-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bauginanti perspektyva – senatvinė silpnaprotystė: kaip atpažinti ir užkirsti kelią?

Senatvine silpnaprotyste skundžiasi kas 20 žmogus, sulaukęs 65 metų, o tarp įkopusiųjų į 9-ą dešimtį, jau kas trečias. Vieniems tai pasireiškia anksčiau, kitiems vėliau, tačiau senėjimo procesas neišvengiamai paveikia visus organizmo audinius ir organus, įskaitant ir nervines smegenų ląsteles. Jos atrofuojasi, sulėtėja energetiniai ir medžiagų apykaitos procesai, o tada prastėja ir protinė veikla.
Kryžiažodis
Kryžiažodis / Vida Press nuotr.

Šis procesas gali prasidėti nuo tokių ligų kaip Alzheimerio sindromas ir galiausiai išsivystyti į senatvinę silpnaprotystę. Pirmiausia ima reikštis atminties prastėjimas, vėliau charakterio pokyčiai, pavyzdžiui, buvę altruistai virsta egoistais, linksmi, atviri žmonės gali virsti kerštingais ir įtariais ir t.t.

Pasitaiko, kad kai kurie bruožai sustiprėja iki absurdo. Ekonomiškas ir taupus žmogus tampa šykščiu, rūpestingas, mylintis tėvas tampa tikru despotu savo vaikams. Smulkūs nuogąstavimai virsta paniškomis baimėmis ir fobijomis.

Kaip atpažinti gresiančią silpnaprotystę ir kaip užkirsti jai kelią (ar bent atitolinti)?

Požymiai, kad problema artėja

Štai bene ankstyviausi požymiai, rodantys, kad artėja senatvinė silpnaprotystė:

  • progresuoja atminties prastėjimas;
  • kyla sunkumų atliekant įprastus darbus;
  • nuskursta žodynas;
  • sunku prisiminti žodžius;
  • trinka orientavimasis erdvėje ir laike;
  • netenkama iniciatyvumo;
  • keičiasi nuotaikos ir elgesys.

Žmogui, kuris suserga silpnaprotyste, viskas aplinkui nustoja egzistuoti, svarbus lieka tik jis pats ir jo poreikiai. Visi interesai ima sietis tik su savo poreikių patenkinimu. O galų gale nelieka jokių kitų poreikių, tik fiziologiniai.

Vida Press nuotr./Pagyvenusi moteris
Vida Press nuotr.

Kaip stimuliuoti smegenis

Vienas iš būdų, lėtinančių senėjimo procesą ir atitolinančių susirgimo pradžią, yra aktyvus gyvenimo būdas. Fizinio krūvio metu (nebūtinai jis turi būti sunkus ir sudėtingas) stimuliuojami apykaitos procesai ir galvos smegenų nervinių ląstelių veikla. Tas pats vyksta ir esant protinei apkrovai. Todėl reguliarūs fiziniai ir intelektualiniai krūviai, o svarbiausia, jų kaitaliojimas, gali ilgam prailginti smegenų neuronų gyvenimą.

Pavyzdžiui, šiandien sutvarkykite namus ar padirbėkite sode, o po to paskaitykite. Rytoj megzkite ar pasivaikščiokite gryname ore, o paskui išspręskite keletą kryžiažodžių. Tokiu būdu smegenų ląstelių senėjimas vyks penkis kartus lėčiau.

Maistas smegenims

Į savo kasdienį racioną reikėtų įtraukti daugiau produktų, kuriuose yra vitaminų B6 ir E, nes jie saugo galvos smegenis nuo nervinių ląstelių suirimo ir akivaizdžiai sulėtina senėjimo procesus, net esant nepakankamai gerai kraujotakai smegenyse.

Todėl reikėtų rinktis pilnagrūdes košes, duoną iš stambaus malimo miltų arba su sėlenomis, žuvį, kepenis, bananus, pupeles, alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų, linų aliejus, kiaušinius ir t.t.

Vida Press nuotr./Lašiša
Vida Press nuotr./Lašiša

Neseniai mokslininkams pavyko rasti efektyvų ir labai paprastą būdą kovoti su Alzheimerio liga bei kitais smegenų susirgimais, kurie yra nulemti vyresnio amžiaus. Tai burokėlių sultys. Tyrimai parodė, kad burokėlių sultys turi medžiagų, stimuliuojančių smegenų kraujotaką, o tai padeda aprūpinti reikiamomis medžiagomis ir deguonimi visas organizmo ląsteles. Salieras, špinatai, visų rūšių kopūstai taip pat pasižymi šiomis savybėmis, tačiau veikia ne taip stipriai.

6 pratimai, kurie apsaugos nuo senatvinės silpnaprotystės:

  • Įsiminkite kokį sąrašą, suteikdami kiekvienam punktui tam tikrą paveiksliuką. Tai suaktyvins papildomas neuronų jungtis ir pagerins atmintį.
  • Sunkiai įsimenamą informaciją skaldykite dalimis: pavyzdžiui, telefonų numerius lengviausia prisiminti grupuojant skaičius po tris. Drauge treniruojamas ir dėmesys.
  • Skaitydami straipsnius galvoje pasidarykite „konspektą“ – pavadinimas ir glaustai atpasakotas turinys. Tai padės geriau įsiminti gautą informaciją.
  • Būkite dėmesingi. Galite nuvažiuoti nuo namų iki darbo ir neprisiminti nė vienos detalės. Išmokite būti čia ir dabar, matyti, kas vyksta aplinkui, ir tą įsidėmėti.
  • Spręskite kryžiažodžius ir galvosūkius, žaiskite kompiuterinius žaidimus. Šie užsiėmimai akivaizdžiai gerina protinius gabumus ir lėtina smegenų senėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius