-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekspertai: dėl kokių 3 uždegimą sukeliančių ingredientų gali augti svoris?

Uždegimas, jei problema tampa lėtinė, gali sukelti rimtas ligas, tokias kaip diabetas, artritas, vėžys ir kt. Be to, dėl uždegimo padidėjęs gliukozės kiekis gali lemti svorio augimą, todėl svarbu vengti uždegimą sukeliančių maisto produktų. Ypač jei bandote numesti kelis kilogramus, išlaikyti liekną figūrą ar tiesiog kontroliuoti bendrą fizinę būklę, rašoma shefinds.com.
Cukrus
Cukrus / 123RF.com nuotr.

Apie uždegimo poveikį organizmui ir ingredientus maiste, kurie gali kelti pavojų, kalba sveikatos ekspertės Nataly Komova, Kimberly Gomer, dietologė Zoë Schroeder ir funkcinės mitybos specialistė Amy Lippert. Jos papasakojo, kodėl turėtumėte kuo labiau vengti margarino, cukraus ir dirbtinių saldiklių.

Margarinas

Nors kažkada margarinas buvo laikomas sveika sviesto alternatyva, ekspertų teigimu, deja, jis iš tiesų yra gana žalingas sveikatai. N.Komova nerekomenduoja vartoti margarino, nes jis yra „nesveikiausias iš visų užtepėlių ir sviestų“. Taip yra todėl, kad, kaip ji pažymi, „jame dažniausiai yra daug transriebalų ir uždegimą skatinančių omega-6 riebalų – blogiausių riebalų, kurie didina blogąjį cholesterolį (MTL), o tai lemia širdies ligų riziką. Be to, didesnis transriebalų kiekis gali sukelti atsparumą insulinui, o tai lėtina medžiagų apykaitą“.

K.Gomer pritaria šiai nuomonei ir aiškina, kad margarinas paprastai gaminamas iš sėklų ir augalinių aliejų, pavyzdžiui, kukurūzų aliejaus, sojų pupelių aliejaus, žemės riešutų aliejaus ir kt. „Visi šie aliejai organizme sukelia uždegimą“, – perspėja ji ir priduria, kad ilgainiui tai gali sukelti daugybę sveikatos problemų (įskaitant svorio augimą).

Cukrus

Tikrai visi puikiai žinome, kad per didelis cukraus kiekis nėra naudingas. Cukrus yra žinomas kaip uždegimą sukeliantis ingredientas, turintis įtaką visam mūsų organizmui bei svorio augimui. Be to, dabar gausu iš pirmo žvilgsnio „sveikų“ maisto produktų ir gėrimų, kuriuose yra daug slapto cukraus. A.Lippert primena, kad labai svarbu mažinti saldumynų kiekį, kai tik įmanoma.

„Saldūs maisto produktai ir gėrimai neigiamai veikia gliukozės kiekį kraujyje ir sukelia šuolį, dėl kurio iš karto kyla energijos antplūdis, o po jo seka kritimas, nes organizmas stengiasi sugrąžinti gliukozės kiekį kraujyje iki saugaus lygio“, – įspėja ji.

Tad kitą kartą eidami į maisto prekių parduotuvę apsipirkti, būtinai užmeskite akį į maistingumo etiketes, kad patikrintumėte cukraus kiekį – tai padės surasti sveikiausią variantą.

123RF.com nuotr./Priklausomybė nuo cukraus
123RF.com nuotr./Priklausomybė nuo cukraus

Dirbtiniai saldikliai

Dirbtiniai saldikliai – tai cukraus pakaitalas, kurio perteklius vis tiek gali labai pakenkti jūsų organizmui. Įrodyta, kad šių ingredientų sudėtyje esančios cheminės medžiagos sukelia uždegimą, o tai, kaip žinome, ilgainiui gali lemti svorio augimą.

Tačiau Z.Schroeder sako, kad yra dar viena priežastis, dėl kurios per didelis dirbtinių saldiklių kiekis gali padidinti jūsų taliją: „Dirbtiniai saldikliai, nors ir neturi kalorijų ar cukraus, iš tikrųjų gali padidinti jūsų potraukį cukrui, o tai, jei stengiatės sumažinti pridėtinio cukraus ir perdirbtų maisto produktų kiekį, gali duoti priešingų rezultatų ir labai varginti“, – sako ji. Kai jūsų kūnas ir smegenys paragaus saldumynų, neišvengiamai norėsite jų daugiau. Tai gali lemti persivalgymą ir svorio augimą. Ilgainiui per didelis dirbtinių saldiklių kiekis gali baigtis net atsparumu insulinui, o tai, kaip pažymi Z.Schroeder, yra diabeto pirmtakas.

Visgi: jokia dieta nėra tobula, tad mityboje susiduriame su pačiais įvairiausiais ingredientais. Tačiau tai nereiškia, kad daugiau niekada nebegalėsite valgyti cukraus, dirbtinių saldiklių ar margarino. Tačiau žinodami, kokį poveikį šie ingredientai gali daryti jūsų organizmui, galėsite priimti protingesnius sprendimus keliaudami svorio metimo keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius