Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 08 /2021 10 08

Ar pelnytai kiaulienos sprandinė tituluojama kepsnių karaliene?

Prieš savaitgalį, žiemos šventes ar žiemišką pikniką lietuviška kiaulienos sprandinė pirmiausiai dingsta iš parduotuvių vitrinų.
Šašlykai
Ant šašlykų iešmų, kepsninės grotelių ar keptuvės dugno, kiaulienos sprandinė smagiai čirška, neperdžiūva ir niekad nenuvilia skoninėmis savo savybėmis / 123RF.com nuotr.

Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius tikina, kad pirkėjai itin vertina ir yra pamėgę vieną minkščiausių kiaulienos dalių dėl dėkingos ir maisto ruošai itin tinkamos jos struktūros.

Ant šašlykų iešmų, kepsninės grotelių ar keptuvės dugno, kiaulienos sprandinė smagiai čirška, neperdžiūva ir niekad nenuvilia skoninėmis savo savybėmis.

Apie lygiavertes sprandinės varžoves

Savo minkštumu su lietuviška sprandine gali varžytis nebent kiaulienos išpjova ar nugarinė. Jos gerokai liesesnės nei kepsnių karalienė sprandinė, pasižyminti sluoksniuota struktūra.

„Liesas raumuo nėra toks skanus, o sprandinė – su skiriamuoju audiniu, kuris neleidžia mėsos sultims į išorę išbėgti, mėsai kepant. Todėl ji išlieka sultinga ir minkšta, kaip beruoštumėte. Viskas ko reikia, prekybos centre išsirinkti lietuvišką ir šviežią mėsą. Pažinsite ją iš iš drėgno blizgaus paviršiaus, stangraus raumens ir rausvos spalvos“, – sufleruoja D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Marinuoti kepsniai
123RF.com nuotr./Marinuoti kepsniai

O ką pirkti, jei kepsniai suplanuoti, bet sprandinės lentynoje nebeliko?

2-2,5 kg įprastai sveriančią kiaulienos sprandinę gali pakeisti mentė, kumpio kryžinė ar kiaulienos uodeginė dalis, ji, kaip ir sprandinė turi šiek tiek daugiau sluoksniuoto raumens, taigi, primena sprandinę, kaip ir mentė.

Be jau paminėtų lauko ir vidaus kepsnių, šašlykų, sprandinė itin tinkama ruošti troškiniams, guliašams, plovams ar tiesiog susmulkinus troškinti obuolių sultyse kol karamelizuosis ir gražiai paruduos.

Kokybiška mėsa – šaldyta ne ilgiau trijų mėnesių

„Iš prekybcentrio įsigyta kiaulienos sprandinė namuose turėtų būti perdėta į maistinę plėvelę, paprieskoniuota ir tik tuomet laikoma šaldytuve. Jei pritrūkote laiko šiems veiksmams, vertėtų atsiminti, kad šaldytuve neparuošta mėsa neturėtų užsibūti ilgiau nei dvi paras. Paprieskoniuota gali pabūti ir iki penkių parų“, – konsultuoja dvidešimt penkerius metus mėsininku dirbantis D.Bartošius.

Asmeninio archyvo nuotr./Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius
Asmeninio archyvo nuotr./Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Geriausiais kiaulienos sprandinės draugais pašnekovas vadina pipirus, raudonėlį, kalendrą, česnaką, rozmariną, žinoma, galutinės natos priklausys nuo gaminti pasirinkto recepto.

Prieskoniuojant mėsą berti druskos pašnekovas nepataria, be jos sprandinė geriau išlaikys savo sultingumą. O padruskinti geriausia prieš mėsos kepimo pabaigą.

Pasiteiravus, ar gali mėsa būti šaldiklyje iki pusmečio, mėsininkas sutinka, kad gali, bet perklausia, ar tai tikrai būtina?

Ilgesnis nei trijų mėnesių laiko tarpas, anot jo, suardo mėsos struktūrą, nuo šaldiklio ji persiima specifiniu kvapu. Nepritaria jis ir pagamintų troškinių šaldymui.

Užšaldytas daržoves, esančias troškinyje, šaltis suardo dar labiau nei, kad mėsą, tad, ir vizualas primins pliurzę, skonis taip pat nenudžiugins.

Verčiau šaldyti paprieskoniuotą, didesniais gabalais supjaustytą mėsą, o jei išeina, nepjaustytą gabalą šaldiklin siųsti, taip jis geriau išsilaikys, o ir paruoštas maistas bus tikrai kokybiškas.

Giedrės Barauskienės nuotr./Guliašas su bulvėmis
Giedrės Barauskienės nuotr./Guliašas su bulvėmis

Kiauliena – lietuvių skonio receptoriuose

Iš atliktų apklausų matyti, kad Lietuvos žmonės patiekalus iš mėsos gamina, jei ne kiekvieną, tai bent jau kas antrą dieną. Lietuvius mėsos valgytojų tauta vadina ir D.Bartošius.

Savo populiarumu ji nurungia vištieną ir jautieną. „Lietuvis be kiaulienos negyvena.

Matyt, nuo mažens ji – mūsų skonio receptuose. Gal nuo vaikystės įskiepijama“, – svarstė mėsininkas.

Paskerstų paršelių puselės „Norfos” mėsininkus siekia iš Šilalėje esančios „Rivonos” skerdyklos.

„Vakar paskersta, šiandien jau pardavime. Per 24 valandas mėsa atkeliauja iki mūsų prekybos centrų. Garsėjame kaip išlaikantys šviežumo standartą. Mūsų mėsininkai ją išdoroja, susmulkinta ir paruošia vartotojams“, – tikino D.Bartošius.

Tokios mėsos niekaip nesulyginsi su ta, kuri keliavo, tarkime, iš Lenkijos ūkininkų. Savaitę praleidusi plastikiniuose maišuose ji keičia savo struktūrą ir skonines savybes negrįžtamai.

123RF.com nuotr./Kiauliena
123RF.com nuotr./Kiauliena

Apie 100 kilogramų sveriantis paršelis po apdorojimo išsaugo 80 kg savo svorio, visa kita – subproduktai, kurie žiemos metu gana paklausūs prekybos centruose.

Kepenis, skrandžius, inkstus, paršelių kojas žmonės perka ne vien šaltienoms gaminti, bet ir savo augintiniams maitinti.

Didžiausi kiaulienos sprandinės pardavimai, anot D.Bartošiaus, sumušami pavasarėjant. Tuomet visiems reikia bėgti kepti, grilinti, taigi, iš parduotuvės vitrinų visos sprandinės ir kitos tam tinkamos mėsos išperkamos.

Žiemos tamsumai praskaidrinti

Kiaulienos mėsa ne tik gardi, bet ir viena iš lengviausiai pasisavinamų produktų mūsų organizmui, palyginus su kitomis mėsos rūšimis.

Joje ir mūsų nervų sistemai, ir – bendrai savijautai gausu naudingų B grupės vitaminų, taip pat – daug baltymų, geležies, kalcio.

Kiaulienoje ir jos lašiniuose yra tam tikrų rūgščių ir seleno, kurie padeda kovojant su prasta nuotaika, o tai ypač aktualu tamsiais ir niūriais žiemos mėnesiais.

Apie nenurungiamą kepsnelių ir kepsnių mėsą

Kiaulienos sprandinė, kad ir kaip beruoštumėte, bus gardi, jei tik neperkepsite. D.Bartošiaus teigimu, jos kepsneliams 190 laipsnių orkaitėje pakaks 20–30 minučių.

Tik, jei kepate, tarkime, visą sprandinės gabalą kepimo rankovėje, nepamirškite jos prieš kepimo pabaigą prapjauti ir leisti mėsai apskrusti.

123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsneliai
123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsneliai

Sausio kepsneliams reikės:

0,5 kg kiaulienos sprandinės,

kelių šaukštų aliejaus,

žiupsnio pipirų, druskos, raudonėlio, česnako,

1 svogūno,

2 pomidorų,

100 g fermentinio sūrio,

Garnyrui – ryžių ar bulvių, mėgstamų salotų.

Kaip gaminti:

Sprandinę supjaustykite dviejų centimetrų storio gabalėliais. Kepimo skardelę patepkite aliejumi, tuomet dėkite mėsą, apibarstytą pipirais, raudonėliu ir česnako skiltelėmis.

Ant pjausnelių viršaus dėkite riekelėmis supjaustytų svogūnų ir pomidorų. Kepti orkaitėje 190 laipsnių kaitroje pakaks 30 minučių. Tuomet pabarstykite druska, sutarkuotu sūriu.

Dar leiskite kelias minutes sūriui išsileisti ir tiekite į stalą su ryžių ar bulvių garnyru bei mėgstamomis salotomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius