Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 06

Dietologė apie dažniausią kepenų ligą: kas išduoda ir ko imtis, kad išvengtume

Nealkoholinė suriebėjusi kepenų liga gali būti labai pavojinga, nes simptomų ilgą laiką galite ir nepajusti. Kaip sako dietologė dr. Rūta Petereit, šios ligos paplitimas pasaulyje siekia 25 proc. ir prognozuojama, kad 2025 metais tai bus pirmaujanti kepenų transplantacijos indikacija.
Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit
Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit / 123RF ir asmeninio archyvo nuotr.

Gydytoja dietologė pasakoja, kad kepenys yra svarbiausia virškinimo liauka ir didžiausias, 1,5 kg sveriantis ir gyvybei būtinas, organas, sudarantis 2,5 proc. visos kūno masės. Ji priduria, kad labai svarbu kalbėti apie nealkoholinę kepenų suriebėjimo ligą, nes dažniausiai žmonės nejaučia jokių simptomų, tik kartais gali susidurti su maudimu dešinėje pilvo pusėje, nuovargiu, bendrais negalavimais. „Visgi, tokie simptomai gali būti būdingi daugeliui įvairių ligų, o štai sirgti nealkoholine kepenų suriebėjimo liga gali nuo 17 iki 76 proc. suaugusiųjų“, – aiškina specialistė.

Kas rizikuoja susirgti?

Tie žmonės, kurie serga arterine hipertenzija, turi per didelį kūno svorį, serga nutukimu, cukriniu diabetu, rizikuoja susirgti nealkoholine kepenų suriebėjimo liga. Pavyzdžiui, ji gali užklupti net 95 proc. sergančiųjų nutukimu, nuo 33 iki 66 proc. – sergančius antrojo tipo diabetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius