-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Intymūs centimetrai: ar dydis toks jau svarbus?

Didelis penis geriau nei mažas. Tai lygiai toks pat mitas, kaip ir teiginys, kad penio dydis moterims neturi jokios reikšmės.
Pusnuogis vyras lovoje.
Pusnuogis vyras lovoje. / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Seksas Orgazmas

Vyrai leidžia sau aptarinėti ir kritikuoti moterų krūtų dydį, mes irgi turime teisę bent sykį nuoširdžiai prisipažinti, kad vyro „pasididžiavimo“ matmenys mums yra labai svarbus, o kartais net ir lemtingas veiksnys, darantis įtaką santykiams.

„Kai susipažinau su savo būsimu vyru, mane apakino meilė iš pirmo žvilgsnio. Jis jautėsi taip pat, todėl po mėnesio svaigių pasimatymų man ant pirštelio sužibo sužadėtuvių žiedas. Vestuves atšokome praėjus dar trims mėnesiams ir štai jau skaičiuojame septynerius bendro gyvenimo metus. Pasirinkdama vyrą pagal jo charakterį, vertybes ir intelektą, tikrai nesuklydau, nes koja kojon žengiame gyvenimo keliu. Tačiau vieno dalyko nenumačiau...

Be jokios abejonės, tuokdamasi puikiai žinojau, kad mano antroji pusė negali pasigirti įspūdingu vyrišku „pasididžiavimu“. Šito nesureikšminau, o gal ir be reikalo. Mūsų seksas iš pradžių buvo visai neblogas, tačiau vėliau pamačiau, kad mylimės tik viena – šuniuko poza. Mano pageidavimu pradėjome eksperimentuoti, bet kai kuriais atvejais penis vis išslysta, o kai kuriais – vyras prisipažįsta nejaučiąs malonumo. Taip ir kankinamės tuos septynerius metus... Meluočiau, jei sakyčiau, kad jokio malonumo nepatiriu. Aš vyrą myliu ir intymumas man teikia džiaugsmą. Antra vertus, pagaunu save, kad vengiu lytinio akto, nes lovoje įsivyravusi monotonija mane žudo. Sutuoktinis seksualiniu gyvenimu patenkintas, todėl jaučiuosi kalta, kad kartais pasvajoju apie aistringą naktį su svetimu vyru...“

Ką mano specialistai?

Asmeninio albumo nuotr./Psichologė Marija Vaštakė
Psichologė Marija Vaštakė

Marija Vaštakė, psichologė, psichologinio konsultavimo ir psichoterapijos centro „InVito“ vadovė

Kokią įtaką vyro lytinio organo dydis turi seksualinių santykių kokybei?

„Anksčiau buvo manoma, kad vyro lytinio organo dydis neturi jokios įtakos seksualiniams santykiams, kad žymiai svarbesnė yra technika, t. y. kaip „šeimininkas moka jį valdyti“.

Griežtų ribų, koks yra normalus, koks – mažas, o koks – didelis vyro lytinis organas, nenustatyta. Kai kur pateikiami išmatavimai, tačiau, mano manymu, daug svarbiau, kaip vyras jaučiasi su savo „pasididžiavimu“, kaip pats jį priima. Jei vertina nepalankiai, atsiranda psichologinių bėdų, tokių kaip nepasitikėjimas savimi, menka savivertė. Dėl to kyla tarpusavio santykių sunkumų, erekcijos problemų. Seksologai pataria mylėti savo penį tokį, koks jis yra, ir ieškoti tiek dvasinės, tiek seksualinės darnos su partnere.

Istorijos herojė pasakoja, kad jos netenkina vyro lytinio organo dydis, tačiau ji septynerius metus neišsako nepasitenkinimo, kurį patiria miegamajame. Dėl to ir lanko seksualinės fantazijos apie seksą su kitu partneriu, nėra noro mylėtis su sutuoktiniu. Keliu prielaidą, kad problema – ne vien monotonija, rutina, penio dydis. Jei pora būtų artima dvasiškai, intymūs reikalai nebūtų tabu. O dabar apie juos nekalbama. Ko gero, moteris mano, kad nieko pakeisti neįmanoma, juk penis nepadidės. Bet kodėl gi ne? Jei paaiškėtų, kad problema iš tiesų TIK ta, galimi įvairūs modernūs būdai, kaip jo dydį pakoreguoti. Herojė aiškina, kad anksčiau jai ši problema nebuvo tokia aktuali. Mano manymu, anksčiau ji apskritai neegzistavo – buvo stipresnis dvasinis ryšys, moteriai tarpusavio santykiai atrodė geresni, dėl to ir lova teikė didesnį pasitenkinimą.

Šioje situacijoje nedrįsčiau net kalbėti apie labai didelį fiziologinį nesuderinamumą. Vyras patiria orgazmą, vadinasi, hipotezę, kad skiriasi lytinių organų dydžiai, galima atmesti. Siūlyčiau šiai porai atvirai pasišnekėti apie visa tai ir ieškoti išeities, eksperimentuoti, prireikus – kreiptis į specialistą.   

Neretai partneriai manęs klausia, ar tiesa, kad nusivylimą seksualiniais santykiais galima sumažinti „išbandžius vienam kitą iki vedybų“. Vienareikšmiško atsakymo neįmanoma pateikti. Labai priklauso nuo žmonių vertybių, įsitikinimų, nuo vidinės laisvės. Yra porų, kur partneriai, išbandę ir pažinę vienas kitą visapusiškai, po vestuvių vis tiek išsiskiria, yra atvejų, kai „katė maiše“ virsta ilgalaikiais santykiais. Būna visaip. Intymaus gyvenimo kokybė keičiasi ir nuo dvasinio ryšio stiprumo. 

Apie tai, kodėl dydis visgi svarbus

Ko gero, mitą apie tai, kad vyro lytinio organo dydis VISIŠKAI neturi reikšmės, sukūrė specialistai, norėdami nuraminti vyrus, kurie apdovanoti mažesniu nei vidutiniu peniu. Visgi šis dydis turi reikšmę. Nemanau, kad didelę, bet turi. Pamąstykime. Mes visi esame skirtingi ir unikalūs, todėl skiriasi tiek vyrų, tiek moterų lytinių organų dydžiai. Labai svarbu, kad jie tiktų vienas kitam. Psichologė dr. J. Kuriansky remdamasi moterų apklausos duomenimis teigia: „Pusė respondenčių patvirtina, kad joms svarbus vyro lytinio organo dydis. Didesnis lytinis organas siejasi ne tik su didesniu seksualiniu pajėgumu, bet ir su vyriškesniu charakteriu, tvirtumu, jėga...“

Jei vyro ir moters santykiai harmoningi, jei juos daug kas sieja, kiekvienas iš jų labiau nori pasiekti orgazmą būtent su šiuo partneriu, tada ir jų seksualinis gyvenimas yra sėkmingesnis.

Panašiai tvirtina žymūs seksualinių santykių tyrinėtojai Williamas H. Mastersas ir Virginia E. Johnson: „Pasitenkinimas lytiniu aktu priklauso ne tik nuo lytinių organų suderinamumo, t. y. nuo dydžių, technikos ir pan., bet ir nuo psichologinių veiksnių. Jei moteris tiki, kad šio vyro penis jai idealiai tinka ir kad būtent šis vyras gali ją patenkinti, tai būtinai ir įvyks.“ 

Taigi, galima daryti dvi išvadas. Pirma, penio dydis turi atitikti makšties dydį, kad būtų fiziologinis suderinamumas. Antra, nemažą reikšmę turi psichologiniai dalykai: jei vyro ir moters santykiai harmoningi, jei juos daug kas sieja, kiekvienas iš jų labiau nori pasiekti orgazmą būtent su šiuo partneriu ir jų seksualinis gyvenimas yra sėkmingesnis.

Mano praktikoje pasitaiko porų, kurios skundžiasi „seksualiniu nesuderinamumu“. Paklausus, ką kuris partneris turi omeny vartodamas šią sąvoką, neretai įvardijamas lytinių organų neatitikimas – dažniausiai moterys skundžiasi per dideliu ar per mažu peniu. Pastebėjau esminį skirtumą: partneriai, kurie turi bendrų interesų, pomėgių, kurių vertybės ir gyvenimo tikslai panašūs, stengiasi įveikti šį nesuderinamumą, pavyzdžiui, atrasti geriausią pozą, ir dažniau pasiekia orgazmą. O tie, kuriuos ištiko krizė, kurie turi kitų nesutarimų, net ir išsprendę seksualinio nesuderinamumo problemą nelieka kartu. Todėl drįstu teigti, kad nei didelis penis, nei idealūs santykiai lovoje nesustabdo nuo santykių griūties, jei porai nepavyksta įžvelgti kitų priežasčių, kodėl ji atsidūrė sunkiame gyvenimo kelyje.

Shutterstock nuotr./Pora lovoje
Shutterstock nuotr./Pora lovoje

Ar svarbus penio dydis? Priklauso ir nuo moters. Vienai jis turi itin didelę reikšmę, kitai – nelabai. Beje, tiek mažas, tiek didelis penis turi savų privalumų. Jei jis mažesnis, greičiau įvyksta erekcija, kai kurie seksologai teigia, kad ir geriau valdoma ejakuliacija. Tačiau, esant didesnei makščiai, mažesnis penis silpniau dirgina jos sieneles ir moters pojūčiai būna silpnesni. Didelis penis gali suteikti daugiau pojūčių, tačiau per didelis neretai kelia moteriai skausmą, jei daužosi į gimdos kaklelį. Apklausus moteris paaiškėjo, kad populiariausias – vidutinio dydžio penis (ne erekcijos būsenos siekiantis 10–12 cm). Naujausių tyrimų duomenimis, moterims svarbesnės kitos fizinės vyrų savybės, kaip antai raumeningas ir stangrus kūnas, platūs pečiai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius