Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gydytojas A.Unikauskas: mitas, kad valgydami riebalus storėjame

„Nuo seno manoma: valgysiu riebalus – storėsiu. Tai nelogiška. Juk visas maistas, kurį mes suvalgome, perdirbamas. Įsivaizduokite fabriką, į kurį atvežate medieną, ir jis pagamina medieną. Ar yra logikos? Kai ką nors suvalgote, organizmas tai perdirba ir jūs gaunate kitą produktą. Riebalai gaminami iš gliukozės, iš angliavandenių“, – LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.
Pora pietauja
Mergina valgo / 123RF.com nuotr.

Minint Pasaulinę maisto dieną kartu su kita laidos „Klauskite daktaro“ vedėja Rimante Kulvinskyte jis kalbėjo apie maisto naudą ir žalą.

„Organizme riebalai, riebiosios rūgštys sintezuojamos iš gliukozės ir niekada iš riebalų – tokio mechanizmo nėra. Riebalų valgymas yra būdas gauti švarios energijos, gliukozė yra nešvari energija“, – teigia A.Unikauskas.

Kuo mažiau kalorijų suvalgote, tuo organizmas jų mažiau sunaudoja.

Tiesa, gydytojas primena, kad kalbama apie sveikuosius riebalus, tai – mononesočiosios ir sočiosios riebalų rūgštys. Jų yra riešutuose, avokaduose, kiaušiniuose, riebioje žuvyje ir netgi mėsoje.

Gydytojo teigimu, mityba medicinoje yra vienas kontroversiškiausių dalykų. Visi valgo ir visi mėgsta pavalgyti, bet ką valgyti ir kaip – labai daug nuomonių, tad susiorientuoti sunku. Vienas „linksmesnių“ pasiūlymų, kuris žinomas jau nuo seno – dažnai valgyti.

„Žinote, nesuprantu, kaip tai gali veikti. Nesuprantu, kaip gali kristi svoris, kai siūloma valgyti dažnai. Fiziologiškai tai nepagrįsta. [...] Dažnas valgymas veikia tik tada, kai kalorijos apribojamos maksimaliai. Bet kuo mažiau kalorijų suvalgote, tuo organizmas jų mažiau sunaudoja“, – patikina A.Unikauskas.

LSMU profesoriaus pastebėjimu, kiekvienas žmogus turi rinktis individualius mitybos įpročius. Pavyzdžiui, jeigu kyla klausimas – valgyti pusryčius ar jų nevalgyti? Anot A.Unikausko, tai priklauso nuo gyvenimo būdo.

„Pavyzdžiui, aš nevalgau (pusryčių), nes nenoriu, bet yra žmonių, kurie nori, ir jie teisingai daro, kad valgo pusryčius, bet tuomet jie praranda teisę valgyti vakare.

Aš nevalgau pusryčių ir turiu teisę valgyti vakare, bet vakarinis valgymas visada susijęs su didesniu alkio jausmu, su didesniu riebalų kiekiu organizme ir su mažesniu energijos kiekiu. Rytinis valgymas, remiantis tyrimais, teikia daugiau energijos“, – aiškina A.Unikauskas.

Daugiau apie tinkamus ir netinkamus mitybos įpročius čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius