Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip priaugti svorio

Visur ir visada nuolat kalbama apie tai, kaip sulieknėti. Tačiau kai kurias moteris kamuoja priešinga problema – svorio nedidėjimas. Ši bėda tikrai ne menkesnė, kartais netgi komplikuotesnė. Tad pakalbėkime apie tai...
Mityba
Mityba / Fotolia nuotr.

Neretai moterys, norėdamos bet kokia kaina sulieknėti, puola į kraštutinumus. Dažnai tai sukelia distrofiją, kurią išgydyti labai sunku. Kitoms iš prigimties labai liesoms merginoms natūraliai nesiseka priaugti svorio. Ko griebtis?..

Pasak mitybos specialistų, ne mažesnė problema šiais laikais yra ne tik per didelis, bet ir per mažas svoris. Daugėja distrofijos atvejų, o padidinti svorį – ne vienerių metų darbas.

Pirmiausia reikia išsiaiškinti, kodėl svoris mažas ar kodėl sumažėjo. Taip nutinka po ūmios ligos, taip pat sergant lėtinėmis ligomis arba ilgai gyvenant pusbadžiu, nes išsiderina normali medžiagų apykaita. Tokiais atvejais būtina kreiptis į specialistus, kurie įvertins, ar nėra distrofijos požymių. Kartais mažas svoris būna dėl genetinių priežasčių, tad vertėtų pasikonsultuoti su endokrinologu. Svarbu ištirti hemoglobino ir geležies koncentraciją kraujyje, baltymų ir riebalų kiekį ir kt.

Žingsnelis po žingsnelio

Atlikus tyrimus ir išsiaiškinus per mažo svorio priežastis, specialistas turi patarti, kaip maitintis, kaip sureguliuoti dienos režimą. Pasak mitybos konsultanto Leonardo Lukoševičiaus, esant distrofijai (pirmojo laipsnio distrofija diagnozuojama, kai KMI yra 17,5–19,5), reikia padidinti ne maisto, o gaunamų kalorijų kiekį, t. y. valgyti sveikesnius, bet kaloringesnius produktus ar patiekalus, vengti greitojo maisto.

Kitas žingsnis – padidinti bendrą kalorijų skaičių iki 3000 kcal, valgyti šešis kartus per dieną, kad organizmas nebejustų streso. Kiekviena dieta, per mažas maisto kiekis sukelia didžiulę įtampą.

Trečias žingsnis – jei moteris daug sportuoja, padidinti baltymų kiekį iki 2,2 g per dieną. Į valgiaraštį rekomenduojama įtraukti kiaušinių, sojų, pieno produktų, gyvūninių baltymų (mėsos, žuvies ir kt.), taip pat vartoti maisto papildų su aminorūgštimis, vitaminais (ypač C) ir mineralais (ypač geležimi). Būtina gauti ir nesočiųjų riebalų, omega riebalų rūgščių (sveikųjų riebalų), nes be jų organizmas negali sintetinti hormonų.

Per mažą svorį turintiems žmonėms patartina gerti pakankamai vandens – 2–3 l per dieną. Ne mažiau svarbu mankštinti ir tvirtinti raumenis. Fizinį krūvį turėtų parinkti sporto specialistas arba sporto gydytojas.

Kad didėtų svoris, turite kokybiškai ilsėtis, išmokti atsipalaiduoti. Jei apsišarvuosite kantrybe, nuosekliai ir ryžtingai vykdysite gydytojų dietologų nurodymus, jums pavyks.  

Statistika rodo, kad daugeliui moterų distrofijos problemą padeda išspręsti nėštumas, nes pastojus pasikeičia mityba, hormonų pusiausvyra, psichologinė būsena ir visa medžiagų apykaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius