-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar daugiau miego yra geriau jūsų karjerai?

Paprastai itin konkurencingame verslo pasaulyje mažai miego dažnai yra tam tikras išskirtinumo ženklas, rašo BBC žurnalistė Katie Hope.
Nuovargis
Nuovargis / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Miegas

Visuomenėje žinomi didelių įmonių vadovai, tokie kaip Marissa Mayer („Yahoo“), Indra Nooyi („PepsiCo“) ir Sergio Marchionne („Fiat Chrysler“), didžiuojasi tuo, kad jiems pakanka vos keturių valandų miego per naktį.

Iš esmės tarsi teigiama, kad „miegas yra nevykėliams“, ir kuo greičiau atsikeli, tuo geriau.

O jei viskas yra priešingai? Jei kuo daugiau valandų miegate, tuo geriau jūsų karjerai?

„Tai buvo nebepakeliama. Nebepajėgiau tinkamai atlikti savo darbo“, – sako didelėje verslo įmonėje dirbanti 23 metų vadybos konsultantė.

Problema buvo miegas, o tiksliau – jo trūkumas. Jauna moteris niekada negalėdavo pasigirti gerai mieganti, tačiau pradėjus darbinę karjerą tai tapo rimta problema.

„Palyginti su universiteto laikais, patyriau tikrą šoką. Lūkesčiai išaugo, man teko prisiimti daug daugiau atsakomybės. Tiesiog nebepajėgdavau tinkamai atsipalaiduoti ir atitrūkti nuo darbų“, – pasakojo ji.

Nors užmigti nebūdavo sunku, ji atsibusdavo vos po keturių valandų, mintys įsismarkaudavo ir ji nebegalėdavo nurimti.

Darbe jai tapo sunku sutelkti dėmesį ir atlikti visas numatytas užduotis. Savaitgaliais ji net ėmė vengti bendrauti, kad galėtų pasiilsėti prieš naujos darbo savaitės pradžią.

Galų gale mergina pasiryžo dalyvauti trumpuose miego kursuose, per kuriuos ji sužinojo apie įvairius naudingus metodus, tokius kaip kvėpavimo pratimai, trumpos pertraukėlės darbe ir reguliari mankšta.

Patirtis buvo tokia naudinga, kad ji apie tai papasakojo savo darbdaviui, kuris nusprendė savo darbuotojams suteikti galimybę kursuose dalyvauti nemokamai.

Apskritai mergina mano, kad žmonės turėtų atviriau pasakoti apie tai, kaip miego stygius veikia jų darbingumą.

Tiesą sakant, nors įmonės ir pradeda domėtis savo darbuotojų miego kokybe, tačiau kol kas apie tai kalbėti viešai nenorima.

Iš esmės tarsi teigiama, kad „miegas yra nevykėliams“, ir kuo greičiau atsikeli, tuo geriau. O jei viskas yra priešingai?

Išimtis – audito įmonė „PwC“. Prieš trejus metus ši tarptautinė bendrovė į savo saviugdos mokymo programą įtraukė skyrių apie miego svarbą.

Kursuose, kuriuose dalyvavo 4500 bendrovės darbuotojų Jungtinėje Karalystėje, buvo siekiama suteikti patarimų, kaip išsaugoti fizinę ir psichikos gerovę įtemptame ir intensyviame darbe.

Susidomėjimas buvo toks didelis, kad prieš pusantrų metų galimybę dalyvauti kursuose bendrovė suteikė visiems Jungtinės Karalystės padalinių darbuotojams. Be to, įmonė nusamdė miego ekspertą, o patarimus apie miegą paskelbė darbuotojams skirtoje interneto svetainėje.

Kol kas dar per anksti vertinti mokymų poveikį, tačiau atsiliepimai yra teigiami, tad įmonė dabar svarsto, kaip būtų galima padėti darbuotojams dar labiau pagerinti miego kokybę, ir siūlo įvairių programėlių ir kursus internetu.

„Tai ne tik darbuotojų gerovės klausimas – esama ir labai praktiško komercinio aspekto. Miegas yra ypač svarbus darbingumui“, – sako už gerovės klausimus atsakinga vyresnioji „PwC“ vadybininkė Sally Evans.

Ir nors miego stygiaus neigiamas poveikis darbingumui ir sveikatai plačiai aprašytas, ilgesnio miego naudos tyrimų yra gerokai mažiau.

Vida Press nuotr./Moteris miega
Vida Press nuotr./Moteris miega

Viena išimtis – Stenfordo universiteto Medicinos mokyklos tyrimas, per kurį nustatyta, kad aukščiausio lygio koledžų krepšininkai sugebėjo pagerinti savo sportinius rezultatus po to, kai 5–7 savaites jų miego trukmė pailgėjo iki 10 valandų per naktį.

Jungtinėje Karalystėje RAND korporacija atliko 21 822 darbuotojų duomenų tyrimą ir nustatė, kad tų darbuotojų, kurie miegodavo nuo septynių iki aštuonių valandų, darbingumas buvo daug didesnis, nei tų, kurie kasnakt miegodavo mažiau nei penkias valandas.

Be to, neseniai atlikus daugiau kaip 7000 suaugusių JAV gyventojų apklausą, paaiškėjo, kad žmonės, kurie ilgiau miega, apskritai jaučiasi geriau, nei tie, kurie miega mažiau.

Tačiau, savaime suprantama, jūsų miegas – jūsų asmeninis reikalas. Ar tikrai darbdaviui verta kištis į šią sritį?

Miego ir nemigos specialistas dr. Guy`us Meadowsas sako, kad tokios iniciatyvos – ne tam, kad žmonės būtų priversti ką nors daryti; tiesiog norima darbuotojams pateikti naudingos informacijos, kad jie galėtų priimti teisingus sprendimus.

„Anksčiau miegas vertintas kaip tam tikra apgavystė. Tačiau padėtis pamažu keičiasi. Neįmanoma nepaisyti gausių mokslinių tyrimų, kurių duomenys rodo, kad miego trūkumas yra psichologiškai, emociškai ir fiziškai žalingas “, – sako G. Meadowsas.

Neįmanoma nepaisyti gausių mokslinių tyrimų, kurių duomenys rodo, kad miego trūkumas yra psichologiškai, emociškai ir fiziškai žalingas.

Kai keleto įmonių atstovai jam papasakojo per darbuotojų apklausas nustatę, kad miego trūkumas yra didelė problema, miego ekspertas ėmėsi įgyvendinti įmonėms skirtą programą.

Darbuotojai iš pradžių užpildo anketą apie savo miego kokybę, jiems skiriamas balas, kuriuo įvertinama esama padėtis, ir galiausiai pasiūloma, ko būtų galima imtis.

Visi šie duomenys yra anonimiški, darbdaviui pateikiami tik vidurkiai.

Ekspertas teigia, kad įmonėms, kurios finansuoja priemones, padedančias pagerinti darbuotojų miegą ir išvengti išsekimo ar kitokių didelių problemų, tai tikrai naudinga.

Minėtoji vadybos konsultantė gana lengvai sugeba visus darbus atlikti laiku. Nors bemiegių naktų vis dar pasitaiko, tokie laikotarpiai trunka tris dienas, o ne tris savaites.

„Kai tai nutinka, nebepuolu į paniką. Jau žinau, ką tokiu atveju reikia daryti“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius