Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl bananų nepatariama valgyti vietoj pusryčių?

Skubėdami į darbą nespėjate papusryčiauti ir manote, kad užteks suvalgyti bananą? Tyrimai atskleidžia, kad tai nėra pats geriausias dalykas, kurį galima rinktis pusryčiams ir dar tuščiu skrandžiu.
Bananai
Bananai / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma StarInsider, pasak dr. Darylo Gioffre, kuris sukūrė „AlkaMind“ dietą, pusryčius pakeisti bananais netgi yra kenksminga.

„Bananuose yra labai mažai riebalų ir baltymų, didžiąją dalį kilokalorijų bananuose sudaro angliavandeniai. Jei pusryčius ar užkandį sudaro tik bananas, gali būti, kad iškart po valgio jausitės vis dar alkani“, – Eat This sakė Amber Pankonin, dietologė ir „Stirlist“ savininkė.

Kaip aiškina mitybos specialistė Michaella Mazzoni, praėjus 30 minučių po prabudimo jūsų kortizolio (streso hormono) koncentracija yra didžiausia per visą dieną, be to, jūsų cukraus kiekis kraujyje yra jautriausias. Jos teigimu, pirmas dalykas, kurį suvalgote, gali turėti didžiulę įtaką jūsų savijautai iki pat popietės vidurio, rašoma Marie Claire.

„Skirtingi makroelementai, pavyzdžiui, riebalai, baltymai ir angliavandeniai, skirtingai veikia cukraus kiekį kraujyje. Pusryčiai, kuriuose yra daug angliavandenių, sukels cukraus kiekio kraujyje šuolį, taip yra net su sudėtingesniais angliavandeniais, pavyzdžiui, avižomis, jei nėra riebalų ar baltymų, kurie padėtų sureaguoti į cukraus kiekį kraujyje“, – teigė M.Mazzoni.

Pabrėžiama, kad nors bananai ir suteikia greitą energijos antplūdį, jie yra labiau užkandis ir jo nepakanka visai dienai, o juk to turėtume tikėtis iš pusryčių – žvalumo, jėgų ir sotumo jausmo. Štai NHS interneto svetainėje teigiama, kad pusryčiai turėtų turėti nuo 300 iki 600 kilokalorijų, o vienas bananas, deja, teturi tik 89 kilokalorijas.

Nors šis populiarus vaisius pasižymi geromis savybėmis, pavyzdžiui, turi daug kalio, magnio ir skaidulų, jis nebus labai naudingas kaip rytinis užkandis. Taip yra todėl, kad „bananuose yra 25 proc. cukraus ir jie yra vidutiniškai rūgštūs“, – sako daktaras D.Gioffre.

Jie laikinai suteiks jums energijos, tačiau netrukus vėl pasijusite pavargę ir alkani. Dr. Gioffre juos vadina „gamtos saldainiais“. Be to, bananai iš tikrųjų gali sukelti potraukį maistui, dėl kurio vėliau gali tekti persivalgyti.

Fotolia nuotr./Bananai
Fotolia nuotr./Bananai

Maisto ekspertas siūlo sprendimą – bananus valgykite su sveikaisiais riebalais, prieskoniais ir žolelėmis, kad būtų neutralizuotas bananų sukeliamas insulino šuolis.

Dr. D.Gioffre rekomenduoja tokius ingredientus kaip kokosų sviestas, migdolai, kanapių sėklos, linų sėmenys ir ispaninių šalavijų sėklos. „Kadangi bananai yra rūgštūs, norėdami gauti kalio, skaidulų ir magnio naudą be cukraus antplūdžio, turėsite neutralizuoti rūgštį“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius