Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aviacijos srityje dirbanti Dominyka: man padeda miegas ir maistas

Vis daugiau žmonių teigia turintys emocinių sutrikimų, nuolat išgyvenantys stresą, o viso to pagrindinė priežastis – nuovargis dėl per didelio darbo krūvio. Visa tai gerai pažįstama aviacijos srityje dirbančiai vilnietei Dominykai Pozniakaitei, kurios kasdienybė – po intensyvaus darbo nusiauti aukštakulnius, įsispirti į patogius sportbačius ir keliauti toliau užkariauti pasaulio.
Dominyka Pozniakaitė
Dominyka Pozniakaitė / Organizatorių nuotr.

Moteris negali sau leisti neturėti energijos

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, tikriausiai kiekvienas turi savo geros nuotaikos ir energijos receptą: vieniems tai savaitgalis nieko neveikiant, kitiems – aktyvus poilsis su šeima, atsiribojant nuo darbų ir problemų. Dominyka sako, kad jeigu yra neišsimiegojusi ir alkana, bus pikta, o tai gali stipriai pakenkti darbo rezultatams.

„Miegas ir maistas man vieni svarbiausių dalykų siekiant kokybiškai gyventi. Kadangi darbas aviacijos srityje reikalauja daug atsidavimo, negaliu sau leisti stigti motyvacijos ir energijos. Juk niekas nenorės bendrauti su surūgusia ir paniurusia prielipa“, – juokiasi Dominyka.

Be to, ji nemažai laiko skiria ir sveikai mitybai, kuri, kaip teigia moteris, jai yra vienas pagrindinių mineralų šaltinių.

„Rytą pradedu nuo stiklinės vandens su citrina, o likusią dienos dalį šalia savęs nešiojuosi buteliuką ir stengiuosi išgerti kiek įmanoma daugiau skysčių. Kasdien valgydama į lėkštę žiūriu kaip į vitaminų, mineralų ir energijos šaltinį, matau angliavandenius, baltymus ir riebalus, jaučiu, ko organizmui reikia ir kas yra būtina palaikyti gerai sveikatai. Tačiau nesupraskite klaidingai: jei manau, kad dėl emocinio pasitenkinimo man reikia gabalėlio pyrago, tikrai savęs nevaržysiu – manau, kad čia svarbu atrasti pusiausvyrą“, – teigia Dominyka.

Streso priežastis – ne tik persidirbimas

Intensyviai ir daug dirbantys žmonės linkę dažniau patirti nerimą, įtampą, nuolatinį nuovargį, stresą. BENU vaistininkė Audronė Ziemelytė sako, kad tokia savijauta nebūtinai reiškia per didelį darbo krūvį. Taip, pirmiausiai reikėtų pagalvoti apie darbo ir poilsio režimo pusiausvyrą, tačiau nepamiršti, kad tai gali būti įvairių mineralų ir vitaminų trūkumo ženklas.

„Tokiems žmonėms kaip Dominyka, kurie dirba intensyvų protinį darbą, turi daug veiklos ir po darbų, o jeigu namuose dar laukia šeima, į savo racioną būtina įtraukti energingumą ir gerą emocinę sveikatą padedančių palaikyti mineralų ir vitaminų.

Žmonėms, kurie dirba intensyvų protinį darbą, turi daug veiklos ir po darbų, į savo racioną būtina palaikyti gerą emocinę sveikatą.

Vienu svarbiausių mineralų daug dirbančiam, ypač protinį darbą, žmogui įvardyčiau magnį. Jis padeda išvengti nervingumo, galvos skausmo, pagerina miego kokybę. Jo poveikį sustiprina B grupės vitaminai, ypač vitaminas B6, kuris taip pat padeda stiprinti nervų sistemą ir imunitetą“, – teigia vaistininkė ir priduria, kad magnio gausu riešutuose, kruopose ir daržovėse.

Ką reikia žinoti daug judančiam žmogui

Išvengti streso ir nuovargio BENU projekto „Tu+Maisto papildai“ herojai Dominykai padeda aktyvus laisvalaikis ir sportas: ji kelis kartus per savaitę lanko jogą ir intensyvias fizines treniruotes. Visa tai jai padeda ne tik palaikyti gerą fizinę formą, bet ir tapti ištvermingai, emociškai stipriai ir bent porą valandų per dieną atsiriboti nuo darbinių rūpesčių.

Aktyvaus laisvalaikio svarbą įvardija ir A.Ziemelytė, tačiau skatina nepamiršti, kad užsiimant tokia veikla greičiau pasišalina ir mineralai, būtini gerai savijautai.

„Išvengti streso puikiai padeda sportas, tačiau po aktyvios veiklos iš organizmo daug lengviau su skysčiais pasišalina ne tik magnis, bet ir natris. Būtent jis padeda palaikyti organizmo skysčių ir rūgščių balansą, kuris yra svarbus raumenų ir širdies veiklai, taip pat padeda gaminti energiją. Intensyviai sportuojant gertuvėje galima turėti elektrolitų tirpalą, kuris padės išlaikyti šių mineralų pusiausvyrą organizme“, – pataria BENU vaistininkė.

Organizatorių nuotr./Dominyka Pozniakaitė
Organizatorių nuotr./Dominyka Pozniakaitė

Nervų sistemą stiprinantys mineralai

Aštriam protui ir šaltiems nervams išlaikyti svarbūs ir tokie mineralai, kaip kalcis, cinkas ir kalis. Sumažėjęs darbingumas ir sulėtėjęs mąstymas gali signalizuoti apie cinko stoką organizme. Pakankamas šio mineralo kiekis užtikrina didesnį darbo efektyvumą ir intelektinį potencialą, be to, stiprina imuninę sistemą.

„Cinko trūkumas gali būti bendro organizmo nuovargio, kai kurių psichinių ligų ir daugelio kitų negalavimų priežastis. O vartojant cinką kartu su vitaminu C stiprinama imuninė sistema, kuri kenčia, patiriant stresą. Cinko gausu austrėse, kviečių sėlenose, linų sėmenyse, ankštiniuose augaluose, graikiniuose riešutuose“, – cinko šaltinius vardija vaistininkė.

Intensyvus darbas ir įtampa gali sutrikdyti kraujospūdį. Jam normalizuoti svarbus kalis. Kalis taip pat reikalingas organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti, normaliai nervų sistemos ir širdies raumenų veiklai.

„Nepamirškite, kad pilnaverčiam kalio įsisavinimui reikalingas magnis, todėl šiuos du mineralus patariama vartoti kartu“, – pabrėžia A.Ziemelytė.

Kalcis reikalingas ne tik kaulams

Svarbu nepamiršti, kad aktyviems žmonėms reikalingas ir kalcis. Šį mineralą pirmiausiai siejame su stipriais kaulais ir sveikais dantimis, tačiau jis organizme atlieka kur kas daugiau funkcijų. Kalcis būtinas nervų, kraujotakos ir širdies sistemų veiklai bei medžiagų apykaitai. Jo trūkumas gali būti nervingumo, nemigos, aukšto kraujospūdžio ir raumenų mėšlungio priežastis.

„Su amžiumi vis daugiau žmonių susiduria su kalcio trūkumu. Dėl to silpsta kaulai, genda dantys, vargina lėtinis nuovargis, slenka plaukai, lūžinėja nagai, kankina nemiga. Su kalcio trūkumu gali būti susijusios ir tokios ligos, kaip Alzheimerio liga, artritas, osteoporozė, inkstų akmenys ir kitos.

Todėl svarbu į racioną įtraukti daug kalcio turinčių pieno produktų, kiaušinių, avižų, grikių, žuvies, ypač skumbrės, menkės, sezamų, jūros kopūstų, džiovintų vaisių. Jaučiant kalcio stygiaus simptomus šį mineralą rekomenduojama vartoti papildomai, ypač vyresniame amžiuje“, – teigia A.Ziemelytė.

Nepamirškite, kad kalcį įsisavinti padeda vitaminas D, kuris taip pat svarbus nervų sistemai ir stipriam imunitetui palaikyti. Nuovargis ir sumažėjęs darbingumas taip pat gali būti šio vitamino trūkumo signalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius