Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atraskite sulčių galias

Keletas gurkšnelių ryte pažadina, kaitrią vasaros popietę – atgaivina, vakare – suteikia jėgų užbaigti dienos darbus, o tikslingai parinktos padeda atsikratyti metų metais kankinančių negalavimų. Tokia neįtikėtina sulčių galia.
Stiklinė šviežių morkų sulčių
Stiklinė šviežių morkų sulčių / Fotolia nuotr.

● Reguliariai geriant sultis gerėja medžiagų apykaita, stiprėja organizmo atsparumas infekcijoms, stresui, jose esančios organinės rūgštys padeda įsisavinti maistines medžiagas.  Sultyse – nuo 75 iki 90 proc. vandens, todėl jos nekaloringos.

● Sveikiausios jos šviežios – nekaitintos, neapdorotos mechaniškai ar chemiškai. Bet koks apdorojimas sunaikina dalį ar net visus vitaminus. Sultys naudingiausios kelias valandas išspaudus, vaisių – tik 4, o daržovių – iki 10 valandų.

● Sultys tokios veiksmingos todėl, kad pasisavinamos labai greitai – per pusvalandį. Jas geriant, mūsų organai funkcionuoja daug geriau, ima šalintis nereikalingos medžiagos, negyvos ląstelės, susikaupusios druskos, o pats organizmas tam nenaudoja papildomos energijos.

● Sultis gerkite mažais gurkšneliais 20 minučių prieš valgį. Kiekvieną gurkšnį palaikykite burnoje – taip jos turės dar daugiau galių. Profilaktiškai gerkite iki pusės litro sulčių per dieną. Iškrovos dienomis (1–3 dienas) galima gerti po 2–3 litrus, o jei sultimis gydysitės, gerkite nuo pusės iki vieno litro kasdien dvi savaites.

 

Obuolių sultys

 

● Obuolių sultys laikomos sveiko gyvenimo simboliu. Jomis įpratome malšinti troškulį nuo vaikystės. Šios sultys, geriamos grynos arba skiestos šalta kmynų ar mėtų arbata, puikiai atgaivina ir aprūpina organizmą reikalingomis medžiagomis.

● Šios pačios populiariausios sultys yra nekaloringos, jose daug geležies, todėl padeda esant mažakraujystei. Jas geriant galima atsikratyti kepenyse susikaupusių akmenų. O sultyse esantys pektinai valo iš organizmo toksinus.

● Obuolių sultys padės rūkaliams, taip pat žmonėms, kurių silpnesni plaučiai, ar nuolat kankina bronchitas. Jos stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, valo iš organizmo sunkiuosius metalus ir kitas nereikalingas medžiagas. Jose esančios rūgštys lėtina organizmo senėjimą. Šių vaisių sultys padeda apsisaugoti nuo disbakteriozės ir ją gydyti.

 

Morkų sultys

 

● Morkų sultyse gausu įvairiausių organizmui naudingų medžiagų – vienoje stiklinėje yra visi per parą žmogui būtini vitaminai ir mikroelementai.

● Šios sultys puikiai valo organizmą. Jei organizmas labai apnuodytas, geriant morkų sultis oda gali pagelsti. Kai nuodingų medžiagų atsikratoma, oda vėl atgauna natūralią spalvą. 

● Šios sultys gerina dantų, plaukų, nagų struktūrą, labai stiprina akis ir gerklę. Morkų sultys padeda atgauti apetitą, atkuria darbingumą po ligos, gerina organizmo tonusą ir kraujotaką bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje. 

● Morkos būtinos besilaukiančioms ir maitinančioms moterims ir kūdikiams. Jų sultyse esantys fitoncidai (saldūs, priešingai nei česnakuose ar svogūnuose) puikiai kovoja su mikrobais, didina organizmo atsparumą infekcijoms.

● Morkose daug karoteno, kuris skatina moters lytinių hormonų sintezę, dėl to oda tampa švelni ir lygi. Jose esančios medžiagos padeda aprūpinti organizmą kalciu. Nuolat geriant šias sultis, išnyksta įvairios alergijos, egzemos ir limfinės sistemos ligos.

● Sergant vidurių užkietėjimu ir hemorojumi, rekomenduojama prieš valgį išgerti stiklinę sulčių, geriausia iš ryto.

● Nevertėtų piktnaudžiauti šiomis sultimis, nes per didelis jų kiekis gali sukelti mieguistumą, irzlumą, galvos skausmą, pykinimą ar net temperatūros padidėjimą. Morkų sulčių geriau vengti kenčiantiems nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo, sergant gastritu ar turint skrandžio opų, taip pat diabetikams.

 

Burokėlių sultys

 

● Burokėlių sultys išsiskiria ypač stipriu poveikiu. Jos valo kraują ir pagerina jo sudėtį, teigiamai veikia kraujotaką, virškinamąjį traktą ir storąją žarną, tirpdo kepenų, inkstų ir tulžies pūslės akmenis.

● Šios sultys rekomenduojamos besilaukiančioms moterims, taip pat menstruacijų ar menopauzės metu. Manoma, kad jos atitolina menopauzę.

● Anginą gydykite skalaudami gerklę burokėlių sultimis, o slogą – lašais į nosį.

● Valgant mėsą žmogaus organizme kaupiasi tulžies rūgštis, kuri kenkia sveikatai. Geriant burokėlių sultis arba mišinius su jomis, organizmas apsivalo nuo šios kenksmingos medžiagos.

● Burokėlių sultis geriausia gerti sumaišytas su morkų sultimis tokiu santykiu: 4 dalys morkų ir viena dalis burokėlių. O burokėlių, morkų ir obuolių sulčių mišinys ne tik naudingas, bet ir skanus.

● Burokėlių, agurkų ir morkų (didžioji dalis) sulčių kokteilis valo iš organizmo susikaupusias druskas ir toksinus. Tik venkite gerti daug, jei nesate tikri, ar neturite akmenų kepenyse, inkstuose ar tulžies pūslėje.

● Nedera gerti šviežiai spaustų burokėlių sulčių, patartina palaikyti jas tamsioje vietoje arba šaldytuve 2–3 val. Be to, jų negalima gerti daug.

 

Kopūstų sultys

 

● Kopūstų sultyse esti sieros, chloro ir jodo junginių, kurie valo organizmą. Jose yra  aktyviai skaidančių riebalus medžiagų, todėl geriant po stiklinę rytą ir vakare atsikratoma antsvorio.

● Jos gydo cukraligę, skrandžio uždegimus, dvylikapirštės žarnos opas, hemorojų. Jei sergate gastritu, gerkite po 0,5 stiklinės sulčių 2–3 kartus per dieną prieš valgį.

● Sultys gydo per didelį arterinį kraujospūdį, sklerozę ir skydliaukės ligas.

● Jei kamuoja kosulys ar esate užkimę, keletą kartų per dieną išgerkite po arbatinį šaukštelį šviežių kopūstų sulčių, sumaišytų su medumi.

 

Bulvių sultys

 

● Bulvių sultys naikina bakterijas, normalizuoja virškinamojo trakto ir skydliaukės veiklą, skatina žarnyno peristaltiką, todėl labai tinka užkietėjus viduriams. Sumaišytos su morkų sultimis, puikiai valo organizmą.

● Jos padeda sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, gydo gastritą. Norint atsikratyti skrandžio opos rytą nevalgę išgerkite 100 g bulvių sulčių. Pusvalandį pagulėkite, prisidėję prie pilvo skrandžio srityje elektrinę šildyklę. Procedūrą tęskite 10–14 dienų. Jei nors vieną dieną nutrauksite – teks pradėti iš naujo. Kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, 2–3 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį gerkite po 1–2 stiklines šviežiai spaustų bulvių sulčių.

● Dėl kalio, sieros, fosforo ir chloro bulvių sultys puikiai naikina odos dėmes. Įgėlus uodui ar bitei, dėkite bulvių sulčių kompresus.

 

Salierų sultys

 

● Salierų sultys naudingos dėl didelio kiekio biologiškai aktyvaus organinio natrio. Tai ypač naudinga žmonėms, nuolat vartojantiems daug rafinuoto cukraus ir krakmolingų produktų.

● Šiose sultyse daug magnio ir geležies, todėl padeda esant mažakraujystei.

● Sausas karštas oras nebus toks baisus, jei prieš pusryčius ir prieš pietus išgersite po taurelę salierų sulčių. Tai normalizuos kūno temperatūrą, padės geriau pasijusti.

● Salierų sultis tinka maišyti su kitų vaisių ir daržovių sultimis. Geriamos kartu su morkų sultimis, padeda sutrikus virškinimui ir nervų ligoms gydyti.

 

Agurkų sultys

 

● Agurkų sultyse daug naudingų organizmui medžiagų. Tai natūrali priemonė, skatinanti šlapimo išsiskyrimą. Didelis silicio ir sieros kiekis stiprina plaukus ir nagus, skatina juos greičiau augti, padeda, kai slenka plaukai.

● Jose daug kalio, dėl to gelbsti esant dideliam ir mažam kraujospūdžiui, be to, stiprina širdį. Šios sultys malšina skrandžio ir žarnyno skausmus.

● Medumi paskanintos agurkų sultys gydo bronchitą (2–3 šaukštai 2–3 kartus per dieną). Agurkų ir morkų sulčių mišinys tinka norintiems apmalšinti reumatinius negalavimus.

 

Moliūgų sultys

 

● Moliūgų sultyse daug vitaminų (ypač karoteno), kalio, fosforo, magnio, geležies, organinių rūgščių. Jų galima gerti neribotą kiekį. Sultyse esantys pektinai mažina per didelį cholesterolio kiekį.

● Kasdienė pusės stiklinės šių sulčių dozė valo šlapimą, stiprina kepenis, skatina tulžies išsiskyrimą, ramina nervus, slopina karštį. Ypač gelbsti moterims menopauzės metu. Gerkite du kartus per dieną po 0,5 stiklinės ne trumpiau nei du mėnesius.

● Moliūgų sultys puikiai dera su obuolių ir morkų sultimis.

 

Pomidorų sultys

 

● Pomidorų sultys – tai vitamino C, geležies, kalio, karoteno ir fosforo šaltinis. Stiklinė šių sulčių suteikia organizmui pusę vitamino A ir C dienos normos, padeda išvengti avitaminozės.

● Šios sultys skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl tinka virškinimui gerinti, sutrikus medžiagų apykaitai. Jose yra fitoncidų, slopinančių žarnyne rūgimą ir puvimą.

● Kalis gerina širdies darbą, o obuolių rūgštis aktyvina medžiagų apykaitą. Geriant pomidorų sultis, gražėja veido oda.

 

Česnakų sultys

 

● Česnakų sultys itin greitai valo organizmą, o jose esantys fitoncidai sustabdo žarnyne puvimo ir rūgimo procesus. Jos skatina skrandžio sulčių ir šlapimo išsiskyrimą, jas vartojant gerėja apetitas, virškinimas ir žarnyno peristaltika. Dvi savaites geriant česnakų sultis galima atsikratyti disbakteriozės.

● Jose yra natūralių antibiotikų, naikinančių daugybę rūšių bakterijų. Sultys saugo nuo peršalimo, gydo daugelį kvėpavimo organų ligų, lengvina atsikosėjimą ir stiprina imunitetą.

● Česnakų sultys padeda gydant širdies ir kraujagyslių ligas. Jos slopina galvos skausmus. Jei kankina nemiga, vienos česnako skiltelės sultis ir šaukštelį medaus ištirpinkite 100 g virinto vandens. Gerkite kelias dienas.

● Česnakų sultys geriamos po šaukštelį, sumaišytą su tokiu pat kiekiu medaus. Šių sulčių negalima vartoti sergant epilepsija ir inkstų ligomis.

 

Parengė Vaida Liutkienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius