Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sportuoti, kad išnaudotumėte kiekvieną minutę: 7 patarimai

Nebūtina treniruotis nuo aušros iki sutemų 7 dienas per savaitę. Pakanka maksimaliai išnaudoti kiekvieną minutę, kurią praleidžiate sporto aikštelėje.
Treniruotė
Treniruotė / Vida Press nuotr.

1. Išeiti į laukus

Aktyvus gyvenimas neturi apsiriboti vien bėgtakiu ir svoriais. Ir neverta praleisti salėje gražaus rudens sekmadienio: jūsų laukia parkai, vandens telkiniai, artimiausias mokyklos stadionas, nuotykių parkai, galų gale – tuščias miestas, kuriame galima vaikščioti. Londono Sičio finansininkai moka dešimtis svarų už boot camp – pusiau sportines, pusiau karines stovyklas, kur raumeningi dėdės už jų pačių pinigus verčia daryti atsispaudimus. Sutelkite valią ir darykite juos pati arba su savo kompanija...

Vida Press nuotr./Bėgiojanti moteris
Vida Press nuotr.

Šokių, nemokamos taiči pamokos, lauko tenisas – jeigu rasite veiklos, kuri jums patiks, sportas lengvai taps ne tik priemone svoriui palaikyti, bet ir tiesiog įpročiu. Būtinu kaip dantų valymas rytais ir tokiu pat naudingu. 

2. Senamadiška, bet patikima

Madingiausia sporto tendencija negarantuoja rezultatų. Sportiniai bateliai, gulintys spintoje arba dėvimi pasivaikščioti, neformuoja raumenų, o stebuklingi šortai norinčioms sulieknėti – tokie pat efektyvūs, kaip ir skraidantys kilimai siekiantiems nukakti iš taško A į tašką B. Tingintys ką nors veikti pasakys, jog paprasčiausiai bėgioti ar treniruotis su svoriais nuobodu, o ir prakaitas liejasi laisvai. Bet šie metodai turi vieną gerą savybę: jie – patikrinti laiko. Ir efektyvūs.

Vida Press nuotr./Treniruotė
Vida Press nuotr.

Garsiame Londono sporto klube „The Third Space“ įrengta retro sporto salė, kurioje yra tik skersinių, štangų, svarmenų ir svarsčių. Ak, taip, dar virvių kopti ir suolelių – kaip mokyklinėje sporto salėje. Ir tai vadinama kūno rengybos revoliucija! Kodėl tokios nesuorganizavus namie, Vingio parke, kur irgi įrengti lauko treniruokliai, arba bet kurioje sporto salytėje?  

3. Višta ar kiaušinis? 

Reikalingi įvairūs pratimai – nuo kardio- iki jogos, kalanetikos ar pilateso: visi jie – skirtingiems tikslams pasiekti.  

Trenerio, vedančio vienos ar kitos sporto šakos treniruotę, kūnas – jo vizitinė kortelė. Būtent – jo, ir tai nereiškia, jog gražūs raumenys plinta lašeliniu būdu. Treneriai – neretai buvę šokėjai ar sportininkai. Ir kas atsakys, kas pirmiau – višta ar kiaušinis, tai yra – ar puikų sudėjimą jis užsidirbo pats praktikuodamas, ką rodo jums, ar čia – ankstesnės veiklos rezultatas ir gerų genų dovana?! Pavyzdžiui, pilatesas – puikus būdas lavinti giliuosius raumenis, tačiau vien jis tikrai nepadės sukonstruoti liekno, tvirto ir grakštaus kūno, kokį turi treniruotes vedanti mergina: sesijos metu sudeginama per mažai kalorijų. Reikalingi įvairūs pratimai – nuo kardio- iki jogos, kalanetikos ar pilateso: visi jie – skirtingiems tikslams pasiekti.   

Vida Press nuotr./Treniruotė su asmeniniu treneriu
Vida Press nuotr.

4. Riebalai nedega

Magiškų riebalus deginančių zonų neegzistuoja (tikėjimas remiasi tuo, kad, girdi, treniruojantis nedideliu intensyvumu, kai pulsas nepakyla virš tam tikros ribos, deginami kūno riebalai). Taip galite sportuoti ištisas valandas, o sudegintų kalorijų kiekis bus tiesiog niekinis. Produktyviau išnaudosite treniruotės laiką dirbdama taip intensyviai, kaip galite, ir vadovaudamasi ne treniruoklio užrašais, o pulsu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jėgos treniruotės: 9 argumentai jų naudai

Širdies veiklos matuoklis – naudingiausias prietaisas sportinėje kolekcijoje. Stebėkite, kad pulsas nebūtų per lėtas (greičiau pradėsite mirti iš nuobodulio, nei pajusite nuovargį) ir neperžengtų viršutinės ribos (jei nenaudojate širdies veiklos monitoriaus, kriterijai paprasti – galite trumpai atsakyti į klausimus, galva nesvaigsta, ausyse nekala). Atsižvelkite į amžių, fizinę būklę, trenerio rekomendacijas, nebijokite suprakaituoti. 

Vida Press nuotr./Moteris sporto klube
Vida Press nuotr./Moteris sporto klube

TAIP PAT SKAITYKITE: Asmeninis treneris – apie populiariausius sporto patarimus. Kurie iš jų teisingi?

5. Susikurti tikslą

Treneriai žino, kad atkakliausiai prakaitą klube lieja ir labiausiai tikslo siekia ne verslininkės, atbėgusios čia per pietų pertrauką, ir net ne sportininkės, o... nuotakos. Priežastis? Jos turi aiškų, svarų ir mirtinai svarbų tikslą – tilpti į tą suknelę ir atrodyti su ja pritrenkiamai. Nesirengiate eiti prie altoriaus? Vis tiek sugalvokite siekį.

Grupinis veiksmas užkrečia, o motyvas nebūti paskutinei skatina dirbti kur kas labiau, nei abstraktus noras atsikratyti kilogramų. 

Suraskite kontrolines kelnes – pavyzdžiui, tas, kurias nešiojote prieš 5 metus. Užsibrėžkite, kiek žingsnių nueisite per dieną ar kiek kilometrų nubėgsite per savaitę. Užsirašykite į grupines treniruotes: suplanuotą laiką, skirtą sportui, sunkiau ignoruoti. Galų gale dalyvaukite bėgime – jie organizuojami kasmet. Grupinis veiksmas užkrečia, o motyvas nebūti paskutinei skatina dirbti kur kas labiau, nei abstraktus noras atsikratyti kilogramų. 

Vida Press nuotr./Sportiniai bateliai
Vida Press nuotr./Sportiniai bateliai

6. Svarus argumentas

Neegzistuoja pratimų, padedančių numesti riebalų tik nuo sėdynės ar nuo rankų. Svoris arba krinta, arba ne. Taigi nebijokite senų gerų jėgos treniruočių su svarmenimis, svarsčiais, štangomis. Jos padeda atsikratyti riebalų, suformuoti liekną, standų bei stiprų kūną ir švelnina stresą, mažina širdies ligų grėsmę.

Vida Press nuotr./Sporto klubas
Vida Press nuotr.

Po intensyvios treniruotės, kurios metu buvo atlikti bent 3 pratimai su svoriais, medžiagų apykaita paspartėja ir šis poveikis trunka 24–39 val. Pasiekite maksimumą – atliekant tris ciklus po 10–15 pakartojimų, paskutiniai pakartojimai išties turi būti sunkūs. Bet užtai kiek pagarbos sau, matant veidrodyje, kaip funkcionuoja darnus kūnas. 

7. Be rutinos 

Vienas iš gero trenerio bruožų – nuolatos keičiama programa.

Vienas iš gero trenerio bruožų – nuolatos keičiama programa (jeigu jūs – pati sau trenerė, keiskite sporto šakas bent kas du mėnesius). Šitaip treniruotės nenusibos psichologiškai, o, svarbiausia, kūnas bus priverstas visąlaik keistis: gudrus organizmas moka prisitaikyti, kad bet kokiomis sąlygomis išeikvotų kuo mažiau energijos. O jums reikalingas visiškai priešingas rezultatas. Tinka viskas: sunkesni svoriai, daugiau pakartojimų, pakeista treniruotės eiga, nauja šaka, naujas bėgimo maršrutas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius