Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgyti, kad kristų svoris: populiariausi mitai ir patarimai

Valgau ir lieknėju – skamba paradoksaliai, tiesa? Tačiau mitybos specialistai šiuo klausimu vieningi: iš tiesų, norint numesti svorio, reikia valgyti. Tiesa, yra viena taisyklė – kasdienį valgiaraštį turėtų sudaryti tam tikri maisto produktai, o norint numesti svorio, reikėtų laikytis tam tikrų paprastų patarimų.
Saldumynams neatsispirianti moteris
Saldumynams neatsispirianti moteris / Fotolia nuotr.

Pabandykime išsklaidyti tam tikrus mitus apie mitybą ir išsiaiškinti, ką ir kaip reikia valgyti, kad kristų svoris.

Mitas 1: pagrindinis papildomų kilogramų šaltinis – riebalai ir angliavandeniai

Tai ne visai tiesa. Antsvorio šaltinis yra ne angliavandeniai ir riebalai, o jų kiekis. Jeigu valgysite daug saldaus ir kepto maisto, svoris iš tiesų augs. Tačiau paros kalorijų norma reikalauja ir angliavandenių, ir riebalų. Be jų jūsų organizmui imtų trūkti gyvybiškai svarbių elementų. Svarbiausia – kontroliuoti angliavandenių ir riebalų kiekį paros normoje.

Mitas 2: norint numesti svorio, negalima valgyti po 18 val.

Šis teiginys nėra visiškai tesingas. Pirma, vakarienė turėtų būti „lengva“, bet dauguma žmonių palieka patį skaniausią maistą būtent vakarui (dažniausiai riebų ir saldų), kad palepintų save po sunkios darbo dienos.

Antra, paskutinis valgis turėtų būti mažiausiai 3 val. prieš miegą. Pavyzdžiui, jeigu jūs einate miegoti 24 val., o paskutinį kartą valgėte 18 val., jūsų organizmas neturės iš kur semtis energijos net 6 val. O tai, deja, yra labiau žalinga negu naudinga. Jeigu prieš miegą užsimanytumėte pavalgyti, galite išgerti stiklinę kefyro, suvalgyti šiek tiek daržovių, neriebios virtos mėsos arba jogurto.

Taip pat skaitykite: 31 kg svėrusi ir iš anoreksijos liūno išbridusi mergina: „Per dieną suvartodavau vos 10 kcal“

Mitas 3: valgyti reikia iki visiško pasisotinimo

Netiesa. Jau seniai įrodyta, kad sotumo signalas pasiekia mūsų smegenis 20 minučių po to, kai baigiame valgyti. Todėl valgyti reikia iki nepilno sotumo jausmo, o po 20–30 minučių pasijausite visiškai pasisotinę.

Paprastos taisyklės, kurios padės kovoti su antsvoriu

• Kai kurie maisto produktai geba mažinti svorį ne ką blogiau negu įvairūs maisto papildai ar, dar blogiau, drastiškos dietos. Pavyzdžiui, ananasai (tik ne konservuoti) labai gerai degina riebalus. Greipfrutai lėtina angliavandenių pasisavinimą.

Taip pat skaitykite: Norite atrodyti jaunesni? Šypsokitės

• Per dieną reikia išgerti mažiausiai 6–8 stiklines vandens. Būtent paprasto vandens, o ne sulčių, mineralinio vandens, kavos, arbatos. Paprastas vanduo greitina medžiagų apykaitą ir padeda numesti svorio.

• Gerti vandenį reikia prieš valgį, o ne po valgio arba jo metu. Net jeigu jūs valgote tai, ko reikia, kad sulieknėtumėte, paprastas vanduo valgio metu arba po jo sugriaus visas jūsų pastangas. Dalykas tas, kad vanduo praskiedžia skrandžio sultis, kurios yra skirtos virškinimui. Viso to rezultatas – sulėtėjusi medžiagų apykaita ir daugiau ant kūno „nusėdusių“ kalorijų.

• Valgykite kelis kartus per dieną mažomis porcijomis. Sudarydami savo dienos valgiaraštį, padalinkite produktus į 3–5 valgius per dieną. Valgykite neskubėdami, mėgaukitės maistu ir neprisivalgykite iki pilno sotumo jausmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius