Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė: jei norite atsikratyti antsvorio, ledus valgykite su obuoliu

Instagramas pilnas memų, šlovinančių pusiausvyrą. Na, žinote, einate į sporto salę ir pakeliui namo užsukate nusipirkti mėsainį. Arba gurkšnojate žaliąsias sultis kildami liftu.
Ledai
Ledai / Shutterstock.com nuotr.

Juokinga ir pažįstama? Tikrai taip. Tačiau tai visai geras mitybos patarimas – bent jau taip mano viena dietologė, sakanti, kad galite suvalgyti pyrago, jei prie jo suvalgysite kažką sveiko, rašoma womenshealthmag.com.

Alyssa Cohen, dietologė ir mitybos specialistė iš Niujorko bei „Fuel My Fit“ tinklaraščio įkūrėja, sako, kad jos svorio metimo taisyklė numeris vienas yra susitelkti į pusiausvyrą. Kiekvieną kartą, kai valgote kažką nesveiko, šalia suvalgykite kažką sveiko, sako A.Cohen.

Jei lepinate save reguliariai, jums nereikės tam skirti konkrečių dienų.

Sakykime, mėgstamiausias jūsų maistas yra pica. Nebūtina jos išsižadėti visam laikui. Geriau apsiribokite vienu ar dviem picos gabaliukais, pagardintais daržovėmis ir salotų garnyru, vietoje duonos lazdelių.

Svarbiausia niekada neatsisakyti kažkokio maisto. „Kai kažkas tampa uždrausta, labiau to norime“, – sako A.Cohen. O kai pagaliau apsidovanojate už „gerą elgesį“, rizikuojate persistengti (pavyzdžiui, suvalgysite visą sausainių pakelį vietoje 2–3 sausainių).

„Svarbu sustoti ir suvokti, kad maistas yra pasirinkimas“, – sako A.Cohen. Kartais leidžiant sau kažką suvalgyti tada, kada to norite, padeda sumažinti tą dažną „reikia tučtuojau“ jausmą, kuris apima laikantis labai griežtų ribojančių dietų – o tai gali sukelti nenormalius valgymo įpročius bei „jo-jo“ efektą.

„Nuodėmiadienių“ idėja A.Cohen taip pat nelabai patinka: „Asmeniškai nesu didelė savęs ribojimo ir persistengimo per „nuodėmiadienį“ gerbėja. Manau, kad galite save palepinti kiekvieną dieną, jeigu tik norite“, – sako moteris. Jei lepinate save reguliariai, jums nereikės tam skirti konkrečių dienų.

Žinoma, ji pripažįsta, kad kai kurie pasilepinimai yra geresni už kitus. „Stengiuosi, kad visas maistas (įskaitant pasilepinimus) būtų kaip įmanoma mažiau perdirbtas. Aš renkuosi 30 g juodojo šokolado ir šiek tiek riešutų sviesto“, – sako moteris.

Tačiau ji turi silpnybę tam tikram apdorotam maistui: „Jei kas nors man pasakytų, kad nebegalėsiu valgyti ledų, žiūrėčiau į juos, lyg jie turėtų 5 galvas“, – sako A.Cohen.

Dietologė teigia, kad būtina suvokti, jog užkandžiai ir pasilepinimai neturi būti pagrindinis kalorijų ir energijos šaltinis. „Tie ledai yra ne tam, kad būčiau soti, jie tam, kad papildytų mano maistą“, – sako ji.

Todėl, jei norite sausainio, suvalgykite tą sausainį, tačiau valgykite jį su keliais obuolio gabaliukais ar uogomis; taip valgysite kažką, ko norite, ir tai, kas yra sveika. Nes galų gale svarbiausia yra jūsų mityba, o ne keli pasilepinimai šen ir ten: nes, na žinote, pusiausvyra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius