Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kineziterapeutė: ką reikia žinoti apie kineziterapiją vandenyje?

Kineziterapija – veiksmingas ir efektyvus būdas norint išlaikyti sveiką ir energingą kūną bei sielą. Šia reabilitacijos priemone, populiaria visame pasaulyje, pasikliauja ir Lietuvos medicinos specialistai bei jų pacientai.
Mankšta vandenyje
Mankšta vandenyje / Fotolia nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Kineziterapeutė Kristina Gilvickienė
Asmeninio archyvo nuotr. / Kineziterapeutė Kristina Gilvickienė

Šiandien Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ reabilitacijos skyriaus kineziterapeutė Kristina Gilvickienė daugiau papasakos apie vieną populiariausių šio skyriaus procedūrų  – kineziterapiją vandenyje.

– Kuo ypatinga kineziterapija vandenyje?

– Kineziterapijos vandenyje metu vandens baseine atliekami specialūs pratimai. Mankštos metu dėl natūralių vandens savybių poveikio gerėja įvairių paciento organizmo sistemų veikla. Šis kineziterapijos metodas ypač naudingas kaulų ir raumenų, širdies ir kraujagyslių, nervų ir kvėpavimo sistemoms.

– Kam rekomenduojama kineziterapija vandenyje?

– Kineziterapija vandenyje tinka tiek pacientams, turintiems sveikatos problemų, tiek sveikiems žmonėms. Ši kineziterapijos forma ypač naudinga tiems, kurie skundžiasi nugaros skausmu, sergantiems sąnarių ligomis, patyrusiems įvairių traumų ar turintiems antsvorio. Mankštintis vandenyje gali įvairaus amžiaus pacientai – tai naudinga kūdikiams ir vaikams, suaugusiesiems, nėščiosioms, senjorams. Taip pat nėra svarbus ir fizinis pasiruošimas. Pratimus galima palengvinti ar pasunkinti keičiant panėrimo į vandenį gylį ir pasitelkiant pagalbines priemones: plūdrias liemenes, svarmenis, plaukmenis.

– Kokį poveikį pacientui turi išskirtinės vandens savybės?

– Viena iš ypač naudingų vandens savybių žmogui ir jo sveikatai – galimybė plūduriuoti. Panirus į vandenį mažėja kūno svoris, todėl mažesnė apkrova tenka sąnariams. Tokioje aplinkoje galima lengviau ir be skausmo atlikti įvairius judesius.

Vandens klampumas mankštos metu sukuria pasipriešinimą liemeniui ir galūnėms. Todėl, siekiant sutvirtinti raumenis, nebereikia naudoti svorių, kurie naudojami mankštos sausumoje metu. Nors judesius vandenyje atlikti lengviau, tačiau dėl pasipriešinimo mankštinantis įsijungia daugiau raumenų skaidulų – taip raumenys stiprinami efektyviau. Dirbant daugiau raumenų skaidulų, padidėja kraujo pritekėjimas į raumenis, širdis turi dirbti stipriau, todėl stiprinama širdies ir kraujagyslių sistema.

Vandens dalelės spaudžia visą žmogaus, esančio po vandeniu, kūno paviršių. Ši vandens savybė naudinga gerinant kvėpavimo sistemos veiklą, siekiant sumažinti patinimą bei siekiant pagerinti liemens ir galūnių padėties pajutimą erdvėje.

– Kodėl kineziterapija šiltame vandenyje yra pranašesnė už kitas fizinio aktyvumo formas?

– Mankštinantis šiltame vandenyje, smarkiai sumažėja skausmas, didėja sąnarių paslankumas, gerėja medžiagų apykaita. Atliekant pratimus vandenyje, stiprėja raumenys, gerėja ištvermė ir pusiausvyra. Vandenyje žmogus jaučiasi lengvesnis, judesiai tampa laisvesni. Be to, šilta, raminanti aplinka labiau motyvuoja mankštintis, didėja pasitikėjimas savimi, gerėja nuotaika, sumažėja galimybė patirtį stresą.

– Ar būtinas specialus pasiruošimas, norint pradėti kineziterapiją vandenyje?

– Norint pradėti mankštintis vandenyje, nebūtinas specialus pasiruošimas. Specialistas kiekvienam pacientui sudaro individualią mankštos programą, kuri priklauso nuo sveikatos būklės, norimo pasiekti rezultato ir kitų veiksnių.


Straipsnio šaltinis – klinika „Bendrosios medicinos praktika“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius