Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgyti Naujųjų metų išvakarėse, kad aplankytų sėkmė

Naujieji metai daugelyje šalių pasitinkami valgant sėkmę nešančius patiekalus – nuo 12 vynuogių Ispanijoje iki lakštinių Japonijoje. Be to, Kolumbijoje viena daržovė gali išburti turtingus arba finansinių problemų kupinus metus, o Airijoje neįprastu ritualu su duona atbaidomos piktosios dvasios.
Naujųjų metų stalas
Naujųjų metų stalas / 123rf.com nuotr.

Vokietija

Vokiečiams ateinantys metai turėtų būti ypač sėkmingi, nes šios šalies Naujųjų metų tradicijos neatsiejamos nuo paršelių. Tiesa, gera žinia vegetarams – kiaulienos valgyti nereikės, nes vokiečiai, sutikdami Naujuosius metus, vieni kitiems dovanoja „glücksschwein“, t. y. marcipaninį sėkmės paršelį. Sakoma, kad saldus paršelio skonis garantuoja, kad ir ateinantys metai bus saldūs ir sėkmingi.

Japonija

Japonijoje pasitinkant Naujuosius metus ir likus visai nedaug laiko iki vidurnakčio yra valgomi lakštiniai, vadinami „soba noodle“. Lengvai virškinami lakštiniai simbolizuoja negandų ir nesėkmių, ištikusių praėjusiais metais, „paleidimą“, susitaikymą su jomis. „Soba“ lakštiniai yra ilgi – jų ilgis simbolizuoja perėjimą iš senų metų į naujus.

Ispanija

Ispanijoje likus 12 sekundžių iki vidurnakčio privaloma suvalgyti 12 žaliųjų vynuogių, vadinamų „Las doce uvas de la suerte“ (12 sėkmės vynuogių) – tai turėtų atnešti sėkmę ateinančiais metais. Su kiekvienu laikrodžio dūžiu būtina suvalgyti vynuogę. Taip pat tikima, kad nespėjus vynuogių suvalgyti iki išmušant vidurnaktį, ateinantys metai bus nesėkmingi.

Vida Press nuotr./Vynuogės
Vida Press nuotr./Vynuogės

Prancūzija

Linksma ir triukšminga Naujųjų metų sutikimo šventė Prancūzijoje vadinama „Le réveillon de la Saint-Sylvestre“. Naujieji sutinkami šeimos ir draugų būryje valgant tradicinius gurmaniškus patiekalus – ančių kepenėlių paštetą, austres, omarą, sraiges. Kartu patiekiamas šampanas.

Italija

Itališkas Naujųjų metų stalas neįsivaizduojamas be lęšių – apvali lęšių forma simbolizuoja sėkmę ir turtus, todėl jų būtina bent paragauti. Lęšiai paprastai patiekiami su stambia kiaulienos dešrele (ji gaminama iš maltos kiaulienos mėsos, įvyniotos į kiaulės odą), kuri simbolizuoja žemės derlingumą. Ši tradicija atsirado tais laikais, kai vargingai gyvenę žmonės tik išskirtinėmis progomis galėdavo pasigardžiuoti mėsa.

Vida Press nuotr./Lęšiai
Vida Press nuotr./Lęšiai

Kolumbija

Paskutinę metų naktį Kolumbijos gyventojai po lovomis pasideda tris bulves – vieną luptą, vieną neluptą, vieną pusiau luptą. Atėjus vidurnakčiui jie griebia pirmą pasitaikiusią bulvę tam, kad išburtų ateinančių metų sėkmę (arba nesėkmę). Lupta bulvė reiškia finansines problemas, nelupta bulvė – turtus, o pusiau lupta žada ir viena, ir kita.

Filipinai

Filipiniečiai, švęsdami Naujuosius metus, būtinai patiekia dvylika apvalių vaisių. Apvali forma simbolizuoja monetas, kurios reiškia turtą ir sėkmę kiekvieną metų mėnesį. Obuoliai, melionai, apelsinai, vynuogės – populiariausi vaisiai, kuriuos filipiniečiai privalo turėti ant stalo pasitikdami Naujuosius metus.

Danija

Naujųjų metų išvakarėse danai pirmiausia valgo virtą menkę su garstyčiomis, o įveikę ją imasi marcipaninių spurgų piramidės, vadinamos „kransekage“. Kažkada šis saldumynas buvo vadinamas „gausybės ragu“, mat ant jo pilamas skystas šokoladas, kiti pagardai. Sakoma, kad pirmą kartą šis saldumynas buvo pagamintas XVIII amžiuje Kopenhagoje.

Airija

Airijoje egzistuoja kiek keista tradicija mėtyti duoną į nuosavų namų sienas Naujųjų metų išvakarėse. Airiai tiki, kad taip atbaidomos nelaimės, nesėkmės ir blogosios dvasios, o sėkmė pakviečiama užsukti į namus. Taip pat tikima, kad taip ateinantys metai bus sotūs – netrūks duonos ir kitų maisto produktų.

JAV

Pietinė JAV dalis Naujuosius metus paprastai pasitinka su pupelėmis ar žirniais, įvairiais žalumynais, kiauliena ir kukurūzų duona. Rodos, patiekalas paprastas ir net kasdieniškas, tačiau jame slypi ne vienas simbolis.

Štai pupelės ar žirniai simbolizuoja monetas, žalumynų lapai – banknotus, kiauliena – gerovę ir klestėjimą. Kukurūzų duonos spalva – auksinė, todėl ji reiškia auksą ir turtus. Pietiečiai tiki, kad suvalgius šį patiekalą Naujųjų metų išvakarėse ateinantys metai bus sotūs ir turtingi.

Pagal užsienio spaudą parengė Dalia Smagurauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius