Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas išduoda, kad jūsų emocinis intelektas – žemas?

Nors ne visas nesėkmes reikėtų priskirti emocinio intelekto trūkumui, tačiau sudėtingas asmeninis gyvenimas, nuolatiniai nesutarimai su aplinkiniais – draugais ar kolegomis, gali išduoti, koks visgi svarbus emocinis intelektas.
Pozityvus mąstymas: mistika ir realybė
Pozityvus mąstymas: mistika ir realybė / Shutterstock nuotr.

Įvertinkite save ir užduokite sau šiuos klausimus:

Ar adekvačiai vertinu savo galimybes?

Turbūt nėra nieko labiau erzinančio, kai neišmanėlis sako, kad viską žino. Pavyzdžiui, taisyklingai parašytą žodį jis ištaiso į netaisyklingą ir tikina, kad jūs neišmanote gramatikos. Tokių situacijų būna ir daugiau, tarkime, nuobodus save vertina kaip humoro asą, ne itin meniškas tikina, kad yra kone Salvadoras Dali ir pan. Greičiausiai visi šie žmonės išties turi panašumų vienas su kitais – tai menkas emocinis intelektas, rašoma lifehacker.ru.

Gerai išlavintas emocinis intelektas atskleidžia tai, kad žmogus save gerai pažįsta, įvertina gerąsias ir blogąsias puses, stengiasi tobulėti, kovoja su trūkumais, kurie jam ir aplinkiniams trukdo gyventi.

Žemo emocinio intelekto ženklas: jeigu jaučiate, kad jūsų niekas nesupranta, nevertina, negerbia, neįvertina pastangų, neteisingai kritikuoja.

Ar aš daug kritikuoju?

Dažniausiai žemo emocinio intelekto savininkai yra labai kritiški kitiems. Prašymas suprasti ir atleisti, nusileisti – juos dar labiau dirgina ir erzina. Dažnai tokie žmonės galvoja, kad kiti yra perdėtai jautrūs, tačiau jiems taip atrodo tik todėl, kadangi jie niekaip nesupranta kitų asmenybių jausmų. Nevykę pokštai pačiu netinkamiausiu metu, pabrėžiantys išjuokiamojo trūkumus, dažniausiai žemo intelekto savininkų vertinami kaip „karti tiesa, kurią reikia žinoti“. Tačiau jiems nė motais, kad riba peržengta, o žmogus – įskaudintas.

Žemo emocinio intelekto ženklas: jeigu žmogus į jūsų pokštą reaguoja jautriai ir skausmingai, jūs darote išvadą, kad jis pernelyg jautrus ir suteikia didelę reikšmę kvailystėms. Paprašytas parodyti emocinį atsaką, sureaguoti, jūs dar labiau susierzinate, supykstate.

Ar priimu kitokį požiūrį, nuomonę?

Nuolatinis noras ginčytis ir nelankstumas – dar vienas žemo emocinio intelekto požymis. Tokie žmonės yra įsitikinę tik savo teisumu ir perkalbėti jų – neįmanoma. Jie atsisako įvertinti kitokius argumentus, laiko juos melagingais.

Žemo emocinio intelekto ženklas: ginčai kyla lygioje vietoje, o jūs vis remiate oponentą prie sienos, prašydami dar ir dar naujų argumentų, kuriais netikite. Toks ginčas visus jame dalyvaujančius išsunkia emociškai.

Vida Press nuotr./Pyktis
Vida Press nuotr./Pyktis

Ar aš kaltinu kitus dėl savo klaidų?

Kai jausmai nevaldomi, kyla emociniai sprogimai. Aukštas emocinis intelektas žmogui padeda tinkamai sureaguoti į jį užklupusius jausmus, juos suvokti, suvaldyti ir įvertinti. Turintiems žemą emocinį intelektą tai padaryti yra gerokai sunkiau, kadangi jeigu jūs nesuprantate savo jausmų – kaip juos galima suvaldyti? Natūralu, kad emocinės audros ir sprogimai dažnai kitų įvertinamai kaip neadekvatumas.

Žemo emocinio intelekto ženklas: dėl savo išsišokimų jūs kaltinate visus kitus žmones, draugus, aplinkybes – tik ne save. Taip nutinka instinktyviai, kadangi jūs nesuvokiate, kad patys tapote emocinių sprogimų priežastimi. Jūs šioje situacijoje prisiimate aukos vaidmenį.

Ar aš slepiu savo tikras emocijas?

Žemo emocinio intelekto savininkai nesugeba susitvarkyti su situacijomis, kurios iššaukia stiprias emocijas. Jie stengiasi tokių išvengti, o vėliau slepia tikruosius jausmus.

Žemo emocinio intelekto ženklas: jums sunku palaikyti draugiškus ir mylinčius santykius. Jus erzina tai, kad reikia ieškoti kompromiso, nusileisti, priimti kito žmogaus nuomonę. Taip pat jūs neturite užuojautos jausmo ir jums sunku suprasti, kada galima ir reikia palaikyti mylimą žmogų.

Ar galiu save įsivaizduoti kito žmogaus vietoje?

Dažnai tie, kurių emocinis intelektas nėra aukštas, nesupranta nei savo, nei kitų jausmų, yra neempatiški. Natūralu, kad jiems sunku suvokti, kada ir kaip reikėtų demonstruoti jausmus.

Jums sunku palaikyti draugiškus ir mylinčius santykius. Jus erzina tai, kad reikia ieškoti kompromiso, nusileisti, priimti kito žmogaus nuomonę. Taip pat jūs neturite užuojautos jausmo ir jums sunku suprasti, kada galima ir reikia palaikyti mylimą žmogų.

Žemo emocinio intelekto ženklas: jūs niekada nesusimąstote, negalvojate apie tai, ką jaustumėte, jeigu atsidurtumėte kito žmogaus vietoje. Pavyzdžiui, jūsų draugas liūdi, nes neteko darbo, o jūs į tai nekreipiate dėmesio ir tuo pačiu metu giriatės, kad padidino algą, todėl skrisite į tolimą kelionę atostogauti.

Dar kelios ypatybės, būdingos žmonėms su žemu emociniu intelektu

  • Jiems kiti žmonės neįdomūs, jie nenori jų pažinti, suvokti, kas slepiasi už tam tikrų poelgių ribų;
  • Jie jaučia neigiamas emocijas, tačiau nesupranta, dėl kokių priežasčių taip vyksta;
  • Jie susitelkę tik į save ir nepamato, kad kitiems reikia pagalbos;
  • Jie bijo klaidų, nepasimoko iš jų, sunkiai sugrįžta „į save“ po nesėkmių, nuolatos išgyvena tai, kas nepavyko;
  • Jie sunkiai adaptuojasi, nemėgsta permainų;
  • Jie nemoka klausyti ir klausytis.

Kaip lavinti emocinį intelektą?

Mokykite save. Pradėkite nuo emocijų užsirašymo. Pavyzdžiui, kaip jautėtės ryte, ką patyrėte darbe, kalbėdami su kolegomis ir ką bendraudami su draugais. Įvardindami emocijas jūs geriau pažinsite save, suprasite priežastis, kodėl apima vienas ar kitas jausmas.

Stebėkite, kaip organizmas reaguoja į skirtingas emocijas. Pavyzdžiui, kai įsimylite, patiriate stresą, esate pervargę ir pan.

Atraskite ryšį tarp emocijų ir savo elgesio. Galbūt savo emocijas išliejate ant šalia esančio žmogaus, jeigu kas nors nesiseka ir esate susierzinę? O gal jausdami gėdą su niekuo nebendraujate? Analizuokite savo elgesį.

Atraskite pozityvios nuotaikos šaltinį. Pagalvokite, kur patiriate daugiausiai džiaugsmo. Gal jus įkvepia apsilankymas mėgstamoje kavinėje arba pasivaikščiojimas miške? Ieškokite gerų emocijų ir stenkitės jomis apsupti savo gyvenimą.

Bendraudami su kitais žmonėmis būkite atviri ir ramūs. Bendraudami nespauskite, o tiesiog paprastai argumentuokite savo poziciją. Mokykitės priimti kitų žmonių nuomonę, jausti empatiją, įsivaizduoti kitų jausmus ir emocijas.

Domėkitės kitais žmonėmis. Atkreipkite nuomonę į jų mintis, poziciją, stebėkite emocijas. Pamėginti jas nuspėti galite pagal gestus, mimiką ir pan. Stebėkite save – o kaip jūs veikiate kitus žmones? Juos džiuginate, liūdinate? Galite užduoti šiuos klausimus savo artimiesiems. Tik pernelyg nenuliūskite, jeigu atsakymai jums nepatiks. Visada turite galimybę pasitaisyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius