Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 gruodžio 7d. 08:00

„Herbalife“ ekspertė: kas formuoja mūsų maisto pasirinkimus?

„Herbalife“ užkandžiai
Projekto partnerio nuotr. / „Herbalife“ užkandžiai

Dauguma iš mūsų, iki sulaukdami pilnametystės, jau turime suformuotą tam tikrą paletę maisto produktų, kuriuos valgome kasdien. Ir vis tiek mes kasdien priimame daugiau kaip 250 sprendimų, susijusių su maistu. Gali kilti klausimas, kas lemia mūsų pasirinkimą? Ar tai – skonis, alkis, įpročiai, kultūriniai skirtumai? Yra keletas faktorių, kurie daro įtaką mūsų maisto pasirinkimui. Gydytoja dietologė ir „Herbalife“ mitybos ekspertė Laura Romeraitė-Kuklierienė atskleidė, kokie pagrindiniai faktoriai lemia mūsų maisto pasirinkimą ir kaip ilgainiui jie gali keistis.

Kas daugiausiai lemia, ką mėgstame ir ko ne?

Valgymas nėra tiesiog fizinis alkio jausmo patenkinimas. Žmonės valgo ne tik todėl, kad patenkintų savo fiziologinį apetitą, bet ir dėl daugybės psichologinių priežasčių, aplinkos, pavyzdžiui, geografinės vietos. Yra daug faktorių, kurie lemia, kodėl mes valgome tam tikras maisto rūšis, tarp kurių - ir mūsų asmeninė nuomonė, ką mėgstame ir ko ne. Laikui bėgant jie kinta, veikiami pozityvių ir neigiamų patirčių, tokių kaip padrąsinimas valgyti ir reakcijos į maistą.

Ar visa tai – dėl skonio svogūnėlių?

Skonį jaučiame ne tik dėl skonio svogūnėlių, esančių ant mūsų liežuvio. Tai – maisto kvapo, išvaizdos ir net garso kombinacija. Informacija iš liežuvio skonio receptorių yra perduodama į smegenis. Cheminė medžiaga, atsakinga už skonį, yra išskiriama burnoje ir kontaktuoja su nervinėmis ląstelėmis. Po to ji aktyvina ląsteles, pakeisdama specifinius baltymus sensorinių ląstelių sienelėse. Šis pakeitimas priverčia sensorines ląsteles perduoti tarpinę medžiagą, kuri savo ruožtu aktyvina tolimesnes nervines ląsteles. Tada šios nervinės ląstelės perduoda informaciją apie tam tikro skonio suvokimą smegenims.

Skonis yra akivaizdžiausias faktorius, kuris skatina rinktis vienokį ar kitokį maistą. Suprantama, kad maistas, kuris skanus, traukia, nors skirtingų žmonių supratimas, kas yra skanu, gali smarkiai skirtis.

Projekto partnerio nuotr./„Herbalife“ kokteiliai
Projekto partnerio nuotr./„Herbalife“ kokteiliai

Kas ilgainiui gali pakeisti mūsų maisto pasirinkimą?

Yra nemažai faktorių, kurie per tam tikrą laiką ir net atskirais momentais nulemia mūsų maisto pasirinkimą. Pirmiausia tai – biologiniai veiksniai, tokie kaip alkis, apetitas ir skonis. Todėl svarbu pasirinkti sveiką, subalansuotą maistą, pavyzdžiui, „Herbalife“ produktus, tokius kaip „Herbalife Formulė 1“ kokteilis arba „Express“ batonėlis. Juose mažai riebalų ir daug maistinių medžiagų. Antra – fiziniai veiksniai, tokie kaip maisto prieinamumas, gaminimo įgūdžiai ir laikas. Visada stenkitės suplanuoti 4-5 valgymus per dieną ir jų nepraleisti.

Trečia, socialiniai veiksniai, tokie kaip kultūra, šeima, draugai ir valgymo įpročiai. Socialiniai veiksniai gana stipriai veikia mūsų valgymo įpročius. Dauguma iš mūsų turi artimų draugų, su kuriais mėgstame pavalgyti ir tokių, šalia kurių esame daug atsargesni. Be to, tautinis ir kultūrinis fonas taip pat gali vaidinti reikšmingą vaidmenį mums renkantis maistą. Daug žmonių ieškos maisto, kuris veikia raminančiai ar yra įprastas tam tikroje kultūrinėje aplinkoje. Tai itin akivaizdu renkantis aštrų ar mažiau aštrų maistą!

Ketvirta – psichologiniai veiksniai, tokie kaip nuotaika ir stresas. Rekomenduojama vengti psichologinių dirgiklių, nes jie gali tapti persivalgymo ar alkio jausmo praradimo priežastimi. Galiausiai, požiūriai, įsitikinimai ir žinios apie maistą taip pat gali lemti mūsų maisto pasirinkimą.

Visi mūsų kasdieniai sprendimai dėl maisto yra nulemti daugybės kultūrinių, socialinių ir biologinių kliūčių, kurios sumodeliuoja mūsų valgymo įpročius kaip saviraiškos formą. Tad visada stenkimės rinktis sveiką maistą, kuris gali pagerinti gyvenimo kokybę ir tapti sveiko gyvenimo būdo dalimi.

Daugiau informacijos apie „Herbalife“ produktus galima rasti svetainėje http://www.herbalife.lt/

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Verslas

Sulieknėk, keliauk, atsinaujink, pirk – asmenines reklamas jau galima užčiaupti

24sek

Šaras ir CSKA: ar „Žalgiriui“ reikia nerimauti dėl rusų milijonų?

Vardai

15min studijoje – „Galapagų“ desantas: A.Barniškis-Blėka, V.Bareikis, „G&G Sindikatas“

Vardai

Karališkos princo Harry ir Meghan Markle vestuvės skaičiais: kas kiek kainavo?

Aktualu

Teismo už kyšį laukiančio Eligijaus Masiulio fokusas: kitas teismas jau patvirtino, kad tai buvo paskola

Kultūra

Skelbiami pretendentai į „Sidabrines gerves“: daugiausia nominacijų pelnė „Stebuklas“ ir „Nuolankioji“

24sek

Madridas pasitiko Eurolygos čempionus – gerbėjai maldavo Luką pasilikti

Aktualu

Nuo policijos sprukusio girto vairuotojo šou Kuršėnuose – šuolis per bėgius ir sužalota pareigūnė

Gyvenimas

15min studijoje – pokalbis apie Vakarų Afrikos būgnų muziką ir kultūrą

22 kartus į Everestą užkopęs nepalietis pagerino savo paties pasiektą pasaulio rekordą

Gyvenimas

Ekspertė paaiškino, kaip atsiranda priklausomybė nuo kavos: pražūtingas net vienas puodelis

Aktualu

Ainius Lašas: Premjero racionalumo beieškant

Klajokliai elnių augintojai Mongolijoje siekia išsaugoti tradicijas

Vardai

Pasišiaušęs Meghan Markle vestuvinis kuodas: nepavykusi šukuosena ar apgalvotas įvaizdis?

Mokslas.IT

Kas nutiktų, jei visi lėktuvo keleiviai prijungtų savo telefonus krautis?

Aktualu

R.Kazėnienė paskirta laikinąja Kauno tardymo izoliatoriaus direktore

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Per savaitę Vilniuje – 240 pažeidimų dėl neišvežtų atliekų, skiriamos baudos

Pasaulis kišenėje

Nauja Kauno oro uosto era – ne tik žemų kaštų oro bendrovės: LOT pradėjo skrydžius į Varšuvą

Aktualu

Užsienio žurnalistai vyksta į Šiaurės Korėją stebėti branduolinio objekto likvidavimo

Naujienos

15min tema Verslas

Sulieknėk, keliauk, atsinaujink, pirk – asmenines reklamas jau galima užčiaupti

24sek

Šaras ir CSKA: ar „Žalgiriui“ reikia nerimauti dėl rusų milijonų?

Vardai

15min studijoje – „Galapagų“ desantas: A.Barniškis-Blėka, V.Bareikis, „G&G Sindikatas“

Kultūra

Skelbiami pretendentai į „Sidabrines gerves“: daugiausia nominacijų pelnė „Stebuklas“ ir „Nuolankioji“

Vardai

Karališkos princo Harry ir Meghan Markle vestuvės skaičiais: kas kiek kainavo?

Aktualu

Teismo už kyšį laukiančio Eligijaus Masiulio fokusas: kitas teismas jau patvirtino, kad tai buvo paskola

24sek

Madridas pasitiko Eurolygos čempionus – gerbėjai maldavo Luką pasilikti

Aktualu

Nuo policijos sprukusio girto vairuotojo šou Kuršėnuose – šuolis per bėgius ir sužalota pareigūnė

Gyvenimas

15min studijoje – pokalbis apie Vakarų Afrikos būgnų muziką ir kultūrą

22 kartus į Everestą užkopęs nepalietis pagerino savo paties pasiektą pasaulio rekordą

Gyvenimas

Ekspertė paaiškino, kaip atsiranda priklausomybė nuo kavos: pražūtingas net vienas puodelis

Aktualu

Ainius Lašas: Premjero racionalumo beieškant

Klajokliai elnių augintojai Mongolijoje siekia išsaugoti tradicijas

Vardai

Pasišiaušęs Meghan Markle vestuvinis kuodas: nepavykusi šukuosena ar apgalvotas įvaizdis?

Pasaulis kišenėje

„Lonely Planet“ Vilnių pripažino viena karščiausių Europos kelionių krypčių

Mokslas.IT

Kas nutiktų, jei visi lėktuvo keleiviai prijungtų savo telefonus krautis?

Aktualu

R.Kazėnienė paskirta laikinąja Kauno tardymo izoliatoriaus direktore

Aktualu

Per savaitę Vilniuje – 240 pažeidimų dėl neišvežtų atliekų, skiriamos baudos

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Pasaulis kišenėje

Nauja Kauno oro uosto era – ne tik žemų kaštų oro bendrovės: LOT pradėjo skrydžius į Varšuvą

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką