Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Cukrinio avinėlio“ Bertos priešpiečių favoritai: jogurtiniai guminukai, granola ir kiti

Vos įpusėjo rugsėjis, o daliai tėvų jau išseko fantazija, ką vaikams dėti į priešpiečių dėžutes, kad ne pasinešiotų, o mielai suvalgytų viską, kas paruošta. Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė ne tik pasidalijo priešpiečių ruošimo gudrybėmis, bet specialiai sukūrė nepakartojamų jogurtinių guminukų bei naminės granolos receptus, kuriuos galėsime išbandyti drauge su vaikais.
Bertos jogurtiniai guminukai ir granola
Bertos Garuckės jogurtiniai guminukai ir granola / 15min koliažas

Pataria susidaryti savaitės meniu

„Daugeliui tėvų tenka pasukti galvą, ką įdėti vaikams į pietų dėžutę, kad ne tik patiktų vaikams, būtų skanu, bet ir sotu, maistinga. Manau, patogiausia planuoti savaitės meniu – galima drauge su vaikais šeštadienį ar sekmadienį prisėsti ir kartu apgalvoti, kas galėtų būti jų pietų dėžutėse ateinančią savaitę. Į planavimą įtraukiant vaikus, ir pietų dėžučių turinys jiems bus patrauklesnis“, – mano Berta.

Tam, kad procesas būtų lengvesnis ir paprasčiau pasirinktume, ką dėti į pietų dėžutes, galima iš anksto pasiruošti paruoštuką – susirašyti įvairius variantus ir nuolat pildyti sąrašą. Tuomet šeštadienį ar sekmadienį beliks iš jų sudaryti ateinančios savaitės meniu.

Skamba patraukliai. Tačiau ką sugalvoti, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir naudingas, kad vaikai noriai imtų sveikų užkandžių – ne slėptų, o valgytų daržovių, vaisių, pieno produktų ir pan.?

Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė su dukra
Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė su dukra

Svarbu ne tik kas, bet ir kaip patiekta

Tinklaraštininkės nuomone, vaikams ypač svarbus maisto pateikimas. Ypatingai mažiesiems ragautojams, tad kaskart galima šiek tiek paimprovizuoti sukuriant žaismingą pietų dėžutę.

„Daržoves galima supjaustyti įvairiomis formelėmis, lazdelėmis ar griežinėliais, šalia jų patiekti humuso, natūralaus jogurto, varškės užtepėlių. Iš daržovių ar vaisių galima iškepti pačius skanausius keksiukus ar blynelius, į kuriuos galima prismaigstyti vėliavėlių ir pan.“, – vardijo B.Garuckė.

Sumuštiniai taip pat gali būti ne tik skanūs, bet ir maistingi, jeigu juose karaliauja daržovės, sūris, įvairios užtepėlės ar mėgstama mėsytė.

Daržoves galima supjaustyti įvairiomis formelėmis, lazdelėmis ar griežinėliais, šalia jų patiekti humuso, natūralaus jogurto, varškės užtepėlių.

Sumuštinius Berta siūlytų pabandyti supakuoti į maistinį popierių, perrišti jį virvele ir prikabinti raštelį – vaikams tikrai patinka tokios smulkmenos, tad ir paragauti įdėto maistą kur kas mieliau.

Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė
Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė

„Taip pat galima pagaminti įvairius vėrinukus su daržovėmis, sūriu, mėsa. Neįprastas, žaismingas pateikimas tikrai dažną paskatins ne tik paragauti, bet ir suvalgyti viską, kas įdėta. Vaikų, kaip ir suaugusiųjų, skonis yra lavinamas, tad nereikia bijoti, kad pietų dėžutėje kartais ima ir lieka brokolių ar morkų.

Svarbu kartas nuo karto jų vis tiek įdėti, skatinti paragauti bent truputį – taip galbūt, penktąjį, o gal, dvidešimtąjį kartą brokolis ar morka taps mėgstamiausia daržove!“ – nenuleisti rankų drąsino tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė.

Priešpiečių favoritai ir siaubai

B.Garuckės nuomone, vaikų pietų dėžutė visų pirma turi būti įvairi – tiek skoniais, tiek maistingumu.

Daržovės, vaisiai, uogos, džiovinti vaisiai, riešutai (jei vaikas nėra alergiškas), pieno bei grūdinių kultūrų produktai – tikrai geras pasirinkimas pietų dėžutei.

Svarbu kartas nuo karto jų vis tiek įdėti, skatinti paragauti bent truputį – taip galbūt, penktąjį, o gal, dvidešimtąjį kartą brokolis ar morka taps mėgstamiausia daržove!

Paklausta, kokie jos pačios dukrelės priešpiečių favoritai ir siaubai, Berta pripažino, kad jai labai pasisekė. Dukra Adelė tikrai nėra išranki maistui, tad ir pietų dėžutėje karaliauja įvairūs produktai.

„Užkandžiams tinkamų produktų tikrai daug! „Vilkyškių“ jogurtas, riešutai, džiovinti vaisiai, įvairūs nesaldūs daržovių keksiukai, blynai, nesaldūs vafliai, naminė granola, sumuštiniai, sumuštinių vėrinukai, lavašo bei tortilijų suktinukai, tortilijų krepšeliai su skirtingais įdarais, daržovės, vaisiai, uogos, traškūs vištienos kepsneliai, sūreliai, avižiniai sausainiai, bananų ir datulių kamuoliukai, avižiniai batonėliai, įvairios užtepėlės su duonos ar daržovių lazdelėmis ir daugelis kitų“, – vardijo Berta.

Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė su dukra
Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė su dukra

Labiausiai nepasiteisinę – produktai ir patiekalai, kurie yra skanesni šilti, nes ne visuomet yra galimybė maistą pašildyti ir ne visuomet jis išlieka pakankamai šiltas termo dėžutėse.

Patinka skanūs palinkėjimai

„Dabar mano dukrytei labiausiai patinka „Vilkyškių“ jogurtas su skirtingais pagardais, įvairūs sumuštiniai, daržovių lazdelės su užtepėlėmis, keksiukai, blynai ar vafliai iš skirtingų daržovių. Taip pat ji mielai valgo vaisius, uogas, riešutus.

Šiuo metu labiausiai jai patinka rasti raštelius pietų dėžutėje – mokosi skaityti, tai smagu pačiai perskaityti skanų palinkėjimą“, – dalijosi tinklaraštininkė.

Pietų dėžutės ruošimas gali tapti puikiu visos šeimos vakaro ritualu.

Bertos dukra Adelė dar neina į mokyklą, pietauja darželyje, tačiau pietų dėžutė nepakeičiama keliaujant, leidžiant laiką ne namuose.

Iš vakaro ar ryte?

Tinklaraštininkė yra už priešpiečių paruošimą iš vakaro, o ne ryte, nes rytai ir taip dažnai būna pilni chaoso. Juolab, kad pietų dėžutės ruošimas gali tapti puikiu visos šeimos vakaro ritualu.

Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė su dukra
Asmeninio albumo nuotr./Berta Garuckė su dukra

„Manau, drauge galima pasigaminti visus užkandžius – vaikai tikrai noriai įsitraukia į gaminimo procesą, tad pietų dėžutės ruošimas gali tapti kokybišku laiku drauge. Su tėvų pagalba galima kartu kepti vaflius, keksiukus ar blynus, tepti sumuštinius, verti vėrinukus, sukti lavašo ar tortilijų suktinukus, pjaustyti daržoves ar vaisius.

Dažniausiai į pietų dėžutes keliauja lengvai pagaminami užkandžiai, tad ir vaikams tikrai nebus sudėtinga prisidėti prie priešpiečių gaminimo“, – mano Berta.

Taupantiems laiką – užkandžiai keliems kartams

Kuo nustebinti vaikus, neskiriant tam ypač daug laiko, kurio dirbantiems ir vaikus auginantiems tėvams chroniškai trūksta? Pasak Bertos, keliems kartams galima pasiruošti, pvz., naminės granolos, energinių kamuoliukų ar batonėlių.

Štai pora patikrintų B.Garuckės receptų. Ne tik vaikai pirštus apsilaižys!

Jogurtiniai guminukai

Asmeninio albumo nuotr./Naminiai guminukai
Asmeninio albumo nuotr./Naminiai guminukai

Kur šių guminukų paslaptis? Jogurte! Jiems gaminti renkamės „Vilkyškių“ jogurtus su lietuviškomis uogomis – daug skirtingų skonių, kurie taip puikiai tinka guminukų asorti. Paslaptis išduota, o dabar – metas smaguriauti!

Ingredientai:

  • 200 g „Vilkyškių“ pasirinkto skonio jogurto;
  • 2 arb. š. želatinos;
  • 40 ml šalto vandens.

Gaminimas:

  1. Į nedidelį kiekį šalto vandens suberiame želatiną ir paliekame, kad išbrinktų. Vėliau indą su želatina dedame į vandens vonelę ir lėtai maišydami ištirpiname želatiną.
  2. Ištirpintą želatiną supilame į jogurtą ir gerai išmaišome.
  3. Paruoštą jogurtą pilame į formeles ir dedame porai valandų į šaldytuvą.
  4. Jei norime, kad guminukai išsiimtų iš formelių kuo gražiau, papildomai įdedame kokioms 20 minučių į šaldymo kamerą. Išimame iš formelių ir palaukiame šiek tiek, kol jie lengvai atšils.
  5. Guminukus laikome šaldytuve.

Naminė granola

Asmeninio albumo nuotr./Naminė granola
Asmeninio albumo nuotr./Naminė granola

Ji maistinga, greitai ir paprastai paruošiama, deranti su skirtingais pagardais ir labai mėgstama vaikų. Ir dar: ši granola tiesiog dievina draugystę su geriamuoju jogurtu – belieka jo užpilti ant granolos ir vieni skaniausių priešpiečių jau paruošti.

Pasiruošę skaniems nuotykiams darželyje ar mokykloje? Pažadame vaikams tikrai patiks. „Vilkyškių“ „Juodojo katino“ geriamieji jogurtai tiesiog sukurti skaniems nuotykiams su granola!

Ingredientai:

  • Mėgstamo skonio „Vilkyškių“ geriamasis jogurtas;
  • 4 puodeliai avižinių dribsnių;
  • 1 puodelis mėgstamų riešutų;
  • 1 puodelis moliūgų sėklų;
  • 1/2 puodelio skysto medaus arba klevų sirupo;
  • 1/2 puodelio skysto kokoso sviesto;
  • 2–3 arb. š. cinamono;
  • 1 arb. š. vanilės.

Gaminimas:

  1. Į indą supilame avižinius dribsnius, smulkintus riešutus, moliūgų sėklas, skystą medų arba klevų sirupą, kokoso sviestą, cinamoną ir vanilę. Išmaišome.
  2. Viską suberiame į kepimo indą ir kepame 180°C temperatūros orkaitėje apie 25 minutes.
  3. Paliekame granolą atvėsti. Atvėsusią granolą galima pagardinti mėgstamais džiovintais vaisiais, kokoso drožlėmis ar šokolado gabalėliais.
  4. Paruoštą granolą dedame į užkandžių dėžutes. Taip pat įdedame geriamą jogurtą, kurį užpylę ant granolos, gauname nepaprastai gardų užkandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius