Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip greitai ir efektyviai palengvinti gerklės skausmą?

Peršti gerklę? Dažniausiai tai gali būti pirmasis peršalimo ar šalutinis įtemptų balso stygų požymis. Jeigu gerklės skausmas itin stiprus ir jums sunku ryti maistą ar skysčius, tai gali būti signalas, kad sergate dar rimtesne liga.
Mėtų arbata
Mėtų arbata / „Shuterstock“ nuotr.

Kad ir ką šis skausmas reikštų, vos jam atsiradus, kiekvienas siekia, kad šis nemalonus pojūtis kuo greičiau praeitų arba bent jau nebūtų toks stiprus. Gerklės skausmui palengvinti nebūtina iš karto bėgti pas gydytoją, išsiversti galite ir su namuose turimais vaistais arba pagerinti savijautą kitais natūraliais gydymo būdais.

Tad ko griebtis ir kaip efektyviai palengvinti gerklės skausmą, pataria tinklalapio health.com ekspertai.

Praskalaukite gerklę sūriu vandeniu

Daugelis atliktų tyrimų įrodė, kad skaudančios gerklės skalavimas šiltu ir sūriu vandeniu bent kelis kartus per dieną efektyviai palengvina skausmą ir mažina gerklės patinimą. Gydytojai rekomenduoja puodelyje šilto vandens ištirpinti pusę šaukštelio druskos. Jeigu sūrus vanduo jums pernelyg atgrasus, pasiskaninkite jį nedideliu kiekiu medaus (tik nepamirškite, kad praskalavus gerklę skystį reikia išspjauti, o ne nuryti).

Shutterstock nuotr./Gerklės skausmas
Shutterstock nuotr./Gerklės skausmas

Ledinukai ir purškikliai

Įvairūs čiulpiamieji ledinukai stimuliuoja seilių gamybą, taip mūsų gerklė išlaiko drėgnumą. Vis dėlto daugelis ledinukų nuo gerklės skausmo, anot Harvarde mediciną studijavusio gydytojo Jeffrey Linderio, ne ką efektyvesni nei paprasti saldainiai. Jei norite, kad ledinukai bent kiek apmalšintų skausmą, verčiau rinkitės tokius, kurių sudėtyje yra šaldančių sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, mentolio ar eukalipto.

Purškikliai gerklei, kaip ir ledinukai, yra labai panašaus poveikio – jie gerklės skausmo neišgydys, tačiau gan efektyviai ir greitai gali jį bent trumpam apmalšinti.

Sirupas nuo kosulio

Net jeigu dar ir nepradėjote kosėti, pabandykite išgerti sirupo nuo kosulio, jis taip pat efektyviai mažina gerklės skausmą ir patinimą.

Gerkite daug skysčių

Gerti daug skysčių yra labai svarbu kiekvieno žmogaus organizmui, tačiau tai tiesiog būtina, jeigu kamuoja gerklės skausmai ar rimtas gerklės uždegimas. Nuo jūsų priklauso, ką pasirinksite gerti. Vanduo tinka visuomet (ledo kubeliai irgi!), tačiau galite gerti ir šviežiai spaustas sultis ar tiesiog karštus sultinius.

123rf.com nuotr. /Gripas
123rf.com nuotr. /Gripas

Gerklės skausmą puikiai palengvins ir karštas puodelis žolelių arbatos. Medikai tikina, kad arbatos žolelėse gausu antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir kovoja su įvairiomis infekcijomis. Arbatą galite pasiskaninti ir šaukšteliu medaus, kuris dėl savo antibakterinių savybių taip pat puikiai gesina uždegimus.

Nepamirškite ir mūsų senolių patarimo – peršalus valgyti vištienos sriubą. Ji taip pat gali palengvinti gerklės skausmą. Jei užklupo angina, sriuba bene pats geriausias pasirinkimas, kadangi dėl gerklės patinimo ir didelio skausmo žmonėms būna gana sunku nuryti kietesnį maistą.

Pailsėkite

Galbūt tai ir nėra pati greičiausia išeitis, tačiau trumpas poilsis veikiausiai yra pats geriausias ginklas kovojant su infekcijomis, kurios ir sukėlė jums gerklės skausmą.

Antibiotikai – kada jų tikrai reikia?

Retkarčiais gerklės skausmas gali signalizuoti kur kas rimtesnę ligą nei peršalimas, ir paprasti bei natūralūs gydymo būdai ar tiesiog poilsis čia jau nelabai gali padėti. Viena rimčiausių gerklės ligų yra angina.

Ji pasireiškia be galo staigiai – pakyla temperatūra, pradeda stipriai skaudėti gerklę, atsiranda bendras organizmo silpnumas, šie simptomai gali tęstis 7–10 dienų.  Angina – tai bendras organizmo susirgimas, kuris pažeidžia ne tik tonziles ir ryklės gleivinę, bet ir širdį, sąnarius, jungiamąjį audinį. Šios ligos jokiu būdu negalima gydyti patiems, nes galite gerokai pakenkti širdžiai.

Su anginą sukeliančiomis bakterijomis efektyyviai kovoja tik antibiotikai. Tad jeigu jaučiate stiprų gerklės skausmą, karščiuojate, o kiekvienas bandymas ką nors nuryti tampa didžiule kančia, kreipkitės į gydytoją!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius