Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar laikinas išsiskyrimas gali išgelbėti santuoką?

Kai išgirstate: „Gal mums reikėtų pagyventi atskirai...“, tikrai gali apimti panika: galbūt JIS taip delikačiai užsimena apie skyrybas? Psichoterapeutas, knygų autorius Andrew G. Marshallas aiškina, ar tikrai verta bijoti.
Susipykusi pora
Susipykusi pora / Vida Press nuotr.

Jis sako: „Nesu laikinų išsiskyrimų šalininkas, bet nemanau, kad reikėtų ignoruoti vienas kito norus. Taigi, jei jis ar ji išsakė kokią nors idėją, būtų logiška ją apsvarstyti. O jei laikysitės šių šešių rekomendacijų, galėsite ne tik išsaugoti santuoką, bet ir ją patobulinti.

1. Pasiruoškite permainai

Užuot prognozavus dramatišką baigtį, vertėtų susikaupti pašnekesiui apie būsimojo gyvenimo detales. Neverta bandyti įtikinėti partnerį, kad jo mintis – nesąmonė. Geriau aptarkite finansinius klausimus ir buities aktualijas. Ką pasakysite vaikams? Kaip dažnai matysitės?

Idėja santuokai išsaugoti. Pasistenkite bendrauti kitaip: įdėmiau klausykitės kito, labiau pasverkite savo žodžius. Kai negyvenate po vienu stogu, bendravimas įgauna dar svarbesnę reikšmę. Nesutampa jūsų nuomonės? Turėkite galvoje – dėl visko galima susitarti!

Vida Press nuotr./Barnis
Vida Press nuotr./Barnis

2. Pabandykite suprasti, kodėl susidarė tokia situacija

Jei atsidūrėte duobėje, logiška išvada būtų nustoti toliau ją kasti. Jei jūsų santykiuose kas nors stringa, galite paklausti partnerio, ką jis apie tai mano ir IŠKLAUSYTI jo samprotavimus. Pagalvokite apie savo vaidmenį šitoje situacijoje. Net jei jis jums buvo neištikimas, per naktį tikrai iš mylinčio vyro negalėjo virsti šaltu monstru, nors jums norėtųsi taip manyti.

Kiekvieną kartą, kai susitinkate su sutuoktiniu ar rašote jam žinutę, pagalvokite: o ar galima būtų ką nors pasakyti ar padaryti kitaip?

Idėja santuokai išsaugoti. Kiekvieną kartą, kai susitinkate su sutuoktiniu ar rašote jam žinutę, pagalvokite: o ar galima būtų ką nors pasakyti ar padaryti kitaip? Jei elgiatės kaip anksčiau, sulaukiate jau žinomos reakcijos. Geriau daryti priešingai: buvote linkusi tylėti ir viską išgyventi savyje? Dabar kalbėkite. O jei buvote iš kalbiųjų, gal verta patylėti?

3. Palikite partnerį ramybėje

Laikini išsiskyrimai dažnai būna neefektyvūs, nes partneriui, kuris nori pabūti vienas, to neleidžiama. Jis atakuojamas dešimtimis sms-ų, jam nuolat skambinama. Taip, tam, kuris jaučiasi paliktas, visada sunkiau. Atrodo, kad esate užmiršta? Tačiau nuolat persekiodama savo antrąją pusę tarsi įrodote, kad jei jis nori atgauti šiek tiek autonomijos, geriau su jumis išsiskirti.

Idėja santuokai išsaugoti. Jei būtent jūs ieškote laisvės ir norite jos daugiau, pasistenkite su savo sutuoktiniu aptarti situaciją, o ne bėkite. Jei paaiškinsite savo motyvus, jis pasijus susitarimo dalyviu, todėl tą laikotarpį bus lengviau iškęsti. Iškart susitarkite, kaip dažnai matysitės ir neužversite vienas kito žinutėmis. Jei norite pakovoti dėl santuokos, pradėkite ne nuo kaltinimų partneriui, o nuo darbo su savimi. Jei jį persekiosite, didelė tikimybė, kad jis tikrai nutars skirtis, o jei nors žingsniu atsitrauksite, paskatinsite jį priartėti.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

4. Nespėliokite

Kai gyvenate atskirai, labiausiai nerimą kelia nežinomybė. Stengiatės atspėti, ką ruošiasi daryti partneris, apgalvoti visus būsimus įvykių scenarijus ir pasekmes. O jei dar pasižymite lakia fantazija... Net trumpam susitikę bandote interpretuoti partnerio žodžius ar žvilgsnius, kurie kartais reiškia visai ne tą, ką suvokiate pasidavę vaizduotei.

Idėja santuokai išsaugoti. Gyvenkite šia diena. Šiandien jaučiatės neblogai? Na, ir puiku. Kai imate galvoti apie ateitį, apima panika. Kai tik pasijuntate, kad žemė slysta iš po kojų, grąžinkite savo protą į šią akimirką. Pasigėrėkite vaizdu už lango, išgerkite arbatos, paskaitykite ar išsiplaukite grindis. Nustebsite – jausitės daug geriau.

5. Neatmeskite nesėkmės galimybės

Kartais viskas susiklosto ne taip, kaip tikėjotės, bet tuomet geriau sau pasakyti: „taip turėjo būti“, o ne kapstytis savyje ir savo santykiuose ieškant slaptų defektų. Kartais būna, kad išėjęs partneris jau nori grįžti, o tas, kuris laukia, jaučia vis augantį nerimą ir baimę, kad santykiai nebebus tokie, kokie buvo. Psichoterapeutas teigia, kad tai geras ženklas – vadinasi, „pamestasis“ partneris pasiruošęs aptarti savo poreikius, o ne priimti kitą bet kokiomis sąlygomis („kad tik sugrįžtų“).

Idėja santuokai išsaugoti. Nesėkmės skausmingos, bet jei jos ko nors išmoko, sustiprėjame. Turime progą pagalvoti: kodėl taip atsitiko ir ką daryčiau kitaip? Kartais užtenka pauzės, kad santykiai būtų išsaugoti.

Vida Press nuotr./Vieniša moteris
Vida Press nuotr.

6. Sulaukite, kol partneris galės kalbėtis apie jūsų ateitį

Jei nuolat jo klausinėjate: „Kas naujo? Kaip jautiesi?“ – tai tik jį erzina, nes primena etapą, dėl kurio ir pasiėmė pertrauką. Taigi, palaukite, kol jis pats prabils apie ateitį.

Idėja santuokai išsaugoti. Tokiu sunkiu laiku jums prireiks pagalbos. Ieškokite draugų, tėvų, giminaičių palaikymo. Nenorite niekam skųstis? Skaitykite geras knygas, eikite į teatrą. Žinokite, kad neprivalote viena su viskuo susidoroti – psichologo pagalba tokiu laikotarpiu būtų labai naudinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius