Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 balandžio 10d. 08:00

JK gyvenantis mitybos specialistas paaiškino, kokie produktai „valgo“ mūsų energiją. Kaip vertinti kavą, cukrų ir saldumynus?

Pora valgo pusryčius
„Fotolia“ nuotr. / Pora valgo pusryčius

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje gyvenantis mitybos specialistas, knygos „Mitybos inžinerija“ autorius Tomas Kravec, paklaustas, kas yra žmogui maistas, nė kiek neabejodamas patikina – kuras. Pasak jo, maistas neturėtų būti būdas pramogauti ar malšinti. Jeigu norime, kad mūsų kuras būtų kokybiškas ir suteiktų mums daug energijos, turime labai galvoti, ką dedame į burną. Deja, šiandien vienas dažniausių sutrikimų, susijusių su neteisinga mityba, yra energijos stoka. Taigi kaip pasikrauti?

Kodėl reikia atsisakyti kavos

Pasak T.Kravec, šiuolaikinis žmogus valgo daugiau nei prieš 100 ar 50 metų, bet energijos turi mažiau. Taip yra todėl, kad dalis produktų, kuriuos mes vartojame, negali būti vadinami maistu. Šiuos ir kitus patarimus jis dalija ne tik savo knygoje, bet ir tinklalapyje bei „Youtube“ kanale.

Mitybos specialistas turi labai griežtą požiūrį į daugybės žmonių vartojamą kavą. Pasak jo, kava dirgina mūsų centrinę nervų sistemą, skatina adrenalino ir kitų hormonų gamybą. Kitaip tariant, kuo daugiau geriame kavos, tuo labiau mūsų smegenys yra dirginamos.

„Kava turi apgaulingą poveikį. Mes manome, kad ji mums suteikia energijos, tonizuoja, o iš tiesų, naudoja mūsų pačių energijos resursus organizmo stimuliacijai. Todėl iš tiesų kavą geriantis žmogus turi mažiau energijos. Būtent todėl ryte jam būtina išgerti kavos, kad taptų produktyvus.

Kokį poveikį mums daro kava, ypač akivaizdžiai galima pajausti nustojus ją gerti. Iš karto atsiranda abstinencijos simptomai, pavyzdžiui, pradeda kamuoti galvos skausmai, kurie gali būti tokie stiprūs, kad žmogus negali net iš lovos atsikelti. Po 3–5 dienų galvos skausmai išnyksta, nors turėjau atvejį, kai moteris kankinosi su galvos skausmais net dvi savaites. Tačiau atsigavusi pasijautė puikiai ir daugiau tikrai nebenorėjo gerti kavos. Bet kol žmogus geria kavą, jam atrodo, kad tai labai gerai – jis atsibudo nekoks, išgėrė kavos, pastimuliavo smegenis ir jau viskas gerai“, – aiškino pašnekovas.

Kodėl norime saldumynų

Kita maisto grupė, teršianti mūsų organizmą, yra produktai, turintys pridėtinio cukraus. Vėlgi mes prie jų priprantame, kadangi cukrus stimuliuoja gerą nuotaiką ir malonumo jausmą kuriančių hormonų – seratonino, dopamino, endorfinų – gamybą.

„Jau nekalbu apie tai, kad žmonės labai dažnai ir emociškai prisiriša prie šių produktų. Per dieną mes visi patiriame stresą, dėl to smegenyse sumažėja dopamino kiekis. Smegenys labai gerai pastebi, kad hormonų pusiausvyra sutrikusi, be to, jos prognozuoja, kad rytoj gali pasikartoti tokia pati situacija, todėl duoda signalą, kad čia ir dabar reikia šią pusiausvyrą atkurti. Ir mes prisimename, kaip tai lengviausiai padaryti – deja, tai ne sportas, ne fizinė veikla, ne geros emocijos, netgi ne seksas, o koks nors desertas.

Asmeninio albumo nuotr./Tomas Kravec
Asmeninio albumo nuotr./Tomas Kravec

Vėlgi žmogus mano, kad gauna energijos, o iš tiesų naudoja savo organizmo energetinius resursus ir mineralines medžiagas – varį, cinką, geležį, kalį, kalcį, magnį – neutralizuoti medžiagoms, kurių mums nereikia – ar tai būtų kofeinas, ar toksinai, susidarantys kavoje skrudinant pupeles, ar cukrus, saldikliai, skonio stiprikliai, konservantai ir pan. Jauname amžiuje organizmas susitvarko su šia užduotimi, bet vėliau jo galimybės senka ir žmogus pradeda jausti tam tikrus simptomus“, – įspėjo mitybos specialistas.

Kaip sumažinti cukraus poreikį

Dar vienas produktas, kurio T.Kravec siūlo atsisakyti tiesiog nuo šiandien, yra cukrus. Pasak mitybos specialisto, cukrus tirština kraują, lėtina smegenų veiklą, žarnyno veiklą, nenatūraliai stimuliuoja hormonų gamybą, maitina vėžines ląsteles, kurių mūsų organizme atsiranda nuolat, tik sveika imuninė sistema sugeba su jomis susidoroti, pagaliau cukrus skatina pripratimą.

„Pridėtinį cukrų reikėtų visiškai išbraukti iš savo mitybos, kas, aišku, šiais laikais sunkiausia, nes jo yra visur, pradedant duona, baigiant mėsos produktais. Pagaliau per įvairius rinkodaros triukus vaikai nuo pat mažens pratinami prie pridėtinio cukraus turinčių produktų – siūlant jiems įvairius lipdukus, žaisliukus“, – svarstė pašnekovas.

Pasak mitybos specialisto, cukrus tirština kraują, lėtina smegenų veiklą, žarnyno veiklą, nenatūraliai stimuliuoja hormonų gamybą, maitina vėžines ląsteles.

Norintieji sumažinti potraukį cukrui, gali išbandyti du būdus, kurie, pasak T.Kravec, praktikoje pasiteisino. Jeigu nesergate, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, pirmas dienos valgis turėtų būti jums patinkantys vaisiai. Geriausia, kad jie būtų vienos rūšies, nereikėtų maišyti saldžių ir rūgščių, tačiau pasirinkite juos pagal kūno pojūčius: jeigu žiūrint ar galvojant apie vaisių pradeda kauptis seilės burnoje, išsiskiria virškinimo fermentai, tai ženklas, kad tas vaisius šiandien jūsų organizmui tikrai tiks. Ir tuomet valgykite iki soties, t. y. kol tam kartui pajusite sotumo jausmą.

Asmeninio albumo nuotr./Mitybos inžinerija
Asmeninio albumo nuotr./Mitybos inžinerija

„Kai kurie žmonės baiminasi, kad priaugs svorio, nes po valandos vėl užsimano valgyti. Valgykite – dėl sveikos mitybos svorio tikrai nepriaugsite, nes per valandą vaisiai suvirškinami. Sveika mityba nesusijusi su maisto ribojimu ir badavimu. Rytinė gliukozė, kuri patenka į organizmą su daugybe vitaminų, mineralų, ląsteliena, nepadarys jokios žalos ir per dieną šiek tiek sumažins cukraus poreikį“, – aiškino mitybos specialistas.

Antras būdas – natūralus medus. Tiesa, šiais laikais, pasak pašnekovo, tai labai retas dalykas, nes bitės žiemą turi būti nemaitintos cukrumi. Medų iš parduotuvių lentynų jis siūlo pamiršti, bet vis dar yra bitininkų, auginančių bites ekologiškai. Toks medus nekelia insulino lygio ir turi daug mums reikalingų fermentų.

„Labai dažnai ko nors saldaus užsimanome vakare. Tuomet ir gelbėja tikras medus. Jį reikėtų skanauti ir laižyti neskubant, po truputį, svarbiausia, kad medus kuo ilgiau medus užsibūtų burnoje.

2–3 šaukšteliai mums visiškai patenkins saldumo poreikį, o po savaitės, jeigu per dieną nevartosime produktų su pridėtiniu cukrumi, po savaitės ar pusantros jau ir medaus nebesinorės vakare. Poreikis cukrui išnyks“, – tikino pašnekovas.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Metas rinktis

Mėgaukis šiandien

Talentingi vaikai

Esports namai

Sveikos ir gražios kojos

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką