Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti sveiką dantų pastą

Dabar vis daugiau žmonių linkę naudoti natūralias, ekologiškas dantų pastas, kuriose nėra kenksmingų cheminių medžiagų. Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis dantų pastą?
Dantų valymas
Dantų valymas / Fotolia nuotr.

Odontologai pataria rinktis dantų pastą atsižvelgiant į dantų ir dantenų būklę. Svarbu atkreipti dėmesį į pastoje esančias veikliąsias medžiagas, kokių yra augalinių ekstraktų ar mineralinių druskų ir pan. Prieš renkantis dantų pastą, geriausia pasikonsultuoti su odontologu, kuris patars, kokia pasta jums tinkamesnė. Jei jautrūs dantys, kraujuoja dantenos, labiau tiks su uždegimą mažinančių ramunėlių, miros, gvazdikėlių ar medetkų ekstraktais. Nuo dantų apnašų, esant nemaloniam burnos kvapui, patariama dantis valyti pasta su jūros druska, moliu, rozmarinų, mėtų ekstraktais. Ekologiškos pastos taip pat skirstomos į balinamąsias, uždegimą ar dantų jautrumą mažinančias, dantenų kraujavimą slopinančias ir t. t.

Putojančios pastos

Daugelis žmonių nemėgsta natūralių ar ekologiškų dantų pastų vien todėl, kad jos neputoja. Klaidingai mano, kad tokia prasčiau valo dantis. Nieko panašaus. Tai tik įpročio reikalas. Anot odontologų, putojimą sukelia cheminės medžiagos. Dažniausiai į įprastas dantų pastas dedama putojimą sukeliančio natrio laurilsulfato, kuris didelės koncentracijos naudojamas grindų, automobilių plovikliuose ir kt. Nors dantų pastose jo koncentracija labai maža, dirgina burnos gleivinę, gali pažeisti kepenis, inkstus, sukelti odos problemų. Be to, mokslininkų ištirta, kad ši cheminė medžiaga silpnina imuninę sistemą. Na, o jei jums vis tiek norisi putojančios pastos, iš bėdos geriau rinkitės su natrio lauretsulfatu (ši medžiaga veikia švelniau, labiau tausoja burnos gleivinę). Dar geriau naudoti neputojančias natūralias ar ekologiškas geros kokybės dantų pastas, pavyzdžiui, tokių žinomų ir savo vardą saugančių firmų kaip „Logodent“, „Weleda“, „Green People“, „Urtekram“, „Dr. Organic“ ir kt.

Fluoras – gerai ar blogai

Natūralios ir ekologiškos dantų pastos gaminamos be fluoro. Tačiau jei valotės dantis vien ekologiška pasta, bent retsykiais specialistai pataria pakeisti pasta su fluoru. Nedideli fluoro kiekiai yra naudingi: stiprina dantis, saugo juos nuo ėduonies ir pan. Tačiau piktnaudžiauti nereikėtų, nes fluoras yra chemiškai veikli medžiaga, dėl kurio pertekliaus ant dantų gali atsirasti baltų dėmių, jis gali sutrikdyti skydliaukės hormonų veiklą ir kt. Tad protingiausia pastą su fluoru naudoti tik tam tikrais atvejais, kai šios medžiagos trūksta geriamajame vandenyje (yra mažiau 0,5–0,8 mg/l) arba jei dantys yra labai pažeisti ėduonies. Bet kokiu atveju pasitarkite su odontologu.

Ekologiškų dantų pastų privalumai

♦ Jos gaminamos be jokių sintetinių priedų. Tokiose pastose nėra sintetinių konservantų, dažų ar kvapų.

♦ Jų sudėtyje nėra toksiškai organizmą veikiančių parabenų, kurie turi savybę kauptis audiniuose. Parabenai gali sukelti alergiją, sutrikdyti endokrininės sistemos veiklą ir kt.

♦ Vietoj sintetinių balinamųjų medžiagų naudojamos mineralinės druskos, molis, kreida, kurios saugiai, nepažeisdamos dantų bei dantenų poliruoja ir balina. Įrodyta, kad šios medžiagos, kaip ir sintetinės, taip pat veiksmingai šalina dantų apnašas, tik nekenkia organizmui.

♦ Nėra fluoro, kurio per dideli kiekiai gali pažeisti dantis ir pakenkti organizmui.

♦ Į ekologiškas dantų pastas dedama įvairių natūralių eterinių aliejų ir kitų augalinių medžiagų (pavyzdžiui, raudonųjų dumblių, greipfrutų ar granatų ekstrakto ir kt.), kurie turi gydomųjų ar bakterijas naikinančių savybių. Taip pat bičių produktų (propolio ir kt.). O kaip konservantai naudojami alkoholis, druska, augalinis glicerinas.

Natūralių medžiagų poveikis

Arbatmedžių aliejus
Turi dezinfekcinių savybių, skatina žaizdų gijimą, saugo nuo daugelio dantenų ligų, uždegimų.

Alavijas
Tai – puikus antiseptikas, mažinantis uždegimus. Dantų pastą su alavijais rinkitės, jei vargina gingivitas, periodontitas, stomatitas. Taip pat tinka kraujuojant dantenoms.

Hamamelis
Gerina dantenų kraujagyslių būklę, mažina uždegimą, dezinfekuoja.

Ratanijos
Stiprina dantenas, mažina kraujavimą, saugo nuo dantų akmenų susidarymo.

Rozmarinai
Slopina uždegimus, mažina paraudimus, gydo žaizdeles, naikina blogą burnos kvapą.

Pipirmėtės
Dezinfekuoja, naikina blogą burnos kvapą, gerina dantenų kraujotaką.

Šalavijai
Mažina dantenų kraujavimą, uždegimą, naikina bakterijas, šalina nemalonų burnos kvapą.

Ramunėlės
Mažina uždegimą, dezinfekuoja, gydo žaizdeles, stabdo dantenų kraujavimą.

Mira
Saugo burnos gleivinę, dantis ir dantenas nuo uždegimo, naikina bakterijų dauginimąsi, slopina skausmą, stiprina dantenų audinius.

Perilių sėklos
Stabdo mikroorganizmų dauginimąsi, atkuria burnos gleivinės rūgštingumą, saugo nuo dantenų uždegimo ir akmenų susidarymo.

Molis
Viena iš sudedamųjų šveičiamųjų ir balinamųjų medžiagų. Taip pat atkuria burnos gleivinės pH pusiausvyrą, saugo nuo ėduonies, šalina negyvas daleles, naikina nemalonų burnos kvapą, skatina dantenų gijimą.

Granatų ar greipfrutų ekstraktas
Turi antiseptinių, mikrobus naikinančių ir uždegimą mažinančių savybių. Saugo nuo daugelio dantenų ir dantų ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius