Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgai, taip ir jautiesi: produktai, sukeliantys vangumą

Tinkamas maistas gali ne tik suteikti energijos, bet ir greit ją sumažinti, priversti jaustis vangiai, tingiai. Mityba dar labiau nei plušėjimas sporto salėje, veikia ir mūsų fizinę savijautą, ir psichologinį būvį, tad pasakymas „esi tai, ką valgai“ visai taiklus. Taigi, kokio maisto vertėtų atsisakyti, jei nenorite, kad pavalgius ar net lengvai užkandus jaustumėtės vangūs?
Mergina valgo greitą maistą
Mergina valgo greitą maistą / Vida Press nuotr.

Traškučiai

Bulvių traškučiai – vienas populiariausių užkandžių, patenkinantis visas burnos receptorius užgaidas. Traškūs, sūrūs, aštrūs, įvairiais prieskoniais pagardinti traškučiai kai kam rodosi lengvas ir nekaltas maistas, kuriam neskiriama pernelyg daug dėmesio. Tačiau būtent tai ir sukelia priklausomybę, o tai, kiek suvalgome, atrodo, nebepriklauso nuo sąmoningo mūsų pasirinkimo. Vietoje tokio besaikio bulvių traškučių valgymo rinkitės sveikesnį variantą – kukurūzų spragėsius be jokių priedų arba burokėlių, saldžiųjų bulvių traškučius. O norintieji papildomos baltymų dozės galėtų juos pagardinti gvakamole, humusu ar raudonųjų pupelių padažu.

Fotolia nuotr./Traškučiai
Fotolia nuotr.

Keksiukai

Ne naujiena, kad keksiukai, sausainiai, spurgos ir tortai neprideda sveikatos (nors daug džiaugsmo – taip, tiesa?), juose gausu cukraus, blogųjų riebalų, o suvalgę didesnį kiekį susidursite su trumpalaikiu stipriu energijos antplūdžiu. Tokie saldėsiai kupini rafinuotų angliavandenių, kuriuos žmogaus organizmas iš karto paverčia cukrumi, todėl jų reikėtų ypač vengti, o vietoje saldžių kepinių rinktis vaisius ar viso grūdo, saldintą duonelę.

Mėsainiai

Liesi baltyminiai patiekalai sužadina organizmo funkcijas, teikia ilgalaikės energijos, padeda veikti raumenims, tačiau toks maistas kaip mėsainiai, nors ir turi baltymų, veikia atvirkščiai. Suvalgę jų jausitės apsunkę, tingūs ir mieguisti. Taip nutinka dėl to, kad dažnu atveju ruošiant mėsą naudojama daug riebalų – aliejaus, sviesto, o angliavandenių ir cukraus prisotinti padažai bei bandelės sukelia staigų energijos praradimą ir sunkumą skrandyje. Jei jau užsigeidėte mėsainio, verčiau rinkitės vietą, kur jie ruošiami ne iš pusfabrikačių ir nesimėgaukite jais dažniau, kaip kartą per savaitę.

Fotolia nuotr./Koks maistas žudo aistrą?
Fotolia nuotr.

Dirbtiniais saldikliais saldinti užkandžiai

Dažnai užkandžiai paskaninami dirbtiniais saldikliais taip išvengiant didelio kalorijų kiekio. Tačiau saldikliai dažnu atveju sukelia patinimą, pilvo pūtimą, nuovargį, suprastėja bendra savijauta. Tyrimai taip pat rodo, kad saldikliai daro įtaką vėžio, antsvorio bei atminties sutrikimų atsiradimui, todėl valgykite vaisius ir mažinkite saldumynų kiekį.

Vyšnios

Kaip bebūtų keista, vyšnios taip pat turi neigiamą efektą mūsų organizmui – tai užkandis, tinkantis naktipiečiams, bet ne pietums. Vyšniose esantis triptofanas (amino rūgštis) skatina mieguistumą, kurio dienos metu kaip tik ir siekiame išvengti, todėl popietiniam paskanavimui verčiau rinkitės slyvas, persikus ar abrikosus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Uogos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Moliūgų sėklos

Paradoksalu, kad įvairios sėklos turi šimtus naudingų medžiagų (būtinų nagams, plaukams, smegenų veiklai ir pan.), tačiau daug magnio turinčios moliūgų sėklos vienu metu verčia mus jaustis atsipalaidavus, bet ir gana... pavargus. Norint išvengti nuovargio užkandžiui geriau suvalgyti šalavijo sėklų su graikišku jogurtu – tai puikus baltymų kokteilis.

Fotolia nuotr./Moliūgų sėklos
Fotolia nuotr./Moliūgų sėklos

Padažai, pagardai, majonezas

Daliai žmonių jau jokia naujiena, kad kai kuriuose padažuose cukraus kiekis – stulbinamai didelis. Neretai angliavandenių (cukraus) pagarduose yra daugiau nei kitų medžiagų! Padažuose taip pat gali atsirasti nemažai natrio, sukeliančio mieguistumą, patinimą ir dehidrataciją, todėl pabandykite gaminti padažus patys arba mažinkite pirktinių pagardų kiekį.

„Fotolia“ nuotr./Barbekiu padažas
„Fotolia“ nuotr.

Energetiniai batonėliai ir dribsniai

Paprastai daugelis energetinių batonėlių ir ypač dribsnių yra prisotinti angliavandenių, cukraus ir riebalų, o šie sukelia priklausomybę ir lemia staigų cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Visuomet perskaitykite šių produktų sudėties eilutes ir nepasiduokite reklaminiams užrašams – jei sakoma, kad suvalgę batonėlį įgausite daug energijos, visų pirma patikrinkite, ar toks energijos pliūpsnis nebus sukeltas per didelio cukraus kiekio.

Juodasis šokoladas

Šokoladas turi puikių savybių – gelbsti nuo senėjimo ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, stiprina širdies veiklą ir net slopina depresijos protrūkius. Kita vertus, šokolade yra šiek tiek kofeino, suteikiančio daug ir trumpalaikės energijos, kuri greit išsivadėja ir lemia nuotaikos bei savijautos suprastėjimą. Jei norite pasimėgauti juoduoju šokoladu, tai darykite likus bent kelioms valandoms iki miego ir vienu kartu nesuvalgykite daugiau nei dviejų gabalėlių.

Vida Press nuotr./Meilė šokoladui
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius