Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 28d. 09:00

Apklausa: kiek laiko lietuviai skiria maistui gaminti?

Vyras gamina maistą
Projekto partnerio nuotr. / Vyras gamina maistą

Pusryčiams išsivirti kiaušinių ar košės, o gal apsiriboti tik sumuštiniais ir jogurto indeliu. Vakarienei išsikepti vištienos, žuvies ar pasigaminti šviežių daržovių salotų? Ar kada nors skaičiavote, kiek laiko dažniausiai skiriate maisto gaminimui namuose? Aišku viena – lietuviai išties mėgsta gaminti namuose: virtuvėje visai nešeimininkauja mažiau nei 2 % tautiečių.

Tuo tarpu 26 % teigia, kad pusryčiams ar vakarienei paruošti skiria mažiau nei pusvalandį, kas ketvirtas (27 %) virtuvėje kasdien praleidžia daugiau nei valandą, dar 24 % respondentų balansuoja tarp 45 min. ir 1 val. Tokius duomenis rodo reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa, atlikta balandžio viduryje.

Kuo daugiau pajamų, tuo mažiau laiko maisto gamybai

Kuo daugiau pajamų uždirbama, tuo mažiau laiko skiriama maisto gaminimui namuose. Tokias išvadas galima daryti analizuojant apklausos rezultatus. Iki 45 min. pusryčiams, pietums ar vakarienei pagaminti skiria du trečdaliai gyventojų, kurių pajamos vienam šeimos nariui yra 600 Eur arba didesnės. Tiek pat laiko pakanka 60 % respondentų, kurių pajamos nuo 401 iki 600 Eur. Tuo tarpu iki 45 min. virtuvėje praleidžia tik 40 % žmonių, kurių mėnesinės pajamos vienam asmeniui svyruoja nuo 300 iki 400 Eur.

„Gyvenimo tempas nuolat greitėja, maisto paruošimui skiriama vis mažiau laiko. Iš apklausos matome, jog praktiškai kas antras žmogus pusryčiams, pietums ar vakarienei paruošti skiria iki 45 min. Nepaisant to, visuomenės noras tinkamai maitintis, gauti organizmui būtinų medžiagų tik didėja. Reaguojant į tai, keičiasi ir gaminti jau paruošto maisto sudėtis – jis tampa subalansuotas ir aktyviai sportuojantiems, ir tiems, kurie nėra dažni sporto salių lankytojai, tačiau siekia tinkamai maitintis“, – pasakoja Tomas Strumskas, natūralią, greitai paruošiamą vištieną „ChickFit“ gaminančios „Groward Group“ vadovas.

Pastebima, kad skubantys žmonės vis dažniau renkasi kepti jau paruoštus gaminius, kurie būtų maistingi, suteiktų energinės vertės, tačiau be didelio riebalų kiekio. Šiuos kriterijus atitinka ką tik parduotuvėse pasirodę vištienos gaminiai „ChickFit“, kurių kepimo trukmė neviršija 45 min. Indelyje esanti vištiena paruošta iš karto kepti orkaitėje.

Projekto partnerio nuotr./„Chick Fit“ vištiena
Projekto partnerio nuotr./„Chick Fit“ vištiena

45 minutės – daug ar mažai?

Vyrų ir moterų gaminimo įpročiai pastebimai skiriasi. Net 42 % vyrų virtuvės ritualams teskiria iki pusvalandžio per dieną, daugiau nei 13 % – vos kelias ar keliolika minučių per dieną. Tuo metu net du trečdaliai moterų teigia, kad gamina ilgiau nei 45 minutes.

Pasak specialistų, atsižvelgus į daugelį veiksnių, skaičiuojama, kad maistui gaminti optimalu skirti valandą, tačiau kai kam ir tai jau ilgas laiko tarpas. „Gaminimui skirtas laikas, ypač darbo dienomis, dažnai sutrumpėja iki 45 minučių, ir tai daugeliui atrodo pakankama trukmė. Kaip rodo apklausa, tiek laiko maisto ruošimui skiria tiek dviejų, tiek keturių asmenų šeima. Užsiėmę žmonės randa kūrybingų būdų, kaip pasigaminti ir greitai, ir kokybiškai“, – sako „Groward Group“ vadovas.

Iki 45 min. maisto gamybai skiria pusė šeimų, kuriose nėra vaikų, 46 % – su viena atžala, 45% – su dviem. Jeigu šeimoje auga trys ar daugiau vaikų, gaminimas dažniausiai užtrunka ilgiau nei valandą (taip atsakė 47 % respondentų). Palyginimui, daugiau nei valandą gamina tik kiek mažiau nei trečdalis šeimų su vienu vaiku.

Projekto partnerio nuotr./Orkaitė
Projekto partnerio nuotr./Orkaitė

Mažiausiai laiko praleidžiama sostinės namų virtuvėse

„Apklausa atskleidžia, kad mažiausiai laiko maistui paruošti skiriama Vilniuje. Net 64 % vilniečių tam skiria mažiau nei 45 min. Likusiuose keturiuose didžiuosiuose miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose iki 45 min. skiria pusė, kituose miestuose – 41 % gyventojų. Galima daryti prielaidą, jog nemaža dalis miestiečių dažnai valgo ne namuose, maistą užsisako arba renkasi tokius produktus, kuriuos galima greitai iškepti“, – teigia Tomas Strumskas.

Lietuvos gyventojų apklausą, kurią inicijavo „Groward Group“, balandžio viduryje atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“. Apklausti 1002 18 metų ir vyresni žmonės.

Partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Narkotikų byla: 11 metų kalėjimo nuteistas ir pusantrų metų sėdėjęs verslininkas išteisintas

Aktualu

Seime vykusioje diskusijoje – raginimai atšaukti vaiko teises ginantį įstatymą

Verslas

15min studijoje vyko diskusija apie senojo Vilniaus oro uosto terminalo likimą

Gazas

Kaune per 6 valandas iškrito pusė mėnesio normos kritulių: vėl skendo gatvės

Verslas

Į Šiaulių banko klientus nusitaikė sukčiai

Aktualu

Remigijus Šimašius ieško kandidatų į Vilniaus tarybą – tereikia užpildyti anketą

Aktualu

„Karšta“ diena JK: ar vyriausybė patvirtins „Brexit“ susitarimo projektą?

Aktualu

A.Širinskienė siūlo praplėsti komisijos tyrimą, bet opozicija mato dar vieną bandymą susidoroti

Smurto randai

24sek

„Įkrautas Jonas“: su J.Valančiūnu susijęs sprendimas, kuris atnešė „Raptors“ sėkmę

Vardai

Reperis Ironvytas parduoda savo sporto klubą: „Patys kalti, kad nemokėjome konkuruoti“

Maistas

Tobulas paprastumas: orkaitėje kepti karamelizuoti cinamoniniai skrebučiai

Vardai

Martinavičiai nuo šiol – oficialiai nebe žmona ir vyras: „Jaučiuosi taip, lyg būtų mano gimtadienis“

Tiesiogiai Mokslas.IT

Stebėkite konferenciją „Build Stuff“ tiesiogiai!

Mokslas.IT

Kodėl žmonių akys turi baltymą, o kitų primatų akys yra labai tamsios?

Pasaulis kišenėje

Įtemptas vaizdas iš pilotų kabinos: kaip nutupdomas lėktuvas siaučiant audrai

Vardai

„Dydžio (r)evoliucijos“ dalyvei finale pasipiršo vaikinas: buvęs draugas ją paliko dėl svorio

Gyvūnų klubas

11 orkų ir 90 baltųjų delfinų – tiek gyvūnų Rusijoje banginių kalėjime laukia eksporto į Kiniją

Verslas

URM aiškinasi, kas kontroliuoja „Minudobreniya“, kurios trąšas perka „Agrokoncernas“

Verslas

Bendrinė pakuotė: kodėl Prancūzija Lietuvos politikams – pavyzdys, o Švedija – ne?

Naujienos

Aktualu

Britanijoje teisinio ginčo centre atsidūręs berniukas Alfie Evansas mirė

24sek

LeBrono dėjimas per D.Sabonį – gražiausias NBA dienos epizodas

Aktualu

„Vieningo Kauno“ tarybos nariams teko aiškintis dėl nusišalinimo nuo klausimų

Vardai

Prasideda I.Zasimauskaitės eurovizinė kelionė: paryčiais su gausia komanda išskrido į Lisaboną

24sek

V.Šulskis: „Žaisdamas be brolių Ballų „Vytautas“ yra pavojingas kiekvienai komandai“

Maistas

Orai šyla – maistas greičiau genda: kaip tinkamai laikyti įvairius produktus?

24sek

D.Sabonis ir „Pacers“ smogė galingai: sutriuškinę „Cavaliers“ išlygino serijos rezultatą

Vardai

A.Šedžius per gaisrą „Akropolyje“ patyrė šoką: dukros verkė, barmenai neleido evakuotis nesumokėjus

Dažnai šis romanas vadinamas alegoriniu pasakojimu, subtiliai be žodžių „žydas“ ar „Holokauskas“ kalbančiu apie šią juodąją žmonijos istorijos dėmę. Visgi ši romanui prikabinta etiketė neaprėpia „Brodeko“ temų platumo, mat šis pasakojimas smelkiasi į giliausias žmonijos žaizdas. Ne tik vieną iš jų.

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. P.Claudelio „Brodekas“ – žmogiškumo esmė ir žmonijos žaizdų veidrodis

Sportas

Ledo ritulio karštinė Kaune: bręstantis rekordas, kova dėl aukso ir kitos šeštadienio įdomybės

Aktualu

A.Merkel: esama sutartis dėl branduolinės programos nepakankama Irano ambicijoms pažaboti

Vardai

Lietuvą paliekantis tėtušis Ballas: „Skandalas šeimai sukrovė milijoninį pelną“

Ką skaityti šį mėnesį: balandžio TOP 7

Gazas

0,5 sekundės, apie kurią vairuotojai nesusimąsto: vairuodamas nečiaudėk

Aktualu

Kupiškio rajone rastas vairuotojo sėdynėje sėdinčio vyro lavonas

Sportas

Su geriausiu Lietuvos imtynininku besitreniruojantis „Kapitonas Lietuva“: narvas – mano antri namai

Aktualu

Saulius Skvernelis įspėja apie netikras jo vardu kuriamas paskyras feisbuke

Sportas

R.Rousey – apie sugrįžimą, nemokėjimą pralaimėti ir nenorą bendrauti: „Girdėti mane kalbant yra privilegija“

Sportas

Dešimt „Premier“ lygos 36-ojo turo intrigų

Vardai

Įkvepianti Arūno Valinsko kalba jaunimui: kodėl šou verslo vilkas savęs nelaiko išskirtine žvaigžde?

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką