-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar įmanoma numesti 43 kilogramus per 100 dienų? Sporto trenerės ir gydytojos dietologės komentarai

Minus 43 kilogramai per 100 dienų. Įmanoma ar ne? Trenerė Andra Jarulytė, reaguodama į viešoje erdvėje pasirodžiusį tokį eksperimentą, pateikė ne tik savo įžvalgas, tačiau ir skaičiavimus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė taip pat sako, kad tokių eksperimentų su savo kūnu geriau nedaryti.
Apkūnus vyras
Apkūnus vyras / 123rf.com

Kaunietė trenerė A.Jarulytė su sekėjais socialiniame tinkle pasidalijo skaičiavimais, kaip galėtų atrodyti tokio eksperimento kasdienybė. Beje, šie trenerės skaičiavimai bei gydytojos dietologės įžvalgos tiks visiems, galvojantiems, jog galima greitai ir be pasekmių numesti nereikalingus kilogramus.

Kiek kalorijų reikėtų sudeginti per dieną?

„Kodėl sakau, kad numesti 43 kilogramus per 100 dienų yra, švelniai tariant, neįmanoma daugeliui žmonių?

Skaičiuojame, jog 1 kg yra 7700 kcal. Matematika gana paprasta: 43 x 7700 = 331 100.

Taigi, jog numestume 43 kg per 100 dienų mums reikėtų sudeginti 331 100 kcal savo riebalinio audinio per skirtą laikotarpį“, – rašė A.Jarulytė.

Kokia būtų kasdienybė? „331 100 padaliname iš 100 (dienų). Gauname 3311 kcal. Tai reiškia, kad per dieną turime sukurti 3311 kcal deficitą.

Aš pati įprastai suvalgau apie 2200 kcal per dieną, kad išlaikyčiau savo kūno svorį. Jeigu aš norėčiau sukurti 3311 deficitą, turėčiau nieko nevalgyti ir dar kasdien sportuoti papildomai (nors jau ir taip sportuoju penkis kartus per savaitę), kad sudeginčiau likusias 1111 kcal (3311–2200=1111).

Šioje nesveikoje strategijoje ne tik kristų riebalinis audinys, tačiau neišvengiamai ir raumeninis, kas tarsi ir leidžia greičiau pasiekti tikslą, nes raumeninis audinys turi gerokai mažiau kalorijų.

Tačiau raumeninės masės praradimas smarkiai lėtina medžiagų apykaitą, o tai reiškia, jog kai baigsite šį projektą (mažai tikėtina, jog baigtis būtų be komplikacijų), jūsų medžiagų apykaita gali būti tokia lėta, jog riebalus užsiauginsite itin lengvai“, – aiškino A.Jarulytė.

Greitas svorio mažinimas yra nepalankus sveikatai

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad per savo praktiką yra mačiusi atvejų, kai 40 ar net 60 kilogramų žmogus netenka ir per trumpesnį nei 100 dienų laikotarpį.

„Tačiau tai buvo ligos paveikti žmonės. Tokiu tempu krentantis svoris nė vienam mano žinomam asmeniui nedavė gerų rezultatų.

Kalbant apie nutukimo gydymą ir svorio mažinimą, medicinos mokslas yra įrodęs: svoriui mažėjant, mažėja ir riebalinis audinys, ir raumenynas.

Jei ilgą laiką koloražas (suvartojamų kalorijų kiekis) bus deficitinis tiek, kad organizmas tai priims kaip badavimą, tuomet nutiks taip, kad riebalinis audinys – kaip geriausias energijos koncentratas – bus saugomas, o naudojamas raumenynas. Todėl, kad jis yra greitai gaunamos energijos šaltinis“, – aiškino E.Gavelienė.

Staigiai mažinti svorį yra pavojinga ir dėl to, kad netenkama daugiau raumens audinio. Bet, sakė E.Gavelienė, svarbiausia, jog nutraukus tokį svorio metimo būdą, kilogramai grįžta: „Nes visą gyvenimą maitintis deficitiniu mitybos režimu žmogus negali. Kai jį nutraukia – svoris grįžta. Bet jis grįžta koncentruota energijos forma, t. y. riebaliniu audiniu.“

Kaip sakė E.Gavelienė, toks greitas svorio mažinimas medicinoje įvardijamas kaip sveikatai nepalankus ir tokių metodų netaiko medikai, gydantys nutukimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Gavelienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Gavelienė

Sugrįžus svoriui atsiranda nusivylimas

Kodėl žmonės vis dar tiki „stebuklingais“ pasiūlymais ar eksperimentais ir kodėl jie tokie paveikūs?

„Todėl, kad tai yra vadinamoji rožinė svajonė. Žmonės įsivaizduoja, tikisi, kad yra stebuklingoji piliulė, stebuklingas metodas, kad, mostelėjus Hario Poterio lazdele, klausimai išsispręs. Deja, tokiu būdu jie neišsisprendžia“, – sakė E.Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat minėjo, kad „stebuklingi“ metodai patrauklūs atrodo ir todėl, kad kai kuriems žmonėms svorio sumažėjimas yra siekiamybė: „O visuomenėje formuojama nuomonė apie tam tikrą kūną, jis siejamas su sėkmingumu, ir tai skatina žmogų siekti kūno pokyčių.“

„Man, kaip gydytojai dietologei, skaudžiausias dalykas yra tai, kad liga – nutukimas – iš dalies ir dėl tokio požiūrio yra taip nesėkmingai kontroliuojama. Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje.

Įsivaizduojama, kad galima rezultatą pasiekti greitai, tačiau po to, grįžus svoriui, atsiranda nusivylimas ir galvojimas, kad niekas negali padėti, kad tai ne man.

Taip yra diskredituojamas profesionalus nutukimo gydymas. Žmonės dažnai skeptiškai nusiteikia, kai išgirsta apie rekomenduojamus svorio mažinimo tempus.

Kokie jie? Tai klasika: per dieną reiktų suvartoti 500 arba 1000 kcal mažiau, nei įprastai suvartodavote. Taip per savaitę galima netekti nuo pusės iki maksimaliai vieno kilogramo, priklausomai nuo pradinės kūno masės. Tai reikštų, kad per mėnesį svoris turėtų sumažėti nuo 2,5 iki 4 kilogramų. Tokie svorio mažinimo tempai yra sveikatai palankūs, rekomenduojami. Tai žingsnis į ateities garantą“, – kalbėjo dr. E.Gavelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius