-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip senstant išlaikyti tvirtus raumenis? Pranašumą turi tie, kurie neatsisako mėsos

Laikas yra negailestingas žmogaus kūnui. Su amžiumi prastėja visos mūsų fiziologinės funkcijos ir, atrodo, nieko dėl to negalime padaryti. Na, beveik nieko – galime savo mitybą praturtinti baltymais. Bet baltymai baltymams nelygu, ir šio naujo tyrimo rezultatai tikrai nepatiks veganams.
Sporto salėje
Sporto salėje / 123RF.com nuotr.

Yra žinoma, kad su laiku žmogaus kūnas praranda gebėjimą amino rūgštis paversti baltymais, kurie yra reikalingi sveikiems raumenims. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl sportininkai taip anksti turi užbaigti savo karjerą. Tačiau baltymų galime gauti ir iš maisto, o tai tikrai padeda sulėtinti raumenų praradimą.

Nesunku surasti baltymų papildų – sojos ir kviečių baltymai yra pakankamai populiarūs tarp sportininkų. Tačiau, kaip rodo naujas tyrimas, jie nėra tokie geri kaip gyvūninės kilmės baltymai. Kitaip tariant, norint pasiekti tą patį rezultatą, reikia suvalgyti daugiau augalinės kilmės baltymų.

Negana to, mokslininkai jau tvirtai teigia, kad perėjimas prie augalinės dietos gali sukelti labai rimtų pasekmių žmogaus raumenynui – su amžiumi jis pradės trauktis vis sparčiau. Mokslininkai teigia, kad subalansuota mityba, kurioje gausu daržovių, bet yra ir mėsos, tiesiog yra geresnė nei paprasta veganiška dieta, nes senstant padeda išlaikyti raumenų masę ir stiprumą.

123RF.com nuotr./Vištiena su daržovėmis ir bolivine balanda
123RF.com nuotr./Vištiena su daržovėmis ir bolivine balanda

Mokslininkai visą tai išsiaiškino atlikę seriją eksperimentų, kurių dalyviai vartojo gyvūninės arba augalinės kilmės baltymus. Mokslininkai tyrė dalyvių raumenų struktūrą ir formavimąsi.

Paaiškėjo, kad augalinės kilmės baltymai tiesiog nėra tokie efektyvūs ir, kaip mano mokslininkai, šis skirtumas ypač gerai matomas žmonėms senstant. Augalinės kilmės baltymai tiesiog nepadeda raumenims atsispirti laikui taip gerai, kaip gyvūniniai baltymai.

Šie rezultatai svarbūs dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, žmonėms tenka dirbti vis ilgiau, nes mūsų visuomenė Vakaruose sensta. Antra, joje taip pat daugėja veganų. Taigi, jei mokslininkų surinkti duomenys yra tikslūs, ateityje bus daugiau silpnų senų žmonių.

Tiesa, ne viskas taip paprasta. Šįkart mokslininkai didžiausią dėmesį skyrė sojos ir kviečių baltymams. Ateityje jie norėtų patyrinėti ir avižų, bolivinės balandos ir kukurūzų baltymus – galbūt tarp jų yra tokių, kurie savo savybėmis prilygtų gyvūninės kilmės baltymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius