Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunesnės smegenys! Pasitelkite Viduržemio regiono dietą

Jaunystės ir jos išsaugojimo tema labai aktuali. Tačiau šįkart norime pakalbėti ne apie kūno ar veido jaunystę, bet apie jaunesnes smegenis. Į daržoves ir minimalų mėsos vartojimą sukoncentruota mityba yra susijusi su geresne smegenų veikla.
Braškių salotos su feta
Braškių salotos su feta / ZZZ.LT

Ne paslaptis, kad Viduržemio regiono dieta susijusi su ilgesniu ir kokybiškesniu gyvenimu, sveikesne širdimi, dailesnėmis kūno linijomis, žvilgančiais plaukais. O štai naujos mokslinės analizės rodo, kad dar ji labai naudinga smegenims.

Peržvelgus ankstesnių įvairių tyrimų duomenis pastebėta, kad ši mityba gerina atmintį ir kognityvines funkcijas. Ir ši nauda nėra būdinga tik vyresniems žmonėms, – jauniems tokia mityba taip pat daro teigiamą įtaką.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Žurnale „Frontiers in Nutrition“ buvo peržvelgta 18 tyrimų, paskelbtų nuo 2000 iki 2015 metų apie Viduržemio regiono dietą ir kognityvinius procesus. Atradimai buvo įspūdingi: 13 tyrimų atrado sąsajų su tokia mityba ir geresne atmintimi bei prisiminimais, lėtesniu amtinties blogėjimu; kai kurie tyrimai parodė, kad tokia mityba daro teigiamą įtaką kalbos funkcijoms, taip pat pastebėta, kad šitaip besimaitinantys žmonės rečiau serga Alzheimerio liga.

O bene labiausiai nustebinęs faktas – kad teigiamas efektas pastebėtas visame pasaulyje (tyrimai buvo atliekami JAV, Ispanijoje, Australijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje). Taigi nebūtina gimti ir gyventi Prancūzijoje, Italijoje, Graikijoje ar Ispanijoje, kad įprastumei taip maitintis ir gautumei didžiausią naudą.

Tyrimo vadovas – mokslų dakataras Roy Hardmanas iš Australijos – pranešime spaudai rašo, kad tokia mityba yra naudinga dėl kelių faktorių kombinacijos. Tarkime, pastebėta, kad ji sumažina uždegimą, atstato vitaminų bei mineralų pusiausvyrą, sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir paspartina medžiagų apykaitą. Taip pat manoma, kad tokia mityba naudinga virškinamajam traktui ir sumažina riziką, kad pasenus bus su juo susijusių problemų. Pastebėta, kad ji netgi sulėtina ląstelių senėjimą.

Viduržemio jūros regiono dieta sumažina kognityvinio pablogėjimo ir chroniškų ligų tikimybę.

Šio tyrimo autoriai apibūna Viduržemio regiono dietą kaip gausų augalinio maisto, tokio kaip žalumynai, švieži vaisiai ir daržovės, ankštinės daržovės, kruopos, riešutai ir sėklos, vartojimą. Ši dieta taip pat leidžia nedideliais kiekiais vartoti raudoną ir baltą mėsą, pieno produktus, o pagrindinis riebalų šaltinis yra šalto spaudimo alyvuogių aliejus.

Daugėja įrodymų, kad gyvenimo būdo pokyčiai, kurie yra naudingi širdžiai, taip pat būna naudingi ir smegenims.

Kaip pastebėta, daugėja mokslinių įrodymų, kad gyvenimo būdo pokyčiai, kurie yra naudingi širdžiai, taip pat būna naudingi ir smegenims. Svarbiausia sveikatai visuomet lieka sveika mityba ir fizinis aktyvumas.

Viduržemio regiono dieta yra vienas iš būdų, kaip išsaugoti sveikatą ir jaunystę. Ir svarbiausia – ne kiek konkretaus maisto vartojimas, kiek bendras sveikos mitybos principų laikymasis.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Kaip prisijaukinti šią dietą ir ko valgyti

  • Gyvenantys šiame regione iš daržovių dažnai renkasi bulves, žalias lapines daržoves, ankštines daržoves, alyvuoges, avokadus, sezonines daržoves (pomidorus ir įvairias salotas – ypač). Daržovės valgomos kone su kiekvienu valgiu, jos patiekiamos šviežios, keptos orkaitėje arba patroškintos.
  • Vaisiai vartojami švieži, vietoj saldumynų. Ypač mėgstami citrusiniai.
  • Iš pieno produktų bene vertingiausias – graikiškas jogurtas. Jis turi perpus daugiau baltymų ir mažiau cukraus nei įprastas. Pageidaujant jį galima pasiskaninti uogomis, vaisiais, medumi ar ispaninio šalavijo sėklomis. Jis labai tinkamas ir padažams ruošti – tereikia pridėti įvairių žalumynų ir prieskoninių žolelių.
  • Taip pat mėgstami nelabai riebūs sūriai – feta, mocarela ir pan. Jie tinkami tiek su salotomis, tiek su duonele ar net ant picos (su gražgarstėmis ir špinatais).
  • Viduržemio regiono dieta neapsieina ir be makaronų ar tam tikrų rūšių duonos, bet renkamasi visų grūdo dalių produktus. Tokie yra naudingesni, juose yra ląstelienos, kuri suteikia ilgesnį sotumo jausmą.
  • Ši dieta taip pat rekomenduoja vartoti jūros gėrybių, riebesnių žuvų. Ypač mėgstamos laukinė lašiša ir krevetės.
  • Raudona mėsa – aviena ar kiauliena, vartojama ne kasdien ir nedidelėmis porcijomis. Patiekiama su šviežiomis arba grilyje keptomis daržovėmis, alyvuogių aliejumi, avinžirnių užtepu (humusu) arba naminiu pomidorų padažu.
  • Maistas skaninamas įvairiomis prieskoninėmis daržovėmis. Dažniausios – raudonėlis, bazilikas, petražolės.
  • Užkandžiams mėgstami įvairūs riešutai ir sėklos.
  • Įdomu tai, kad besilaikantys šios dietos vartoja ir nemažai kavos. Ir yra sveiki, besidžiaugiantys gyvenimu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius