Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dietologė: skysčių balansui palaikyti – ne tik vanduo

Jei propaguojate aktyvų gyvenimo būdą, turėtumėte rūpintis savo mityba rinkdamiesi subalansuotą maistą ir išgerdami pakankamą kiekį vandens. Nevertėtų pamiršti ir 100 proc. sulčių, pavyzdžiui „Cido“, kurios yra vertingas papildomų skysčių šaltinis.
Sultys sportuojantiems
Sultys sportuojantiems / Projekto partnerio nuotr.

Skysčių balansui palaikyti – ne tik vanduo

Aktyviai sportuojant netenkame didelio kiekio skysčių, kurį turime atstatyti. Tik taip išlaikysime balansą ir nenualinsime organizmo. Geriamasis vanduo – pagrindinis skysčių šaltinis, tačiau jį reikėtų gerti ne tik pajutus troškulį, o reguliariai. Prieš ar po treniruočių, galite rinktis ir sultis.

Tiek daržovėse, vaisiuose, tiek ir jų sultyse, yra vandens. Jis aktyvina žarnyno veiklą, padeda šalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas ir yra būtinas medžiagų apykaitos procesams.

„Gerai hidratacijai palaikyti reikia vartoti pakankamai skysčių. Kitu atveju galite jausti silpnumą, galvos svaigimą. Sultys – papildomas skysčių šaltinis, teikiantis dar ir energinių medžiagų, vitaminų, mineralų, antioksidantų bei skaidulų. Reiktų nepamiršti, jog sultyse neturėtų būti pridėtinio cukraus, o pagrindiniu šaltiniu visgi turėtų išlikti grynas vanduo“, – pasakoja gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis

Vaisiai ir daržovės turėtų būti neatsiejama mūsų kasdienės mitybos dalis. Jei ne visuomet spėjate pasigaminti salotų, patiekalų su daržovėmis, nusilupti apelsiną ar tinkamai nusiplauti obuolį, 100 proc. sultys – viena iš alternatyvų, padėsianti sutaupyti laiko ir tuo pačiu laikytis subalansuotos mitybos. Tačiau nereikia pamiršti saiko – jos neturėtų pakeisti pagrindinio patiekalo bei vandens.

„Cido“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad sultis pakeliuose reguliariai vartoja 48 proc. Lietuvos gyventojų, o 61 proc. respondentų, mano, kad sultis sveika gerti, nes jose gausu organizmui naudingų medžiagų.

Anot specialistės, 100 proc. sultyse nėra pridėtinio cukraus, o naudingų organizmui medžiagų yra kiek mažiau nei šviežiuose vaisiuose ir daržovėse. Tačiau klaidinga teigti, jog išspaudus sultis, jose nieko naudingo nelieka. „Jose išlieka reikšmingi vitaminų, mineralinių medžiagų bei antioksidantų kiekiai. Aktyviai gyvenantiems, sportuojantiems žmonėms vitaminų bei mineralų poreikis yra didesnis negu to vengiantiems, ypač vitamino C, kalio, magnio, kalcio. Todėl po intensyvių treniruočių rekomenduojama gerti 100 proc. sultis“, - sako gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

„Sultis „Cido“ vartotojams siūlome jau daugiau nei 20 metų ir jos yra populiariausias pasirinkimas 100 proc. sulčių segmente. Atliktas tyrimas parodė, kad dauguma šias sultis renkasi dėl gero skonio (66 proc.), kainos ir kokybės santykio (53 proc.) bei plataus asortimento (49 proc.). Pastebime, kad žmonės vis labiau vertina produktus be dirbtinių priedų, todėl planuojame plėsti 100 proc. sulčių asortimentą, pasiūlydami dar daugiau alternatyvų kaip paįvairinti mitybą pagal gydytojų dietologų rekomendacijas bei suteikiame galimybę patogiai susidaryti savo 100 proc. sulčių vartojimo planą naudojant „Cido“ skaičiuoklę“, – sako „Cido“ prekės ženklą valdančios bei tarptautinius gaiviųjų gėrimų ženklus atstovaujančios „Kalnapilio-Tauro grupės“ generalinis direktorius Marijus Kirstukas.

Skaičiuoklė, atsižvelgianti į poreikius

Nepamirškite stebėti organizmo ir atsižvelgti į jo poreikius. Kitu atveju, gera savijauta gali virsti nuolatiniu nuovargiu, silpnumu ar net suprastėjusia sveikata. Kiek ir kokių sulčių reikėtų suvartoti per savaitę, gali padėti parinkti speciali „Cido“ skaičiuoklė: http://cido.lt/lt/skaiciuokle/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius