-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karantino paskatintas emocinis valgymas ypač kenkia sergantiems diabetu

Pandemija pakeitė įprastą kasdienybę. Vaistininkai sako, kad klientai dažnai ieško priemonių, kurios padėtų slopinti nerimą, baimę, nesaugumo jausmą, daugelis užsimena, kad pagauna save emocijas malšinant maistu. Pasak specialistų, tai ypač pavojinga žmonėms sergantiems diabetu.
Pastovus persivalgymas
Pastovus persivalgymas / „Fotolia“ nuotr.

„Eurovaistinėje“ dirbanti farmacininkė Kristina Staivė sako, kad pastaruoju metu daugiau klientų dalinasi, kad jaučia baimę, dažnai konsultuodamiesi yra sudirgę, jautrūs, o dėl to apsiperkant maisto krepšelyje atsiduria ir ne vien sveiki užkandžiai, renkamasi ir tai, kas būtų skirta tiesiog palepinti save, tačiau tai dažnai tampa sutrikusio virškinimo priežastimi, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Valgymas kai kuriems žmonėms yra kaip šventė, savęs nuraminimo būdas. Daugiau žmonių dirbančių iš namų skundžiasi, kad auga kilogramai, nes ir sporto galimybės sumažėjusios, o dar laukia šventinis periodas, kuris nors ir bus kitoks, bet susijęs su maistu“ – apie iššūkius virškinimui kalba specialistė.

Šis metas ypač sudėtingas žmonėms, kurie turi kitų lėtinių ligų, pavyzdžiui, serga cukriniu diabetu. Pasak vaistininkės, jie kaip ir visi susiduria su didesniu nerimu, kurį norisi numalšinti maistu, o dėl to kraujo rodikliai šiuo metu ypač suprastėję.

„Diabetikai irgi nori palepinti save, todėl sunkiau pasakyti ne. Jeigu įprastomis aplinkybėmis išeitum į lauką pasivaikščioti ar pasportuoti, tai dabar sunkiau nukreipti mintis, įsijungia savęs gailestis ir suvalgai saldainį, nors tiek laiko laikeisi“, – paaiškina vaistininkė.

Nukreipti mintis

Vaistininkė K.Staivė sako, kad norint išvengti virškinimo sutrikimų ir neapkrauti savo skrandžio, labai svarbu rasti, kur nukreipti mintis – skaityti knygas ar atrasti kitus seniai pamirštus hobius, padedančius užsimiršti.

Siekiant atsispirti pagundai blogas emocijas malšinti maistu, pasak vaistininkės, naudinga išgerti melisos sumaišytos su pipirmėtėmis arbatos, ramiai apgalvoti savo emocijas ir privengti dažno naujienų bei statistikos sekimo.

Norint išvengti virškinimo sutrikimų, svarbu atsižvelgti ir į tai, ką valgome. Virškinimo sutrikimus dažnai skatina sunkesnis, stipriai sūdytas ar keptas maistas. Vyresnio amžiaus žmonėms reikėtų atkreipti dėmesį, kad nuo sūrių patiekalų gali padidėti ir kraujo spaudimas.

Taip pat nemažiau svarbu ir kaip valgoma – pusryčiai turėtų būti sotesni, o vakarienė lengva. Valgyti reikėtų neskubant, kruopščiai sukramtant maistą.

Labai svarbu nepersistengti ir planuojant kalėdinį stalą, nes, pasak vaistininkės, dar nėra buvę tokio Kalėdų ryto, kad į vaistinę neateitų maistu apsinuodijusių ar virškinimo fermentų ieškančių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius