-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti ir ko nedaryti, jeigu įsisiurbė erkė? Pataria gydytoja

Šiltuoju sezonu erkių pavojus išauga ne vieną kartą. Daugelis baiminasi jų platinamų ligų, todėl pravartu žinoti, kaip jų išvengti, o jeigu jau įsisiurbė, kokių priemonių imtis.
Erkė
Erkė / 123rf.com

Gydytoja Aina Medzevičienė sako, kad erkės įsisiurbimo mes dažniausiai nejaučiame, kadangi jų seilės turi nuskausminamųjų savybių. „Įsisiurbusios erkės maitintis gali nuo kelių dienų iki kelių savaičių, todėl radus tokį išpampusį gyvūną ant savo odos labai svarbu nesutrikti ir kuo greičiau jį ištraukti“, – teigia specialistė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aina Medzevičienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aina Medzevičienė

– Kaip ištraukti erkę?

– Pats tinkamiausias būdas – suimti erkę pincetu kuo arčiau odos ir labai stipriai nespaudžiant staigiu ir tiesiu judesiu patraukti link savęs. Ištraukus erkę, odą reikia nuplauti vandeniu ir dezinfekuoti dezinfekantu. Dezinfekuoti svarbu dėl to, kad erkės ropoja po purvynus, nešvarias vietas, todėl gali mums perduoti įvairius mikrobus ir kilti antrinė odos infekcija.

Neretai būna atvejų, kai visos erkės nepavyksta pašalinti, ir kūne lieka jos galvutė ar galvutė ir kūnelio dalis, tačiau dėl to neverta jaudintis, nes organizmas pats pašalins erkę lauk. Įkandimo vietos nesikasykite, o jeigu ji ištintų, pradėtų pūliuoti, reikėtų kreiptis į gydytoją.

– Kiek laiko reikia stebėti savo savijautą po erkės įsisiurbimo?

Sukioti taip pat nereikia – erkę traukite tiesiu judesiu.

– Tai labai svarbu – po erkės įkandimo turite stebėti savo savijautą maždaug vieną mėnesį, nes dažniausiai per tiek laiko pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai.

Lietuvoje erkės platina dvi pagrindines ligas – Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Pirmieji šių ligų simptomai pasireiškia per dvi savaites po erkės įsisiurbimo, todėl nepamirškite, kada erkė buvo įsisiurbusi. Dažnai žmonės tai pamiršta, ir pasirodžiusių simptomų nesusieja su erkėmis.

– Kodėl taip svarbu kuo greičiau ištraukti erkę?

– Erkės ištraukimo momentas turi didelę įtaką Laimo ligai, kadangi liga perduodama erkei įsisiurbus ilgiau negu parą, todėl skubiai ištraukę erkę galime išvengti ligos. Štai erkinio encefalito virusas gali būti perduotas iškart, per pirmąsias minutes ji gali užkrėsti žmogų, ir tokiu atveju skubus erkės ištraukimas įtakos neturės.

– Ką reikia žinoti apie erkinį encefalitą ir Laimo ligą?

Erkinis encefalitas vadinamas dviejų bangų liga, – jau po savaitės gali pasireikšti pirmieji ligos simptomai, kurie labai panašūs į gripo: karščiavimas, galvos skausmas, raumenų skausmas, vėmimas ir pan. Taip sergama yra apie savaitę ir pasijautus gerai, žmogus gali galvoti, kad pasveiko, tačiau tada smogia antroji banga – galima susirgti meningitu, meningoencefalomielitu ir pan.

Tada vėl kyla temperatūra, atsiranda smegenų apvalkalų sudirginimo požymių, dėl ko svaigsta galva, vemiama, sutrinka kalba, prarandama sąmonė ir panašiai.

Tam tikrais atvejais žmonės serga labai sunkiai. Tik 30 proc. žmonių visiškai pasveiksta, kiti 30 proc. sveiksta 1–3 metus, o likęs trečdalis su erkinio encefalito liekamaisiais reiškiniais gali kamuotis ir visą gyvenimą – tai paralyžius, koordinacijos sutrikimai, galvos skausmas, miego, dėmesio sutrikimai, emocinis dirglumas ir pan.

Geriausia šios ligos profilaktikos priemonė – skiepai, kurie pradeda veikti jau po dviejų savaičių pasiskiepijus antrą kartą. Skiepytis galima bet kokiu metu, tačiau geriausia dar prieš erkių sezoną, kuris prasideda ankstyvą pavasarį.

Kalbant apie Laimo ligą, reikia žinoti, jog ligos sukėlėjai gyvena erkės žarnyne. Kai erkė pradeda siurbti kraują, jos kūno temperatūra pakyla, ir sukėlėjai pakliūva į erkės seilių liaukas – tik tada liga perduodama žmogui.

Laimo ligai yra būdingas migruojantis bėrimas, dar vadinamas migruojančia eritema, kuris atsiranda per pirmąsias kelias savaites, tačiau atidūs turite būti visą mėnesį. Migruojanti eritema – tai apvalus paraudimas ir pagrindinis ligos požymis. Ji gali būti 5–70 cm skersmens; jos vidurys šviesesnis, o kraštai ryškesnės rausvos spalvos.

Jeigu šis bėrimas yra nepastebimas ir liga negydoma, po 2–9 mėnesių gali atsirasti daugiau bėrimų, vadinamų daugine eritema, įvairūs nervų sistemos, širdies ir sąnarių pažeidimai. Labai svarbu atpažinti ir pastebėti pirmuosius ligos požymius, kadangi laiku pradėtas gydymas antibiotikais gali padėti išvengti rimtų komplikacijų.

– Ką manote apie pasiūlymus traukiant erkę ją patepti aliejumi, sukti pagal ar prieš laikrodžio rodyklę, naudoti priemones, pavyzdžiui, uždengti stikline, kad erkė uždustų, ir pan.?

– Liaudiškų būdų yra pačių įvairiausių, tačiau aš nepatarčiau naudoti jokių dusinimo metodų, erkės tepti aliejumi ar kitais riebalais, nes erkė, jausdama mirtį, išskiria kelis kartus daugiau nuodingų medžiagų. Sukioti taip pat nereikia – erkę traukite tiesiu judesiu. Nėra įrodymų, kad sukiojimas prieš ar pagal laikrodžio rodyklę yra saugesnis ar patikimesnis, dažniau kaip tik – tokiu atveju ištraukiama ne visa erkė.

Beje, pasitaiko žmonių, kurie ištraukę erkę ją nešasi pas medikus, kad ištirtų, ar ji yra užsikrėtusi. Tai šiuo atveju to daryti nebūtina, kadangi net ir užsikrėtusi erkė nebūtinai perduos ligą. Geriausias ir prasmingiausias pasirinkimas – stebėti savo sveikatą.

VIDEO: Eksperimentas: kokiose Vilniaus vietose tūno erkės?
VIDEO: Erkių keliamas pavojus: kaip jo išvengti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius