Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip iškepti pyragą, kuris būtų ir gardus, ir sveikas?

Ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą? Kokiu pyragu nudžiuginti kolegas bei namiškius?
Pyragų šventė
Pyragų šventė / Kristinos Lukošiūtės nuotr.

Pyragams saldinti naudokite uogas, vaisius

„Daugelis mums įprastų pyragų yra ne tik pavojingi grakščiam liemeniui, bet ir kenkia sveikatai. Tačiau pyragai tikrai gali būti ir sveiki“, – sako iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Gamindami namuose pyragus saldumui išgauti naudokite ne rafinuotą cukrų, o tiesiog šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), daržoves (morkas, moliūgą, burokėlį), uogas (avietes, šilauoges, braškes).

Asmeninio archyvo nuotr./Raminta Bogušienė
Asmeninio archyvo nuotr./Raminta Bogušienė

„Dažnam kyla klausimas, ar kepant pyragą cukrų galima keisti nerafinuotu cukrumi, medumi, klevų sirupu? Žinoma, kad galima. Nerafinuotas cukrus, medus, klevų sirupas yra mažiau perdirbti, praėję mažiau technologinių operacijų, su natūraliomis skoninėmis savybėmis“, – sako mitybos specialistė.

Tačiau jų kiek reikia riboti. R.Bogušienė priduria, kad jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, reiktų dėti 50 g nerafinuoto cukraus, o kitą saldumą išgauti iš vaisių ar uogų. Medus geriau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerosios medaus savybės prarandamos ir jis tampa tiesiog pridėtiniu cukrumi.

Baltus miltus keiskite į viso grūdo miltus, dribsnius, kruopas

Kepant tortus, pyragus, rinkitės viso grūdo miltus: kvietinius speltų miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus. Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis, pavyzdžiui, soromis. Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.

Pasak specialistės, visavertės grūdinės kultūros palankesnės žmogaus sveikatai, nes išvengiama cukraus šuolių kraujyje, išlieka ilgesnis sotumo jausmas.

Riebalai – tik sveikatai palankūs

„Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų), sėklos (sezamo, linų sėmenų, aguonų) yra puikus pasirinkimas gaminant žaliavalgiškus – termiškai neapdorotus pyragus, desertus, kuriuose išsaugomos visos vertingos maistinės medžiagos.

Taip pat karštų pyragų gamybai tinka riešutų sviestai ir malti riešutai, pyragas praturtinamas sveikatai palankiais riebalais, baltymais. Sėklas reikia smulkinti, nes jas sukramtyti pakankamai sudėtinga, o nesuvirškintos jokios naudos organizmui neduoda“, – sako R.Bogušienė.

Vida Press nuotr./Prieskoniai ir riešutai
Vida Press nuotr./Prieskoniai ir riešutai

Mitybos specialistės teigimu, riebumą ir tinkamą konsistenciją padeda išgauti avokadas. Kepant pyragus, sausainius galima naudoti nerafinuotus aliejus, kurie atlaiko terminį apdorojimą, ypač tyrą alyvuogių, saulėgrąžų aliejų, tačiau kepimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 180 laipsnių, kad nesusidarytų kancerogeninės medžiagos.

Pyragų skoniui ir kvapui – natūralūs ingredientai

Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.

Saldžiarūgščiam skoniui, spalvos intensyvumui, ypač gaminant žaliavalgiškus pyragus, puikiai tinka citrina ir jos sultys, obuoliai ir jų tyrės, taip pat liofilizuotų vaisių ir uogų milteliai (pavyzdžiui, juodieji serbentai, avietės). Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras.

„Kondensuotas pienas tikrai nėra puikus pasirinkimas, nes faktiškai pusę jo sudėties sudaro tiesiog rafinuotas cukrus, o kitą cukrų dalį – pieno cukrus laktozė“, – perspėja iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė R.Bogušienė.

Ji pataria nepamiršti kokybiškos ciberžolės ir cinamono, šie prieskoniai turi būti kiekvienoje virtuvėje, o pyragų aromatui – vanilė irgi būtina.

Sveikatai palankaus pyrago receptas

Namuose gamintas maistas visuomet sveikiausias, nes ne tik galime sudėti sveikatai palankiausius produktus, bet ir gaminti su meile ir gera nuotaika. Nors dažnai trūkstant laiko renkamės parduotuvinius pyragus ar tortus, bent jau švenčių metu ar savaitgaliais nudžiuginkime artimuosius sveikatai palankiais gardumynais. Šį kartą siūlome pasigaminti kukurūzinį persikų ir bananų pyragą.

Kukurūzinis persikų ir bananų pyragas

„Sveikatai palankus“ nuotr./Kukurūzinis persikų ir bananų pyragas
„Sveikatai palankus“ nuotr./Kukurūzinis persikų ir bananų pyragas

Jums reikės:

  • 1 stikl. kukurūzų miltų (POLENTA);
  • 1 stikl. viso grūdo spelta miltų;
  • cinamono, ciberžolės;
  • kepimo miltelių;
  • 4 kiaušinių;
  • 2 nedidelių bananų;
  • 3 persikų (galima keisti moliūgu);
  • 70 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti);
  • 1 šaukšto medaus/ klevų sirupo/ agavų sirupo.

Gaminimas:

Viename inde sumaišykite visus sausus ingredientus (kukurūzų miltus, viso grūdo spelta miltus, kepimo miltelius). Kitus ingredientus – kiaušinius, bananus, persikus, aliejų ir medų išplakame iki vienalytės masės. Abiejų indų turinį supilame į vieną ir gerai išmaišome. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 40 min. Iškepusį pyragą barstome žiedadulkėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius