-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie anoreksiją, bulimiją ir kitus valgymo sutrikimus: kodėl tai prilygsta priklausomybei?

Valgymo sutrikimai daugeliui vis dar atrodo nerimta tema. Tačiau iš tiesų šie sutrikimai gali stipriai paveikti psichologinę būseną, sveikatą ir visą gyvenimą. Tyrimai rodo, kad anoreksija, bulimija ir kiti valgymo sutrikimai kasmet tampa vis dažnesni. Ir nuo jų kenčia ne tik moterys, bet ir vyrai bei vaikai.
Valgymo sutrikimai
Valgymo sutrikimai / 123RF.com nuotr.

Ką turėtume apie juos žinoti? Kaip atpažinti ir padėti sau bei artimajam?

Į aktualius klausimus atsako gydytoja, kognityvinės ir elgesio psichoterapijos konsultantė Neringa Rogalskytė, konsultuojanti paauglius ir suaugusiuosius dėl valgymo sutrikimų.

– Dažnas įsitikinęs, kad valgymo sutrikimai – tik anoreksija arba nutukimas. Papasakokite plačiau, kas slypi po žodžiais „valgymo sutrikimai“?

– Slypi išties daug. Jei žvelgtume iš medicininės pusės, valgymo sutrikimai – tai visų pirma yra psichikos ligos, kurios turi aiškius diagnostinius kriterijus ir jų gydymas paprastai reikalauja gydytojų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų pagalbos. Tai nėra gyvenimo būdas, sąmoningas liguisto elgesio pasirinkimas ar dėmesio siekimas.

Tai kompleksinės, daugiasluoksnės ir klastingos ligos, kurios žadėdamos daug, galiausiai palieka be nieko... Be aistros gyvenimui, kūrybai, mokslams, be galimybių užmegzti ir palaikyti artimus santykius, be meilės sau ir kitiems, be sveikatos, be to, kas iš tikrųjų reikšminga ir svarbu.

Valgymo sutrikimai įsiskverbia ir paveikia visas gyvenimo sritis ir šios problemos nelinkusios praeiti savaime. Iš jų neišaugama ir jei neįmanoma susirgti staiga, per naktį, tai ir pasveikti nuo valgymo sutrikimų per savaitę neišeis. Tai ilgas ir sudėtingas procesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius