeryje!

Redakcijos nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“ (36 nr.)
Redakcijos nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“ (36 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius