Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iššūkis: kaip per 21 dieną išsiugdyti norimus įpročius

Svajojate pradėti sportuoti ir numesti nereikalingus kilogramus ar sutvirtinti vis glembančius raumenukus, tačiau niekaip nesiryžtate to pradėti? Metas liautis atidėliojus ir imtis veiksmų!
Bėgiojanti mergina
Bėgiojanti mergina / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Juk ne veltui sakoma: „Gera pradžia – pusė darbo“, todėl visuomet geriausia susidaryti planą ir imtis jo vykdymo. Ir čia svarbu ne vien tik pasiryžimas galų gale pradėti sportuoti, bet ir sugebėjimas nusistatyti tikslą ir apsibrėžti, kokius įpročius norėtumėte išsiugdyti arba kurių kaip tik norėtumėte atsikratyti.

Tinklalapio huffingtonpost.com straipsnių autorius Jeffas Rose‘as tikina, kad gerus įpročius jam padėjo išsiugdyti strateginio ugdymo (angl. coaching „ugdomasis vadovavimas“) programos iniciatoriaus Dano Sullivano sumanytas 21 dienos iššūkis.

Šio iššūkio esmė labai paprasta: 21 dieną jūs visą savo dėmesį koncentruojate į vieną įprotį, kurį norite įtraukti į savo gyvenimą, arba kurio norite visiškai atsikratyti. Štai Jeffas norėjo išsiugdyti įprotį daryti atsispaudimus ir skaityti Bibliją. Patirtimi jis pasidalijo ir savo tinklaraštyje, tikėdamasis įkvėpti ir kitus imtis šio iššūkio.

Tai yra įmanoma!

Žmonės nori išsiugdyti gerus įpročius – jie nori pradėti sportuoti, sveikai maitintis ar rašyti dienoraštį, tačiau dažnai visi šie ketinimai taip ir lieka vien kalbomis. J. Rose'as tikina, kad geriausia savo norus yra paskelbti viešai, tuomet jie tampa labiau pasiekiami, o ir motyvacija tuomet gerokai sustiprėja.

Užrašykite savo tikslus

Svarbiausia 21 dienos iššūkio dalis – užbraukti dienas kalendoriuje ir taip skaičiuoti žingsnius tikslo link. J. Rose'as siūlo atsispausdinti „Bad Habit Destroyer“ lapą ir kasdien užbraukti po vieną langelį, kuomet tą įprotį įvykdote.

Paprasčiausias kiekvienos dienos pažymėjimas yra tarsi priminimas sau, kad einate tikslo link ir pasieksite tai, ką užsibrėžėte. J. Rose'as prisimena, kad net ir tada, kai jau būdavo vėlu ir jis vis dar nebūdavo padaręs reikiamo atsispaudimų skaičiaus, noras užbrėžti didelį „X“ būdavo tikrai gera motyvacija.

Dar vienas dalykas, kuris padėjo, – laiko limitas. Apie įpročių transformacijas rašantis Jamesas Clearas pasidalino tyrimu, kuriame atskleidžiamas paprastas triukas, kaip greičiau pasiekti, ko norite. Tyrimas buvo paskelbtas „The British Journal of Health Psychology“.

Tyrėjai aiškinosi, kokie yra efektyviausi būdai priversti žmones sportuoti. Buvo išsiaiškinta, jog motyvacija nebuvo pagrindinis veiksnys. Žmonėms kur kas didesnį efektą sudarė aiškus planas, kur ir kada reikia eiti sportuoti.

Kodėl nedariau to anksčiau?

J. Rose'as tikina, kad šiuos įpročius įtraukti į savo dienotvarkę jis galėjo jau prieš kelis mėnesius, jei ne metus, tačiau jis to nepadarė ir dėl to labai gailisi bei tikina, kad atidėlioti tikrai neverta. Dabar jis džiaugiasi, kad sėkmingai įveikė iššūkį, ir šie geri įpročiai liks visam laikui. J. Rose'ui labai patiko Zigo Ziglaro mintis: „Kiekvienas yra gimęs būti nugalėtoju, bet norint juo tapti, reikia planuoti, ruoštis ir tikėtis nugalėti.“

Pasakykite savo norus viešai

J. Rose'ui labai patiko Zigo Ziglaro mintis: „Kiekvienas yra gimęs būti nugalėtoju, bet norint juo tapti, reikia planuoti, ruoštis ir tikėtis nugalėti“.

Dauguma žmonių, kurie ėmėsi šio iššūkio, dalinosi savo tikslais socialiniuose tinkluose: „Facebook“, „Instagram“ ir „Twitter“. Bet kada, kai norite ko nors pasiekti, pavyzdžiui, sportuoti tris kartus per savaitę, labai gera idėja pasidalinti tuo su savo draugais, šeima ir kolegomis. Kodėl? Todėl, kad kiti laikys jus atsakingu žmogumi, kuris įgyvendina viską, ką apsiima padaryti. O jūs juk ir nenorėsite jų nuvilti, tiesa?

Nepamirškite savo tikslų

„Kai bandžiau atsikratyti blogų įpročių, visuomet nešiojausi „Bad Habit Destroyer“ lapą su savimi. Turėjau neleisti sau pamiršti savo tikslo. Labai svarbu sau nuolat priminti tai, ko norite“, – sako Jeffas Rose'as.

Jo geras draugas, Benas Newmanas, susirašė visus teigiamus įpročius, kuriuos nori išsiugdyti, ir prisikabino juos vonioje, kad nuolat sau tai primintų. Kuomet neturite aiškiai matomo priminimo, kad laikotės režimo, galite aptingti ir vėl grįžti prie tos pačios rutinos.

Būkite realistai

Kai tik ką nors naujo pradedate, būkite realistiški. Tarkime, jei anksčiau nesportavote, nekelkite sau tikslo sportuoti kasdien po 30 minučių ir taip visą savaitę.

Taip pat skaitykite: Esminiai streso valdymo įgūdžiai: kelis iš jų praktikuojate jūs?

Darrenas Hardis, „The Compound Effect“ knygos autorius, pataria išskaidyti savo tikslą į dvi dalis. Pavyzdžiui, norite sportuoti 6 kartus per savaitę, tuomet reikėtų nustatyti mažiausią kiekį kartų, kiek eisite į sporto klubą, šiuo atveju 3 kartus. Žmonės, kurie per aukštai užsikelia kartelę, dažnai pasiduoda, jei neįgyvendinta užsibrėžto tikslo. Tas pats galioja ir įpročių ugdymui.

Dabar jūsų eilė

Koks yra vienas įprotis, kurį norite įtraukti į savo kasdienybę? Mokėti susitvarkyti asmeninius finansus, rašyti dienoraštį, pradėti taupyti, nustoti kramtyti nagus ar daugiau sportuoti? Jei jau bandėte ir jums nepavyko, tuomet laikas išbandyti 21 dienos iššūkį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius