-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugybė veganų kasdien valgo neveganiškus produktus patys to nežinodami

Žmonių kultūra yra keista tuo, kad mes nusprendžiame, ką valgyti, o ko – ne. Maisto prieinamumas tėra vienas iš veiksnių, nusprendžiančių, ką valgysime pietums.
Veganiška pica
Veganiška pica / Vida Press nuotr.

Štai arkliena Lietuvoje nėra populiarus maistas, nors visai netoli ji laikoma delikatesu. Veganai apskritai yra linkę save riboti dėl įvairių priežasčių, tačiau jiems surasti tinkamo maisto nėra lengva. Ir ne todėl, kad jo nėra – tiesiog norint būti veganu reikalingos specialios žinios.

Kaip jūs renkatės maistą? Tikriausiai perkate tai, kas jums skanu, ką mėgsta jūsų šeima. Galbūt dar pagalvojate ir apie sveikatą. Veganai, beje, dažnai pasirenka tokią dietą būtent dėl sveikatos priežasčių. Ir tegul – kiekvienas žmogus gali spręsti už save. O ar jūs galėtumėte būti veganu? Kaip manote, kuomet padarytumėte pirmą veganiškos mitybos klaidą?

Galite pasitreniruoti – kurie iš šių gaminių nėra veganiški, o kurie veganams puikiai tinka?

1. Zefyrai

2. Multivitaminų sultys

3. Medus

4. Kopi Luwak (kava, verdama iš palminių musangų išmatose randamų pupelių)

5. „Coca-Cola“

6. „Guiness“ alus

7. Kokosų pienas

Net jei nesate veganas, galite šią užduotį laikyti galvosūkiu bendram išprusimui. Iš tiesų daugybė tikrų veganų suklysta būtent dėl šių produktų, todėl veganai turi daug išmokti, kol neklysdami išvengia visų gyvulinės kilmės maisto produktų.

Atsakymus rasite žemiau.

Fotolia nuotr./Zefyrai
Fotolia nuotr./Zefyrai

Veganams pasisekė, kad dabar daug produktų yra žymimi, kaip tinkami veganams. Tačiau vėlgi, jei šią mitybą priėmėte pakankamai neseniai ir nesate maisto gamybos žinovas, iš kur jums žinoti, ar zefyrai yra veganiški. O tokie jie tikrai nėra.

Zefyrams gaminti naudojama želatina, išgauta iš, dažniausiai, kiaulių kaulų. Dėl tos pačios priežasties veganai, vegetarai ir musulmonai negali valgyti ir guminukų, panakotos, želė ir kitų panašių saldumynų.

Tuo tarpu sultys dažnai turi dažiklių, gaminamų iš vabzdžių kiautų. Jie naudojami ir „Coca-Cola“ gamyboje. Kopi Luwak kava taip pat nėra veganiška, nes musangos laikomos dažnai labai prastomis sąlygomis, o veganai yra prieš gyvūnų išnaudojimą. „Guiness“ alaus gamyboje naudojama želatina, kuri dažnai naudojama ir vyno gamyboje. Na, o kokosų pienas yra visiškai veganiškas.

Tuo tarpu medus kelia diskusijas. Kai kurie veganai mielai valgo medų ir teigia, kad tai – veganiškas produktas, dėl kurio gamybos bitės nenukenčia. Tačiau kiti pabrėžia, kad veganai prieštarauja gyvūnų išnaudojimui, o bitės medų neša sau.

Veganizmas, kaip ir kitos netradicinės mitybos kryptys, turi savų iššūkių. Tačiau įdomu tai, kad ir veganų bendruomenė sutaria ne visais su mityba susijusiais klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius