-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Blogas kvapas iš burnos: kaip jį pastebėti ir pašalinti

Prastas kvapas iš burnos, arba kitaip – halitozė, išties gadina nuotaiką ir ne tik jums patiems, bet ir visiems aplinkiniams: tiek draugams, tiek kolegoms, tiek ir jūsų mylimiesiems.
Vyro burna.
Vyro burna. / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Burna

Ir nors daugelis mano, kad geriausias būdas patikrinti burnos kvapą yra papūsti sau į delną, ekspertai tikina, kad yra ir kur kas veiksmingesnių metodų.

Jie pataria palaižyti vidinę riešo dalį arba metalinio šaukšto nugarėlę, tuomet palaukti, kol seilės išdžius ir tą vietą vėl pauostyti. Taip kvapas jausis kur kas geriau.

Londone įsikūrusios odontologijos klinikos vadovė ir gydytoja Uchenna Okoye tikina, kad jei vargina blogas kvapas iš burnos, visų pirma derėtų atkreipti dėmesį į savo liežuvio išvaizdą.

„Jei liežuvį dengia baltos apnašos, gali būti, kad turite sveikatos bėdų, mat jo spalva turėtų būti švelniai rožinė“, – tikina Uchenna Okoye.

Netikėti dalykai, kurie sukelia blogą burnos kvapą

Anot stomatologo Luke'o Thorley, prastas kvapas iš burnos gali kilti ir persidirbus sporto salėje ar paprasčiausiai per daug sportuojant, mat aktyvi fizinė veikla, nevartojant pakankamai skysčių, kelia organizmo dehidrataciją ir dėl to sumažėja seilių gamyba.

„Kita netikėta prastą burnos kvapą kelinti priežastis – pusryčių atsisakymas arba mažai angliavandenių turinčių dietų laikymasis. Taip pat halitozę gali sukelti ir alkoholis, mat jis sudaro puikiais sąlygas bakterijų dauginimuisi burnoje“, – tikina gydytojas.

Mėtiniai saldainiai pašalina kvapą, bet ne pačią problemą

„Daugelis vos pajutę prastą kvapą iš burnos, iš karto griebiasi mėtinių saldainių ar gumos, tačiau tai nėra pati geriausia išeitis, mat susidaro tam tikras uždaras ratas.

Saldainiuose yra daug cukraus, o jis tik dar labiau padeda prastą kvapą sukeliančioms bakterijoms daugintis. Ir nors mėtiniai saldainiai ir užmaskuos blogą kvapą, problemos jie nepašalins“, – tikina Uchenna Okoye.

Gydytoja pataria verčiau išsivalyti dantis, o jei tokios galimybės nėra, tuomet galima suvalgyti morką ar obuolį – tai padės nusivalyti ir dantų apnašas.

Tokie prieskoniai kaip cinamonas, kardamonas ar gvazdikėliai, anot gydytojos, taip pat padeda įveikti prastą kvapą iš burnos, mat juose, kaip ir petražolėse ar krapuose, gausu medžiagų, kovojančių su blogą kvapą keliančiomis bakterijomis.

Taip pat skaitykite: Cinamonas. 9 būdai jį panaudoti

Ir nors prieš tai minėti būdai išties veiksmingi, gydytoja U. Okoye tikina, kad jie turi tik trumpalaikį efektą, tad tiems, kuriuos blogas kvapas iš burnos kankina nuolat, ji pataria kur kas kruopščiau valytis dantis, o jei tai nepadeda, tuomet kreiptis į gydytojus ir išsitirti sveikatą, mat retkarčiais blogas kvapas iš burnos gali pranešti ir apie rimtesnes organizmo bėdas.

Fotolia nuotr./Liežuvio higiena
Fotolia nuotr./Liežuvio higiena

„Daugeliui žmonių blogas burnos kvapas dingtų, jei jie tiesiog gertų daugiau vandens. Tai paprasta, veiksminga ir ilgalaikį poveikį turinti technika. Žinoma, derėtų nepamiršti ir burnos higienos – dantų šepetuku valytis ne tik dantis, bet ir liežuvį, mat tiek ant jo, tiek ir tarpdančiuose kaupiasi daugiausia bakterijų. Būtent dėl to ir tarpdančiams valyti skirtas siūlas turėtų būti kiekvieno vonios spintelėje.

Na, o jei savo burnos higiena kruopščiai rūpinatės, tačiau blogas burnos kvapas niekur nedingsta, vertėtų kreiptis į gydytojus ir išsitirti savo skrandžio sveikatą, mat kartais blogą kvapą gali sukelti ir iš skrandžio kylančios rūgštys“, – pataria gyd. U. Okoye.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius