Dabar populiaru
Publikuota: 2020 liepos 11d. 13:33

Jaukiausias naminis maistas, arba „Jacket potatoes“ lietuviškai

Evelina Stundžienė
15min nuotr. / Evelina Stundžienė

Ar yra geresnis „comfort food“ nei bulvė? Man tai ne. Pigią ir universalią bulvę galima paruošti milijonu būdų ir ji tinkama valgyti bet kuriuo paros metu: ar tai būtų ispaniškas omletas ryte, ar šalia šaltibarščių per pietus, ar įdaryta mėsomis vakarienės metu.

Orkaitėje kepta bulvė su švarku arba kepta bulvė su lupena yra vienas paprastesnių ir geresnių patiekalų pasaulyje, bet jis kažkodėl nepelnytai užmirštas mūsų krašte. Nors bulves, kaip jau aptarėm, valgom visom įmanomom formom, ant stalo retai kada sutiksi tobulai iškeptą ir pagardintą Jacket potato.

Visgi aš manau, kad tobulumas slypi paprastume (nu ok, ne visada, bet šįkart tebūnie taip), todėl šiandien dalinuosi orkaitėj keptų bulvių su kastiniu receptu. Lengva, skanu, sotu. Ko daugiau gyvenime reikia?

Taigi, bulvės. Čia mes norime traškumo, traškumo ir dar kartą traškumo. Dėl kiekių, skaičiuokitės pagal save. Man užtenka vienos, didesniam vyrui gali ir trijų prireikti. Aišku, taip keptas bulves galit tiekt ir kaip garnyrą, tada vėl atitinkamai pasiskaičiuokit, kiek ėdrūs bus jūsų svečiai ar šeima.

Bulvėms reikės:

  • bulvių, būtų gerai krakmolingesnių;
  • alyvų aliejaus;
  • stambios druskos;
  • kastinio (receptas žemiau).

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinam iki 200 ºC.
  2. Bulves švariai nuplaunam, jei labai žemėtos, galima ir pašveist truputį. Bet neįsijauskit – reikia, kad skūra liktų. Nušluostom ir kelis kartus pabadom šakute.
  3. Bulves negailėdami ir kruopščiai ištepam aliejum, sudedame ant skardos, apibarstom druska. Jos kiekis – pagal skonį, bet rekomenduoju netaupyt labai.
  4. Kepam apie valandą – pusantros. Tikslas yra išorėje traški bulvė, kurią paspaudus jaučiasi minkštumas. Dar galima patikrinti ir įduriant peilį ar šakutę.
  5. Išimam iš orkaitės, pjaunam išilgai ir į vidų prikraunam kastinio (jo receptas žemiau). Gardinam krapais ar kitom mėgstamom žolelėm.

Kastiniui reikės:

  • 200 g riebios šaltos grietinės;
  • 20 g sviesto;
  • pusės šaukštelio kmynų (nebūtina);
  • 1 skiltelės česnako;
  • druskos pagal skonį;
  • pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Jei naudosite, kmynus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 15 minučių, kad suminkštėtų. Nukoškite ir palikite atvėsti.
  2. Tuo tarpu pasidarom garų vonelę: į puodą pilam kokius 6 cm vandens, užverdam, ugnį sumažinam, kad vanduo garuotų, bet neburbuliuotų, ant viršaus dedam karščiui atsparų dubenį. Svarbu, kad dubens dugnas nesiektų vandens.
  3. Sviestą supjaustom kubeliais ir beriam į pasiruoštą dubenį. Maišom greitais sukamaisiais judesiais (geriausia mediniu šaukštu), kol sviestas aptirps, bet dar nebus visai išsilydęs.
  4. Dubenį nukeliam nuo garų vonelės ir tęsiam maišymą ant stalviršio.
  5. Dedam šaukštelį grietinės į sviestą ir toliau maišom ta pačia kryptim. Realiai, sukam. Dėl to ir sako, kad kastinį reikia išsukti.
  6. Vėl dedam šaukštelį grietinės ir maišom, vėl kartojam, kol sunaudosim visą grietinę.
  7. Jei kažkuriuo metu masė sušoka, pasidaro ne glotni, dedam atgal ant garų, pakaitinam, kol tampa graži ir blizgi, ir grįžtam ant stalviršio.
  8. Sudėjus visą grietinę ir tinkamai išsukus, turit gaut tirštą kastinį blizgiu paviršium. Masė turi lengvai atšokti nuo dubens sienelių;
  9. Pabaigus sukimą, metas pagardams: įdėkit druskos ir pipirų, išspauskit česnaką, suberkit kmynus, jei naudojat. Viskas!
Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Atradimai virtuvėje

Skanumėlis
Skanumėlis

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką