Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologų pasiūlymas: 16 produktų, padėsiančių atsikratyti pilvo pūtimo

Ir nors visos pilvo pūtimo rūšys yra siaubingos, iš tiesų jų yra tik dvi: dujų kaupimasis ir vandens kaupimasis. Dujų kaupimasis priverčia atsisegti kelnių sagas, pavalgius tam tikro maisto – dažniausiai pupelių, pieno produktų, brokolių ir žiedinių kopūstų arba riebaus maisto. „Tačiau visi esame skirtingi, ir kai kurie maisto produktai, sukeliantys dujų kaupimąsi vienam žmogui, tokių problemų nesukelia kitam“, – sako dietologė Jessica Cording.
Pilvo skausmai
Pilvo skausmai / 123RF.com nuotr.

Ištinimas dėl vandens kaupimosi priverčia jaustis tarsi „Michelin“ padangų žmogeliukui. Tai gali sukelti hormonų kaita menstruacinio ciklo metu, dehidratacija, per didelis sūraus maisto kiekis, kalio trūkumas, rašo womenshealthmag.com.

Todėl labai svarbu pažymėti, kad, norint atsikratyti ištinimo, svarbu ne tik valgyti teisingą maistą, bet ir gerti vandenį, sako Torey Armul, registruota dietologė. Ypač, kai valgote daug ląstelienos turintį maistą.

„Kai vartojate ląstelieną, turite gerti pakankamai vandens, kad galėtumėte ją suvirškinti ir kad ji efektyviai judėtų virškinamuoju traktu“, – teigia T.Armul ir papildo, kad turėtumėte laikytis atokiau nuo gazuotų gėrimų bei gazuoto vandens, kadangi jie gali paskatinti dujų kaupimąsi.

Nesvarbu, kas sukelia išsipūtimą, gera naujiena ta, kad grįžti į vėžes galima labai greitai – tiesiog laikykitės šių 16 patarimų.

1. Jogurtas

Jogurte gausu probiotikų – gerųjų bakterijų, esančių jūsų virškinimo trakte ir palaikančių sveiką virškinimo procesą bei raminančių uždegimą.

„Probiotikai atlieka labai svarbų vaidmenį žarnyno sveikatai, ypač esant pilvo pūtimui ir dujų kaupimuisi“, – sako J.Cording. Rinkitės graikišką jogurtą, jei norite gauti 20 g baltymų, kartu sumažinant suvartojamų angliavandenių kiekį, bei mėgaukitės juo kaip desertu, kartu su vaisiais, pavyzdžiui, greipfrukto riekelėmis ar mėlynėmis.

Dėl laktozės nevirškinate jogurto? Rinkitės kefyrą, pataria J.Cording. „Jame yra vos 1 procentas laktozės ir didesnė probiotikų įvairovė“, – sako moteris.

200 g graikiško jogurto porcijoje yra: 146 kcal, 4 g riebalų (2,5g sočiųjų riebalų), 68 mg natrio, 8 g angliavandenių (7 g cukraus), 0 g ląstelienos, 20 g baltymų.

2. Imbieras

Tai yra vienas seniausių natūralių vaistų ir jo priešuždegiminės savybės daro stebuklus dėl pilvo pūtimo. „Imbieras turi virškinimo enzimų, padedančių kūnui skaidyti baltymus“, – sako Tara Coleman, klinikinė dietologė iš San Diego.

„Jis taip pat turi raminamą poveikį jūsų žarnynui ir sumažina gaubtinės žarnos uždegimą, o tai padeda suvalgytam maistui pro visą sistemą pereiti lengviau – dėl to sumažėja išsipūtimo ir dujų kaupimosi pojūtis“, – sako Kristin Kirkpatrick, dietologė, Klivlendo klinikos Gerovės instituto vadybininkė. Įsidėkite imbiero į šiltą arbatą ir gurkšnokite prieš, per valgį ar po jo.

1 valgomajame šaukšte šviežio imbiero yra: 2 kcal, 0,01g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 0 mg natrio, 0,4g angliavandenių (0,03 g cukraus), 0 g ląstelienos, 0,04 g baltymų.

3. Pankolis

Pankolis yra natūralus diuretikas, kuris taip pat padeda atsikratyti susikaupusių dujų (t. y. jis padeda atsikratyti abiejų rūšių pūtimo). „Pankolių sėklose esantys junginiai – anetolis, fenchonas ir estragolis – turi antispazminių ir priešuždegiminių savybių, dėl kurių žarnyno raumenys atsipalaiduoja, ir susikaupusios dujos išsisklaido“, – sako T.Coleman.

„Fotolia“ nuotr./Pankolių arbata
„Fotolia“ nuotr./Pankolių arbata

Galite pankolių sėklų įsidėti į arbatą, tačiau, pasak J.Cording, galite pasipjaustyti pankolio galvutę ir pagardinti ja salotas – taip gausite papildomos ląstelienos, padėsiančios greičiau pasijusti sotiems bei ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

1 stiklinėje pjaustytos pankolių galvutės: 27 kcal, 0,2 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 45 mg natrio, 6 g angliavandenių (3 g cukraus), 3 g ląstelienos, 1 g baltymų.

4. Bananai

Kalis yra pagrindinė priežastis, kodėl šis vaisius padeda kovoti su išsipūtimu. „Viena iš priežasčių, kodėl kūnas kaupia vandenį, – suvartojote per daug natrio, – sako J.Cording. – Maistas, kuriame gausu kalio, padeda iš organizmo pašalinti natrį ir vandenį.“

Moteris sako, kad suvalgę vieną bananą stebuklų nepajusite, tačiau dienos metu valgydami maistą, kuriame gausu kalio, sumažinsite pilvo pūtimą.

1 vidutinio dydžio banane yra: 105 kcal, 0,4 g reibalų (0 g sočiųjų riebalų), 1 mg natrio, 27 g angliavandenių (14 g cukraus), 3 g ląstelienos, 1 g baltymų.

5. Citrinos

Taip, senas geras citrina skaninto vandens triukas tikrai veikia. Citrinos sultys rūgštingumu primena skrandžio sultis, teigia T.Coleman, todėl jos gali padėti sumažinti pilvo pūtimą bei kitus blogai suvirškinto maisto simptomus. Reguliariai gerdami citrinų sultis, pagerinate kūno hidrataciją ir gaunate reikalingų rūgščių, padedančių jūsų virškinimo traktui veikti greičiau.

„Scanpix“ nuotr./Citrina
„Scanpix“ nuotr./Citrina

30 ml citrinų sulčių yra: 7 kcal, 0,1 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 1 mg natrio, 2 g angliavandenių (1 g cukraus), 0,1 g ląstelienos, 0,1 g baltymų.

6. Raukšlėtasis melionas (Cantaloupe)

Neleiskite saldumui jūsų apgauti – melionai beveik vienas vanduo (90 procentų). „Vandens kiekis raukšlėtame melione, kaip ir arbūze bei geltonajame melione, lygus stiklinei vandens, – sako K.Kirkpatrick. – O tai padeda drėkinti kūną ir sumažinti pūtimąsi. Melionai taip pat yra natūralūs diuretikai, todėl jie padeda iš kūno pašalinti vandens ir druskos perteklių.“

Raukšlėtame melione taip pat yra daugiau kalio už kitas meliono rūšis, o tai padeda iš organizmo pašalinti natrio ir vandens perteklių, sako J.Cording.

1 stiklinėje raukšlėto meliono kubelių yra: 54 kcal, 0,3 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 25 mg natrio, 13 g angliavandenių (13 g cukraus), 2 g ląstelienos, 1 g baltymų.

7. Avokadai

Jei laikotės mažai angliavandenių turinčios dietos, pavyzdžiui, keto, avokadai yra puikus pūtimą mažinančio kalio bei antioksidantų šaltinis, turintis tik 6 g angliavandenių – ketvirtadalis to, ką gautumėte suvalgę bananą.

Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas
Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas

„Po smaguriavimo kupino savaitgalio žmonės mano, kad reikia badauti ir valgyti vien salierus ir salotas, tačiau avokadai yra maistinių medžiagų kupinas maistas, padėsiantis pajusti sotumo jausmą, ir bus daug paprasčiau grįžti „į doros kelią“, – sako J.Cording.

1/3 avokado yra: 106 kcal, 10 g riebalų (1 g sočiųjų riebalų), 5 mg natrio, 6 g angliavandenių (0,4 g cukraus), 4 g ląstelienos, 1 g baltymų.

8. Konservuotas moliūgas

Dar vienas kalio kupinas produktas, trintas moliūgas, taip pat suteikia porciją ląstelienos, padedančios „reikalams“ pajudėti virškinamuoju traktu – o tai padeda sumažinti pūtimą ir dujų kaupimąsi. Taip pat gausite net 14 000 tarptautinių vienetų (TV) vitamino A, padedančio numalšinti uždegimą, papildo J.Cording.

1/2 stiklinės moliūgų piurė yra: 50 kcal, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 10 mg natrio, 11 g angliavandenių (4 g cukraus), 4 g ląstelienos, 2 g baltymų.

9. Agurkas

„Agurkuose yra daug vandens, todėl ši daržovė padės drėkinti kūną“, – sako J.Cording, o tai puiku, norint atsikratyti vandens pertekliaus jūsų ląstelėse bei susikaupusių dujų žarnyne.

Be to, agurkuose yra sieros ir silicio, o šios medžiagos veikia kaip silpnas natūralus diuretikas, verčiantis dažniau šlapintis. Be to, agurkai padeda virškinimo traktui veikti ir nesukelia dujų kaupimosi kaip kryžminės daržovės.

1/2 stiklinės agurko griežinėlių yra: 8 kcal, 0,06 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 1 mg natrio, 2 g angliavandenių (1 g cukraus), 0,3 g ląstelienos, 0,3 g baltymų.

10. Šparaginės pupelės

Šparaginėse pupelėse esanti amino rūgštis asparaginas yra kitas žinomas diuretikas, padedantis sumažinti vandens kaupimąsi. „Šparaguose taip pat yra prebiotinio pluošto, padedančio maitinti žarnyne esančius probiotikus ir palaikyti žarnyno veiklą“, – sako J.Cording.

1 stiklinėje (negamintų) šparaginių pupelių yra: 27 kcal, 0,3 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 0 mg natrio, 5 g angliavandenių (3 g cukraus), 3 g ląstelienos, 3 g baltymų.

11. Kiviai

Šiuose galinguose mažuose vaisiuose yra kito enzimo, aktinidino, padedančio pagreitinti virškinimą, teigia J.Cording. Vos du kiviai yra puikus pūtimą mažinančio kalio ir ląstelienos šaltinis – ir turi vos 90 kilokalorijų.

2-ose kiviuose yra: 90 kcal, 1 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 0 mg natrio, 22 g angliavandenių (13 g cukraus), 4 g ląstelienos, 2 g baltymų.

12. Papaja

Papajoje yra kitas enzimas, papainas, padedantis skaidyti suvartojamą maistą ir kovoti su uždegimu.

„Papaino galima įsigyti papildų pavidalu. Jis labai efektyviai palengvina virškinimo procesą, ypač menstruacinio ciklo metu“, – sako J.Cording. Taip gausite ląstelienos bei priešuždegiminio vitamino A dozę. Tiesiog neviršykite porcijos dydžio (1 stiklinė) ir nepadauginkite šio vaisiaus, kadangi jame esantis fruktozės kiekis gali apsunkinti virškinamojo trakto veiklą.

Fotolia nuotr./Papaja
Fotolia nuotr./Papaja

1-oje stiklinėje pjaustyto vaisiaus yra: 62 kcal, 0,4 g riebalų (0,1 g sočiųjų riebalų), 12 mg natrio, 16 g angliavandenių (11 g cukraus), 3 g ląstelienos, 0,7 g baltymų.

13. Baltosios pupelės

Kai kitos pupelių rūšys gali sukelti stiprų pūtimą, baltosiose pupelėse „gausu kalio, padedančio subalansuoti natrio kiekį organizme“, – sako Keri Gans, registruota dietologė, knygos „The Small Change Diet“ autorė.

Baltosios pupelės yra puikus sriubos papildymas, kartu su lapiniu kopūstu, morkomis bei kitomis vitaminų prisotintomis daržovėmis. Arba galite baltąsias pupeles naudoti kaip alternatyvą avinžirniams, gaminant humusą – pasigaminsite ne ką mažiau baltymų turinčią užtepėlę.

Paruoštų baltųjų pupelių stiklinėje yra: 100 kcal, 1,5 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 110 mg natrio, 25 g angliavandenių (2 g cukraus), 12 g ląstelienos, 8 g baltymų.

14. Ananasas

Dar vienas vandens kupinas vaisius, turintis virškinimo enzimą bromelainą, sako K.Gans. Manoma, kad bromelainas padeda virškinimui, skrandyje skaidydamas baltymus, kurie kitokiu atveju gali sukelti pūtimą. Ananasu pagardinkite savo rytinį glotnutį arba mėgaukitės keliais griežinėliais užkandžio metu.

1/2 stiklinės ananaso yra: 80 kcal, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 0 mg natrio, 20 g angliavandenių (16 g cukraus), 1 g ląstelienos, 0 g baltymų.

15. Burokėliai

Burokėliai yra dar vienas maisto produktas, kuriame gausu kalio, padedančio nuslopinti kūne esančio natrio poveikį, o dėl to – ir pūtimą. „Vienoje stiklinėje burokėlių yra daugiau kalio, ląstelienos ir baltymų nei vidutiniame banane“, – sako T.Armul. Be to, juose taip pat yra mažiau kalorijų.

„Scanpix“ nuotr./Burokėliai
„Scanpix“ nuotr./Burokėliai

Pagardinkite burokėliais savo salotas, kepkite orkaitėje su kitomis daržovėmis arba supjaustykite lazdelėmis ir pasigaminkite jas vietoje skrudintų bulvyčių.

1 stiklinėje burokėlių yra: 37 kcal, 0 g rieblaų (0 g sočiųjų riebalų), 32 mg natrio, 12 g angliavandenių (6 g cukraus), 2 g ląstelienos, 1 g baltymų.

16. Kimčiai (Kimchi)

Jogurtas nėra vienintelis probiotikų gausus šaltinis. Kimčių patiekalas – pagamintas iš fermentuotų kopūstų – yra dar vienas puikus pagalbininkas kovojant su pilvo pūtimu, sako T.Armul.

Kimčių galite rasti korėjietiškuose restoranuose, parduotuvėse arba galite pasigaminti patys.

1/2 stiklinės kimčių yra: 11 kcal, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 347 mg natrio, 2 g angliavandenių (1 g cukraus), 1,2 g ląstelienos, 4 g baltymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius