Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 01 15 /2021 10 08

Grilio dūmą „pagavusi“ smulkinta kiaulienos mėsa kvepia kasdienybės švente

Šaltieji žiemos mėnesiai – laikas, kuomet bene labiausiai norisi karšto maisto. Šiuo metu žmonės dažniausiai gamina namuose ir prie namų, kursto kepsnines, grilina.
Naminiai mėsainiai
„We will grill“ akimirka / Vida Press nuotr.

Sausį ir vasarį pelnytai galime vadinti smulkintos mėsos mėgėjų mėnesiais, būtent jais prisimenami tradiciniai lietuvių valgiai (smulkinta kiauliena įdaryti cepelinai, balandėliai, gardieji maltiniai ar kepti mėsos zuikiai), taip pat bunda ilgesys kelionių įspūdžių ir primirštų kvapų ir skonių.

„Pasitelkę skirtingų regionų prieskonius ir įdomesnius receptus galime pabuvoti, kur tik norime. Lazanija nuves į Italiją, Chinkaliai (koldūnai su kiauliena ir jautiena) į Gruziją, tad, kur keliausite šį savaitgalį?“ – pasitelkti fantaziją gaminant siūlo vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Mėsa
Arno Strumilos / 15min nuotr./Mėsa

Ką pasirinkti parduotuvės vitrinoje?

Toks klausimas ištinka dažną pirkėją klaidžiojant mėsos skyriuje ir žvalgantis į išrikiuotą mėsos pasiūlą vitrinoje, vis svarstant, ką gi pasirinkti?

Jau gamintojų paruoštą kiaulienos faršą ar smulkintą kiaulienos mėsą? Į pagalbą skuba vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius, aiškindamas, kad faršas priskiriamas prie mėsos pusgaminių (mėsos ruošinių) grupės, todėl, jei ieškote grynos mėsos, verta rinktis smulkintą mėsą.

„Taip vadinamas „faršas“ yra šviežia smulkinta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų (pvz. sojos baltymų, vandens, morkų skaidulų, krakmolo, druskos), prieskonių (pvz. pipirų, prieskonių aromatinių medžiagų) ar maisto priedų (pvz. antioksidantų, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų).

Tuo metu sąvoką „smulkinta mėsa“ reiktų suprasti kaip iškaulintą ir susmulkintą šviežią mėsą. Į tokią ją gali būti pridėta mažiau nei vienas procentas druskos, bet tik tiek.

Žinoma, ji vertingesnė už faršą, vien todėl, kad kokius priedus dėti, rinksitės patys namuose“, – aiškina mėsininkas.

Asmeninio archyvo nuotr./Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius
Asmeninio archyvo nuotr./Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Taigi, vartotojas visų pirma turėtų savęs nuoširdžiai paklausti, kiek laiko galės skirti patiekalo gamybai. Jei labai skuba, verta pirkti jau paruoštą faršą, o jei laiko daugiau, visuomet smagiau pačiam prieskoniuotis iš gamintojų įsigytą smulkintą mėsą.

Kas nulemia smulkintos mėsos populiarumą?

„Patogus ir greitas jos paruošimas. Sulipdei kotletus ar maltinius ir išsiuntei į troškintuvą ar keptuvę. Šiuolaikiniam žmogui trūksta, matyt, vienintelio dalyko – laiko, todėl jis ne tik pats nebemala ir nebeprieskoniuoja mėsos.

Visi dabar užimti tuo, ką geriausiai išmano, todėl ir faršu įprasta šiandienos profesionalus aprūpinti prekybos tinklams. O kodėl ne?

Tai taupo laiką, yra patikima ir lietuviška, visuomet smagiau savo dėmesį ir laiką skirti brangiems žmonėms ar išsiilgtam laisvalaikiui, o ne puodui ar keptuvei“, – išeitį siūlo pašnekovas.

Tiesa, į kai kuriuos momentus, vis tik atkreipti dėmesį verta ir pirkėjui. Vienas tokių – mėsos šviežumas. Parduotuvėje pažinsite jį iš rausvos mėsos spalvos, o namuose tuo pasirūpinti būtina patiems.

Vida Press nuotr./Kepinama malta mėsa
Vida Press nuotr./Kepinama malta mėsa

Smulkinta mėsa šaldytuve neturėtų užsigulėti. Mėsininkas pataria, geriausia gaminti iš jos tą pačią dieną, kai nusipirkote, bet, jei tokios galimybės neturite, bent paprieskoniuokite prieš apnakvindindami šaldytuve.

O jei jau siunčiate į šaldiklį, neberkite druskos. Jos visuomet įsidėsite į jau atšildytą mėsą. Tokiu būdu ji išliks sultingesnė, mažiau praras skoninių savybių.

Kaip ruošiama susmulkinta mėsa?

D.Bartošius pasakoja, kad brangesnės kiaulienos dalys, tarkime, kiaulienos sprandinė ar kryžminė dalis, niekuomet nebus smulkinamos.

Įprastai tam pasirenkamas kumpis, mentė, ar kitos nupjaustytos mėsos dalys, paskui jau reguliuojant mėsos riebumą.

Įprastai vartotojams siūloma 10 proc. arba 30 proc. riebumo smulkinta kiauliena. Nepalyginamai populiaresnė riebesnė (tokią, anot mėsininko, gaminti kur kas paprasčiau), vien per mėnesį „Norfos“ prekybos centruose jos nuperkama virš 250 tonų, o dar apie 100 tonų visų kitų smulkintų mėsos rūšių: jautienos, veršienos, vištienos, kalakutienos ir pan.

Iškaulinta mėsa čia supjaustoma ir smulkinama pramoninėmis mėsmalėmis. Seniai praeityje tie laikai, kai kiekvienas namuose tai atlikdavo pats. Nostalgiška, tiesa? Tik ne šiuolaikiniam žmogui.

Žalią mėsą lietuviai degustuoja, bet nevartoja

Jei olandus ir prancūzus galėtume apibūdinti, kaip žalios mėsos gerbėjus ir prisiekusius mylėtojus.

Tuose kraštuose ir ne vienas lietuvaitis yra skanavęs iš jautienos ruošto „Tartaro“, bet Lietuvoje daugelis į žalios mėsos valgymą žvelgia vis dar labai atsargiai ir nepatikliai.

„Mūsų krašte susiklostę kiek kitokios mėsos vartojimo tradicijos, apimančios ir jos apdorojimą, nors gaminant namines dešras ne vienas tos smulkintos mėsos paragauja.

Fotolia nuotr./Tradicinės naminės dešrelės
Fotolia nuotr./Tradicinės naminės dešrelės

Man ji taip pat skani“, – pokalbio metu juokėsi D.Bartošius. Save jis priskiria prie tų, kurie nevengia paragauti žalios mėsos, tačiau netrukus priduria, kad paties žmona, matyt, pabėgtų iš namų, jei jis imtų ruošti „Tartarą“.

„Mano atmintyje iškyla tėvų balkonas, kur žiemą būdavo sūdoma mėsa. Paragauti jos tekdavo ir mums, vaikams.

Bet valgydavome ją jau išvirtą ar iškeptą, gardintą prieskoniais“, – prisimena pašnekovas šiandien pats auginantis tris vaikus.

Kadangi jų apetitas geras, virtuvėje tenka paplušėti išties nemažai valandų.

Taupydamas šeimos laiką D.Baršosius mielai gamina atžaloms keptu kiaulienos faršu gardintus makaronus, lazaniją, dažnai kepa kotletukus ar maltinukus.

Nuo pasirinkto patiekalo varijuoja ir prieskonių improvizacijos: kur itališkiau, bazilikas ir raudonėlis, kur lietuviškiau, pipirai, svogūnai, česnakai, na, o pikantiškumo Čili pipiras priduoda.

Vida Press nuotr./Už lango spaudžiant sausio šaltukui – tinkamas laikas prisiminti maltos mėsos kepsniukų skonį grilyje
Vida Press nuotr./Už lango spaudžiant sausio šaltukui – tinkamas laikas prisiminti maltos mėsos kepsniukų skonį grilyje

Kaip susikurti šventę kasdienybėje?

Prieš žiemišką savaitgalį ar snieguotą popietę, kuomet galite pasidžiaugti laisvesniu pusvalandžiu, verta pagalvoti apie kepsninės patiekalus.

Suaugusiems ir mažiems tinkantys smulkintos kiaulienos ar faršo kepsneliai su dūmo kvapu ir skoniu, keptos ant grilio, su šviežiomis daržovėmis ir sezamu gardintos bandelės, namuose gali „užkurti“ pačią tikriausią šventinę nuotaiką.

Gardūs naminiai mėsainiai su smulkinta kiauliena per pusvalandį

Savaitgalio pietums vaikų ir suaugusiųjų džiaugsmui D.Bartošius siūlo pasigaminti gardžiais grilio dūmais kvepiančių smulkintos kiaulienos mėsainių. Receptas greitas, paprastas ir gardus.

Užtruksite vos pusvalandį, bet skonio dar kurį laiką nepamiršite Jei grilio neturite, tiks ir orkaitė. Joje mėsainius kepti reikėtų 190 laipsnių temperatūroje pusvalandį.

Vida Press nuotr./Naminiai mėsainiai
Vida Press nuotr./Naminiai mėsainiai

Mėsainių maltinukams reikės:

500 g smulkintos kiaulienos arba faršo

1 nedidelės morkos

1 mažo svogūno

1 pomidoro

žiupsnelio raudonėlių

druskos ir pipirų

1 kiaušinio

Mėsainių bandelių su sezamo sėklomis

kečupo ar garstyčių

Kaip gaminti:

Per smulkią burokinę tarką sutarkuokite morką ir svogūnus, sudėkite į maltą mėsą ir sumaišykite su prieskoniais ir daržovėmis. Maltinukus galima kepti ir be kiaušinio, bet, jei nedrąsu, vieną kiaušinį įmaišykite.

Suformuokite vienodus plokščius mėsos paplotėlius, šiek tiek didesnius už mėsainių bandeles: kepdama mėsa kiek susitrauks.

Paplotėlius sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 190 C orkaitėje apie pusvalandį. Prieš kepimo pabaigą mėsainius galima pagrilinti.

Likus 5 min. iki mėsos kepimo pabaigos paskrudinkite mėsainių bandeles. Tinka ir keptuvė, ir grilius.

Ant paskrudinto bandelės tepkite majonezinio padažo su agurkėliais, dėkite salotos lapą, pomidoro riekelę, mėsos paplotėlį. Jei norisi, pagardinkite mėgiamu kečupu ar garstyčiomis. Uždenkite mėsainių bandelės pusele ir degustuokite į sveikatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius