Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reikia žinoti apie dantų balinimą?

Balti dantys mums suteikia didesnio pasitikėjimo savimi ir žavesio. Todėl nenuostabu, kad dantų balinimas yra viena populiariausių dantų gražinimo procedūrų visame pasaulyje.
Braškė
Braškė / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Dantys

Lietuvoje savo šypsena dažniausiai rūpinasi jaunesnio amžiaus moterys ir vyrai bei žmonės, dirbantys pramogų pasaulyje.

Apie dantų balinimą kalba Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ odontologijos skyriaus gydytoja odontologė Lilija Deksnienė.

– Kodėl dantys, bėgant laikui, praranda baltumą?

– Kad mūsų dantys, lekiant metams, tampa tamsesni ar pagelsta, nulemia tokios priežastys kaip senėjimo procesas, genai, kai kurių vaistų vartojimas, dantų trauma, netinkamas dantų kanalų gydymas, maiste esantys dažikliai, rūkymas, stiprios arbatos ar kavos vartojimas, dažnas mėgavimasis vynu, per didelis fluoro, geležies kiekis geriamajame vandenyje. Taip pat dantų spalvos pokyčius gali veikti ir įvairūs sveikatos sutrikimai.

– Ar visiems galima balinti dantis?

– Dažniausiai žmonės nežino, kad dantų balinimas tinka ne visiems. Žmonėms, turintiems labai jautrius dantis, nėščioms ir maitinančioms moterims, vaikams iki 18 metų bei asmenims, sergantiems dantenų ar burnos ertmės ligomis, šios procedūros netinka. Alergiški žmonės pirmiausia turėtų išsitirti, ar jie nėra jautrūs vandenilio peroksidui, latoksui ar labai ryškiai šviesai. Jei nesate tikri, ar jums galima atlikti dantų balinimą, pasitarkite su odontologu.

Ką būtina žinoti apie dantų balinimą namuose?

– Populiariausi balinimo būdai namuose – balinimas juostelėmis arba kapomis. Jeigu nusprendėte balintis dantis patys, atminkite, kad šios procedūros turi būti atliekamos griežtai pagal gydytojo odontologo rekomendacijas. Viršiję nustatytų kartų skaičių, negrįžtamai pažeisite dantų emalį, o tai sukels nuolatinį dantų jautrumą ir diskomfortą.

– Kodėl specialistai pataria balinti dantis gydytojo kabinete?

– Atliekant šias procedūras gydytojo kabinete, parenkami saugiausi, pacientui geriausiai tinkantys naujos kartos dantų balinimo metodai. Be to, atsižvelgiama į žmogaus amžių, sveikatos būklę, norimą pasiekti rezultatą ir kitus svarbius veiksnius. Visais atvejais prieš procedūrą atliekama profesionali burnos ertmės higienos procedūra ir, esant būtinybei, gydomas ėduonis.

Šiuo metu dauguma pacientų renkasi Vakaruose ypač populiarų balinimą lazeriu, nes tai šiuolaikiška, greita, saugi ir veiksminga procedūra. Balinant lazeriu, pasiekiamas giluminis efektas – lazeriu aktyvuota balinimo medžiaga pasiekia ne tik emalį, bet ir dentiną. Tai vienas pažangiausių metodų, nekenksmingas nei dantims, nei dantenoms. Kadangi po dantų balinimo lazeriu dantų jautrumas būna minimalus, jis tinka ir jautriems pacientams.

Ką patartumėte tiems, kurie po balinimo procedūros nori kuo ilgiau išsaugoti gražią šypseną?

– Labai svarbu po procedūros laikytis gydytojo rekomendacijų ir rūpintis burnos higiena. Taip pat patarčiau nerūkyti, vengti dažančių maisto produktų: kavos, arbatos, garstyčių, ciberžolių, tamsių vynuogių sulčių, raudonojo vyno, mėlynių, gervuogių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius