-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ką valgyti, kad žarnynas būtų sveikas

Tam, kad geriau jaustumėtės, įtraukite į mitybą daugiau fermentuotų produktų bei maistinių skaidulų.
„Kimchi“
„Kimchi“ / Vida Press nuotr.

Fermentuotiems produktams priklauso kimčiai (kimchi), arbatinis grybas (daugiau apie jį perskaitysite ČIA), kefyras, rauginti kopūstai, sojų pasta (miso) ir pan. Visi jie turi žarnynui reikalingų mikroorganizmų. Tyrimų duomenimis, sveika žarnyno mikroflora yra susijusi su mažesne nutukimo, autoimuninių ligų rizika, ilgesne gyvenimo trukme, rašoma lifehacker.ru.

Rauginti kopūstai

Marinuotose daržovėse, kurios parduodamos prekybos centruose, yra daug acto ir nėra gyvų gerųjų bakterijų. Rauginti kopūstai gaminami be acto, su druska, o juose galima aptikti gerųjų bakterijų, probiotikų, prebiotikų, kurie labai naudingi sklandžiai žarnyno veiklai. Dabar itin palankus metas, kol dar tik laukiame šviežių daržovių derliaus, valgyti raugintus kopūstus, kadangi tai sveikas ir skanus produktas.

Jogurtas ir kefyras

Kodėl verta valgyti jogurtą? Profesorius ir knygų apie sveiką mitybą autorius Timas Spectoras sako, kad visi jogurtai yra gaminami pasitelkiant fermentaciją. Pienas iš pradžių pasterizuojamas, kad žūtų visi mikroorganizmai, o vėliau gaminant į jogurtą pridedama gerųjų bakterijų: „Tyrimų duomenimis, toks jogurtas tikrai veikia bakterijas žarnyne, tačiau bakterijos jogurte nėra identiškos gyvenančioms pas mus. Visgi tai yra labai naudinga, teigiamai veikiama žarnyno mikroflora“, – pastebi profesorius.

Fotolia nuotr./Svorį padedantis mesti kefyro kokteilis.
Fotolia nuotr./Svorį padedantis mesti kefyro kokteilis.

Kefyras taip pat puikus pasirinkimas – jame net penkis kartus daugiau naudingųjų medžiagų nei jogurte.

Prebiotikai

Jeigu žvelgtume į žarnyną kaip į sodą – tai maistinės skaidulos būtų lyg trąšos. T.Spectoras sako, kad pastarųjų reikėtų suvartoti dvigubai daugiau. Prebiotikų gausu artišokuose, poruose, cikorijose, salieruose, česnakuose, svogūnuose, smidruose, bananuose.

Specialistas pažymi, kad labai svarbu vartoti daugiau nei vieną ar du produktus iš sąrašo, nes valgydami kasdien tokias pačias salotas tikrai netapsime sveikesniais, nei palyginti rinkdamiesi įvairovę.

Gera naujiena ir mylintiems angliavandenius – iš bulvių, makaronų ir ryžių galima gauti daugiau maistinių skaidulų produktus atšaldžius (arba iš naujo pašildžius), nes tokiu atveju krakmolas kristalizuojasi.

123rf.com/Tagliatelle al ragu
123rf.com/Tagliatelle al ragu

Badavimas

Trumpas badavimas taip pat gali būti naudingas žarnynui. Tuomet, kai nieko nevalgome, kitas bakterijų tipas valo žarnyno sieneles – tai svarbu siekiantiems palaikyti imuninį balansą. Tačiau badauti reikia ribotą laiką, nes, tyrimų duomenimis, vėliau bakterijos pradeda ardyti žarnyno gleivinę.

Galite rinktis iškrovos dienas arba daryti ilgesnes pertraukas tarp maitinimųsi. Įdomu tai, kad specialistas T.Spectoras tikina, jog galima netgi atsisakyti pusryčių – neva mitas, kad dėl tokios priežasties mes priaugsime svorio.

Greitasis maistas apibūdinamas kaip didžiausias žarnyno mikrofloros priešas, kadangi jame gausu pridėtinių medžiagų. Tyrimai su graužikais atskleidė, kad šlamštmaistis kenkia žarnyno mikroflorai, bakterijos pradeda išskirti „neteisingas“ chemines medžiagas, o tai susiję su nutukimu ir diabetu.

Justine Pattison knygos „The Healthy Gut Handbook“ įžangoje T.Spectoras rašo, jog po to, kai jo sūnus dešimt dienų maitinosi greituoju maistu, jis neteko net 40 proc. bakterijų įvairovės, jautėsi mieguistas ir sergantis.

Išvados

Mitybą keiskite palaipsniui, neskubėkite, kadangi viskas gali baigtis, pavyzdžiui, pilvo pūtimu. Geriausia pasitarti su specialistu, gydytoju, kuris rekomenduos jums labiausiai tinkantį sprendimą. Kiekvieno mūsų žarnynas unikalus, todėl kas tinka vienam, gali visiškai netikti kitam.

„Esate teisingame kelyje, jeigu pastebėjote tuštinimosi pokyčius, kurie turėtų tapti reguliarūs. Tai ženklas, kad mikrobai pasikeitė į gerąją pusę“, – sako T.Spectoras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius